10.7.17

Επανεξέταση της απόφασης για τη Μανωλάδα ζητά η Ελλάδα...

Επανεξέταση της απόφασης για τη Μανωλάδα ζητά η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο...

Την επανεξέταση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σχετικά με τους μετανάστες της Νέας Μανωλάδας ζητά το ελληνικό κράτος, καθώς...
κατέθεσε επίσημο αίτημα επανεξέτασης της προσφυγής των 42 μεταναστών, από την Ευρεία Σύνθεση του ΕΔΑΔ, την τελευταία ημέρα της τρίμηνης προθεσμίας που είχε λάβει (30 Ιουνίου 2017), προκειμένου να ξεκινήσει να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επιδίκασε η απόφαση που είχε εκδοθεί στις 30 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ καταδίκαζε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 4 (παρ. 2) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κρίνοντας ότι η κατάσταση των προσφευγόντων αποκάλυπτε εμπορία ανθρώπων και καταναγκαστική εργασία, με δεδομένο ότι η εκμετάλλευση μέσω της εργασίας αποτελεί «μια πτυχή εμπορίας». Το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι το κράτος παρέβη τις υποχρεώσεις του, προκειμένου να αποτρέψει την εμπορία ανθρώπων, να προστατέψει τα θύματα, να διερευνήσει αποτελεσματικά τα διαπραχθέντα αδικήματα και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους.

Στους προσφεύγοντες επιδικάστηκε αποζημίωση 16.000 ευρώ για καθέναν που συμμετείχε στη διαδικασία ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου και 12.000 ευρώ για τους υπολοίπους προσφεύγοντες για το σύνολο των βλαβών που τους προκλήθηκαν. Επίσης, το δικαστήριο τους αναγνώρισε 4.363,64 ευρώ συνολικά για τα δικαστικά έξοδα.

Η απόφαση αφορά 42 προσφεύγοντες που είναι υπήκοοι Μπαγκλαντές, ζουν στην Ελλάδα και η καταγγελία τους είχε γίνει το 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΔΑΔ, οι προσφεύγοντες, οι οποίοι δεν είχαν άδεια εργασίας, είχαν προσληφθεί από τον Οκτώβριο του 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2013 για να συλλέξουν φράουλες σε αγρόκτημα στη Μανωλάδα.

Τους είχαν υποσχεθεί μισθό 22 ευρώ για επτά ώρες εργασίας, και 3 ευρώ για κάθε ώρα υπερωρίας. Δούλευαν καθημερινά από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ υπό την επίβλεψη των ένοπλων φρουρών και ζούσαν σε πρόχειρες παράγκες χωρίς τουαλέτες ή τρεχούμενο νερό.

Τον Απρίλιο του 2013 οι εργάτες, απλήρωτοι επί μήνες, διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους και… εισέπραξαν τα σκάγια τριών επιστατών.

Ο δικηγόρος των προσφευγόντων, Βασίλης Κερασιώτης δήλωσε στην εφημερίδα «Πατρίς»: «Με την κατάθεση -στην εκπνοή της προθεσμίας- αίτησης για παραπομπή της υπόθεσης Chowdury και λοιποί (οι προσφεύγοντες μετανάστες της Μανωλάδας) στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η κυβέρνηση συγκαλύπτει την εμπορία των ανθρώπων της Μανωλάδας»...

 patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: