22.7.17

«Παγώνουν» οι επαφές Ισραήλ - Παλαιστίνης...

Στους έξι αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών μετά τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστίνιων διαδηλωτών και ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, την ώρα σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μοιάζουν με...
καζάνι που βράζει. 

Οι τρεις Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους χθες στην Ιερουσαλήμ εν μέσω δυναμικών διαμαρτυριών στην πόλη και στα παλαιστινιακά εδάφη ενάντια στην απόφασης της κυβέρνησης του Τελ Αβίβ να τοποθετήσει ανιχνευτές μετάλλου στις εισόδους της Πλατείας των Τεμενών, που αποτελεί τον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ο 17χρονος Μωάμεθ Μαχμούντ Χαλάφ άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο στη Ραμάλα αφού πυροβολήθηκε στο στήθος από ισραηλινά στρατεύματα κατά τη διάρκεια κινητοποίησης στο Αμπού Ντι.

Ακόμη δύο άνθρωποι πέθαναν σε χωριστά περιστατικά στις παλαιστινιακές συνοικίες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ έπειτα από τις προσευχές χιλιάδων Παλαιστίνιων την Παρασκευή.

Μετά τη νύχτα τρεις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν κι ένας τέταρτος τραυματίστηκε, όταν ενας Παλαιστίνιος τους μπήκε σπίτι τους και τους επιτέθηκε με μαχαίρι στον ισραηλινό οικισμό Νεβέ Τσουφ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το ραδιοφωνικό δίκτυο του Ισραήλ μετέδωσε ότι δράστης είναι ένας 19χρονος Παλαιστίνιος από το χωριό Κομπάρ κοντά στη Ραμάλα. 

Ακόμη, 200 ως 400 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στην Ιερουσαλήμ και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης.

Στη συνέχεια ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, ανακοίνωσε την αναστολή όλων των επίσημων επαφών με το Ισραήλ, έως την άρση των νέων μέτρων ασφαλείας που εφάρμοσαν οι ισραηλινές αρχές περιμετρικά της Πλατείας των Τεμενών.

Εξ ονόματος της παλαιστινιακής ηγεσίας, ανακοινώνω (...) την αναστολή όλων των επαφών με την ισραηλινή πλευρά σε κάθε επίπεδο έως το Ισραήλ να δεσμευτεί ότι θα άρει όλα τα μέτρα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού γενικά και ειδικά στην Ιερουσαλήμ και στο τέμενος Αλ Άκσα και ότι θα διατηρήσει το υφιστάμενο καθεστώς.

Ωστόσο, δεν ξεκαθάρισε εάν αυτό σημαίνει ότι θα συνεχιστεί ο μακροχρόνιος συντονισμός ασφαλείας μεταξύ των ισραηλινών στρατευμάτων και των δυνάμεων του Αμπάς.

Τέλος, την έντονη ανησυχία του εξέφρασε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για τα αιματηρά επεισόδια και σε ανακοίνωσή του και κάλεσε να διεξαχθεί έρευνα και οι δύο πλευρές να απόσχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την κατάσταση...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: