30.7.17

Η Βενεζουέλα ψηφίζει για Συντακτική Συνέλευση...

Κάλπες εν μέσω διαδηλώσεων στη Βενεζουέλα
Εν μέσω διαδηλώσεων οι πολίτες της Βενεζουέλας καλούνται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τα 545 μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης, που θα διαθέτει υπερεξουσίες, ενώ...
η διάρκεια της θητείας του νέου Κογκρέσου παραμένει αδιευκρίνιστη.

Τα εκλογικά τμήματα αναμένεται να ανοίξουν στις 6:00 τοπική ώρα, 13.00 ώρα Ελλάδας, μέσα σε ένα εκρηκτικό κλίμα, αφού η αντιπολίτευση αποφάσισε να απέχει από αυτή τη ψηφοφορία, κάλεσε τους οπαδούς της να διαδηλώσουν μαζικά στο Καράκας και να στήσουν οδοφράγματα σε όλη τη χώρα.

Όμως, η κυβέρνηση απειλεί να οδηγήσει στη φυλακή όσους παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Η απαγόρευση των δημόσιων διαδηλώσεων την περίοδο των εκλογών μείωσε τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των δύο τελευταίων ημερών. Σε μερικές πόλεις την Παρασκευή το βράδυ σημειώθηκαν βίαια επεισόδια.

Χθες ο Νικολάς Μαδούρο υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε στην παραμονή μιας μεγάλης εκλογικής νίκης. Δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τη Συντακτική. Είναι ήδη πολιτική πραγματικότητα». Θεωρεί τη νέα συνέλευση αναγκαία, προκειμένου να σωθεί η οικονομία της χώρας η οποία, παρά τον πετρελαϊκό πλούτο της αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και φάρμακα, και να σταματήσει η βία.

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες τουλάχιστον 113 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 2.000 έχουν τραυματιστεί. Θάνατοι από σφαίρες, λιντσαρίσματα, καμένα κτίρια και οχήματα, πόλεις που σχεδόν παρέλυσαν από τα δακρυγόνα, πετροπόλεμος και μολότοφ επιδείνωσαν την κρίση σε μια χώρα πολωμένη.

Η αντιπολίτευση απορρίπτει τη Συντακτική Συνέλευση με το αιτιολογικό ότι ο Μαδούρο θα έπρεπε προηγουμένως να υποβάλει σε δημοψήφισμα την πρόθεσή του για την ανάδειξη ενός τέτοιου σώματος. Υποστηρίζει επίσης ότι οι εκλογές οργανώνονται με τρόπο ώστε η κυβέρνηση να καταφέρει να ελέγξει τη Συντακτική Συνέλευση, εγκαθιδρύοντας κομμουνιστική δικτατορία.

«Αυτή η συνταγματική και εκλογική απάτη είναι το σοβαρότερο ιστορικό λάθος που διέπραξε ο Μαδούρο, σχολίασε ο βουλευτής Φρέντι Γκεβάρα», εξ ονόματος του MUD.
Νικολάς Μαδούρο
Νικολάς Μαδούρο Νικολάς Μαδούρο | AP Photo/Ariana Cubillos

Από την άλλη, ο Σοσιαλιστής πρόεδρος κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί πραξικόπημα με τη στήριξη της Ουάσινγκτον και των «λακέδων» της.

Οι ΗΠΑ απειλούν με νέες κυρώσεις και έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις σε 13 πολιτικούς και στρατιωτικούς, στενούς συνεργάτες του Μαδούρο. Η Κολομβία και ο Παναμάς έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα αναγνωρίσουν τη Συντακτική.

Η Ουάσινγκτον  ο Καναδάς και το Μεξικό εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες καλώντας τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Βενεζουέλα ενώ ορισμένες αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν προσωρινά τις πτήσεις τους προς τη χώρα.

Ωστόσο, το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) ανακοίνωσε ότι όλα είναι έτοιμα για τις εκλογές και ο στρατός εγγυάται την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Λόγω των «απειλών της αντιπολίτευσης» οι ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της κοινότητάς τους.

Η επικεφαλής του CNE διαβεβαίωσε το Σάββατο ότι έχουν στηθεί σχεδόν όλα τα εκλογικά τμήματα, όμως κατήγγειλε ότι σε ορισμένες πόλεις σημειώθηκαν επιθέσεις και ορισμένα από τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στην ψηφοφορία πυρπολήθηκαν.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Μπενίνιο Αλαρκόν, η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει το υψηλό ποσοστό αποχής, κυρίως μετά το συμβολικό δημοψήφισμα που οργάνωσε πριν από εβδομάδες η αντιπολίτευση, που ισχυρίζεται ότι συγκέντρωσε 7,6 εκατομμύρια ψήφους.

Όμως, λόγω του τρόπου διεξαγωγής της ψηφοφορίας, το 62% των 19,8 εκατομμυρίων ψηφοφόρων θα μπορεί να ψηφίσει δύο φορές: μία ως κάτοικος εκλογικής περιφέρειας και μία ως μέλος κοινωνικής ομάδας, επειδή τα 364 μέλη της Συντακτικής θα εκπροσωπούν τις περιφέρειες και τα 173 τις διάφορες κοινωνικές ομάδες. Οκτώ θα είναι οι εκπρόσωποι των αυτοχθόνων. Το γεγονός αυτό αναμένεται να περιπλέξει σημαντικά την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τον ειδικό σε εκλογικά θέματα Εουχένιο Μαρτίνες.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: