25.7.17

Αν σταματήσετε το "ποδήλατο", θα πέσετε...

Το μήνυμα του Μοσκοβισί στην Αθήνα...

Με μια βαλίτσα γεμάτη μηνύματα ήρθε στην Αθήνα ο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος στο πλαίσιο της επίσκεψης του είχε μπαράζ επαφών με τον...
Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μεταξύ αλλων, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ διεμήνυσε προς την κυβέρνηση πως οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν και τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν, ενώ ανέφερε πως η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες που ισχύουν για όλους, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το ΔΝΤ είναι ένας απαραίτητος εταίρος.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Μοσκοβισί σχολίασε και την έκδοση ομολόγου, δηλώνοντας πως η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές με λογικά επιτόκια.

«Είναι η ώρα να κλείσει το κεφάλαιο της λιτότητας, τώρα είναι η ώρα της ανάπτυξης», είπε ακόμα και παρέθεσε τρεις προϋποθέσεις για την έξοδο της χώρας στις αγορές και το τέλος του μνημονίου:

Εφαρμογή μεταρρυθμίσεων
Χρέος -τα συμφωνηθέντα να υλοποιηθούν
Κοινή γραμμή μεταξύ των δανειστών

«Η επόμενη δεν είναι μια απλή αξιολόγηση γιατί βγάζει τη χώρα στις αγορές», διεμήνυσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

«Μην σταματήσετε το ποδήλατο, κάντε μεταρρυθμίσεις»

«Η εμπιστοσύνη επανέρχεται και χρειάζεται να εργαστούμε μαζί, χέρι-χέρι με την ελληνική κυβέρνηση για να χτίσουμε τη διαδικασία που θα οδηγήσει σε μια έγκαιρη επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος. Στο τέλος η Ελλάδα θα γίνει μια κανονική χώρα μέσα στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε πως «κάναμε πολλά, διανύσαμε πολύ δρόμο, βλέπουμε τώρα το φως», ενώ στην ερώτηση αν ο δρόμος θα είναι πιο εύκολος μέχρι την έξοδο από το πρόγραμμα, είπε:

«Ο δρόμος ήδη υπήρξε πολύ δύσκολος. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα ζητήσουμε για το υπόλοιπο πρόγραμμα νέα μέτρα τόσο δύσκολα όσο εκείνα που ήταν αναγκαία για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης. Αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε το ποδήλατο, πρέπει να συνεχίσουμε με προσπάθειες, με μεταρρυθμίσεις. Η αξιολόγηση αφορά υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που ήδη έχουν υιοθετηθεί συν κάποιες μεταρρυθμίσεις που μπορούν να επιλεχθούν».

«Απαραίτητος εταίρος το ΔΝΤ»

Αναφερόμενος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον ρόλο του στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε πως το Ταμείο είναι απαραίτητος εταίρος.

«Δεν πρέπει να κάνουμε αυτοσχεδιασμούς για το πώς θα φύγει. Θέλω να παραμείνει, για λόγους εμπιστοσύνης, μέχρι τέλους», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «το ΔΝΤ ζητάει μέτρα για νωρίτερα, όπως τη μείωση του αφορολόγητου από το 2019 αντί από το 2020, αλλά αυτό δεν έχει αποφασισθεί, θα κριθεί από τις προβλέψεις την άνοιξη του 2018», αφήνοντας έτσι ανοιχτό «παράθυρο» για εφαρμογή ορισμένων ψηφισμένων μέτρων του προγράμματος από το 2019.

«Είμαστε ένα βήμα πριν από την οικοδόμηση ενός success story»

Επιπλέον, ο Πιερ Μοσκοβισί έκανε λόγο και για success story, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Πρέπει να οικοδομήσουμε μια ιστορία επιτυχίας. Δύο χρόνια πριν είχαμε ένα δραματικό καλοκαίρι, δύο χρόνια μετά είμαστε ένα βήμα πριν από το να οικοδομήσουμε μια ιστορία επιτυχίας. Και μια ιστορία επιτυχίας για την Ελλάδα θα είναι μια ιστορία επιτυχίας για την Ευρώπη».

«Οι Ευρωπαίοι έχουμε αφιερώσει τόσο πολλή ενέργεια για να βρούμε μια λύση μαζί με την Ελλάδα. Αναγνωρίζουμε ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν κάνει πολλές θυσίες, τώρα είναι για εκείνους να δουν τα οφέλη γι’ αυτές τις θυσίες τους, με μια αναμορφωμένη οικονομία, με μια ισχυρότερη κοινωνία και μια χώρα που έχει αποκαταστήσει την αξιοπιστία της», τόνισε και πρόσθεσε:

«Διαβεβαίωσα τον κ. Τσίπρα ότι η Κομισιόν, όπως πάντα, είναι έτοιμη να εργαστεί ώστε να δημιουργήσει μια διαδικασία -μίλησα για ένα σχέδιο, που μπορεί να είναι το σχέδιο για αυτή την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος. Οι Έλληνες πολίτες και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ξέρουν ότι η Κομισιόν είναι ισχυρός φίλος και σύμμαχος της Ελλάδας και θέλουμε να βοηθήσουμε πραγματικά για να φτάσουμε εκεί και η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Κομισιόν θα είναι εξίσου ισχυρή και στο μέλλον όπως και στο παρελθόν»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: