9.7.17

«Δίλημμα» η επιστροφή στις αγορές...

Μπορεί να μην έχει ληφθεί καμία απόφαση για έξοδο στις αγορές, όμως η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στους κανονικούς ρυθμούς δουλειάς από αύριο θα σημάνει και...
έναν νέο γύρο συσκέψεων και διαβουλεύσεων στο Μέγαρο Μαξίμου για το συγκεκριμένο ζήτημα με το οικονομικό επιτελείο. Στο «παιχνίδι» όπως είναι φυσικό έχει μπει τόσο η Rothchild όσο και ο ΟΔΔΗΧ, καθώς γίνεται μια προσπάθεια να σταθμιστούν και οι προθέσεις των επενδυτών.

Από συζητήσεις του newpost.gr με κορυφαία στελέχη για το συγκεκριμένο ζήτημα γίνεται σαφές «πως η έξοδος στις αγορές δεν είναι κάτι που προαναγγέλλεται». Για αυτό άλλωστε και μέσα στην εβδομάδα κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να διαψεύσουν την είδηση πως το επόμενο δεκαήμερο σχεδιάζεται η έκδοση ελληνικού ομολόγου. Οι εντολές που έχουν δοθεί είναι να μην υπάρχουν διαρροές και οι τελικές αποφάσεις να παρθούν σε ένα πολύ στενό κύκλο.

Είναι σίγουρο πως από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν θέλουν να αφήσουν να πάει χαμένη η θετική χρονική συγκυρία που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Το γεγονός δηλαδή ότι τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν πολύ καλές επιδόσεις στις αγορές και οι αποδόσεις τους βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009. Για αυτό το λόγο όλα τα σενάρια έχουν μπει στο τραπέζι: Από το να υπάρξει μια άμεση δοκιμαστική έξοδο στις αγορές μέχρι και να προτιμηθεί να μπει πρώτα ο Σεπτέμβρης και να πραγματοποιηθούν και οι γερμανικές εκλογές.

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Λιάκος στις «Ειδήσεις Σαββατοκύριακο», τονίζοντας πως «πιστεύω ότι η έξοδος της Ελλάδας στις εγορές εντός του 2017 μπορεί να γίνει, αρκεί να προετοιμαστεί προσεκτικά. Στόχος δεν είναι η επικοινωνιακή εκμετάλλευση μιας επιτυχημένης έκδοσης ομολόγου, αλλά η δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν τη σταθερή και διαρκή επαναχρηματοδότηση του χρέους από τις αγορές, με όρους βιώσιμους και συμφέροντες για την πορεία της οικονομίας».

Αυτή τη στιγμή τα επιτόκια διαμορφώνονται σε επίπεδο κάτω του 5%, όμως αυτό που προβληματίζει την κυβερνητική πλευρά είναι πως μετά το καλοκαίρι η πτώση τους μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη. Στο μυαλό των επιτελών του Μαξίμου είναι συνεχώς η περίπτωση του 2014 και η δοκιμαστική έξοδος που πραγματοποίησε τότε ο Αντώνης Σαμαράς τονίζοντας πως σε εκείνη την περίπτωση τα επιτόκια αντί να μειωθούν έφτασαν στο 4,95% αποδεχόμενος παράλληλα την πιστοληπτική γραμμή στήριξης, την οποία έχει αποκηρύξει η κυβέρνηση.

Οι κινήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές, καθώς στην Ηρώδου Αττικού γνωρίζουν καλά πως και σε πολιτικό επίπεδο μια επιτυχής δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, θα «αφόπλιζε» ακόμα περισσότερο την επιχειρηματολογία της ΝΔ. Σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση θα έχανε σημαντικό έδαφος στην αναστροφή του αρνητικού κλίματος που έχει προκύψει από τις δημοσκοπήσεις...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: