19.7.17

Δικαστές: Οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών κατά της Δικαιοσύνης...

Δικαστές: Οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών κατά της Δικαιοσύνης υπονομεύουν το κράτος δικαίου
... υπονομεύουν το κράτος δικαίου.
Aπάντηση του αντιπροεδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Π. Λυμπερόπουλου, στους Στ. Κοντονή, Δ. Τζανακόπουλο και Π. Πολάκη, με αφορμή την υπόθεση της Ηριάννας Β. Λ. ...
Υπονομεύουν το κράτος δικαίου οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών κατά της Δικαιοσύνης επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, απαντώντας στις...

δηλώσεις Κοντονή, Τζανακόπουλου και Πολάκη για τη δικαιοσύνη με αφορμή την υπόθεση της 29χρονης Ηριάννας.

Μιλώντας στον RealFm 97,8 ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος ανέφερε ότι «υπάρχει μια σειρά δηλώσεων, τις οποίες έχουμε καταγράψει τον τελευταίο μήνα, που θέτουν εν αμφιβόλω την εγγυητική λειτουργία της πολιτείας απέναντι στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την προστασία που πρέπει να έχει το Κράτος Δικαίου, το οποίο στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Ο τρίτος είναι η δικαστική λειτουργία. Τέτοιου είδους δηλώσεις, αν μη τι άλλο, υπονομεύουν το Κράτος Δικαίου».

«Όποιος δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα της Δικαιοσύνης, βάλλει κατά του Κράτους Δικαίου». Στο ερώτημα αν οι υπουργοί βάλλουν κατά του Κράτους Δικαίου, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων απάντησε: «Όταν οι δηλώσεις δεν είναι προς την κατεύθυνση της στήριξης του Κράτους Δικαίου, δεν μπορώ να βγάλω άλλο συμπέρασμα» πρόσθεσε.

Για τις δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή ο κ. Λυμπερόπουλος είπε: «Μπορεί ο καθένας να κάνει κριτική στις δικαστικές αποφάσεις, αυτό είναι αναμφισβήτητο και να έχει την άποψή του. Είναι διαφορετικό, όμως, το πώς η κριτική αυτή μετατρέπεται σε καταγγελία. Και φοβάμαι ότι το λάθος συνεχίστηκε και με την κατά κάποιο τρόπο κατεύθυνση που θα άκουγα από έναν συνήγορο υπεράσπισης και δόθηκε από τον υπουργό για υποβολή νέας αίτησης που θα κριθεί από άλλη σύνθεση».

«Θα δυσκολευτώ πάρα πολύ να πείσω τους γνωστούς μου ότι οποιαδήποτε νέα απόφαση βγει, αν υπάρχει προσφυγή, ανεξαρτήτως αποτελέσματος δεν θα είναι απόρροια των δηλώσεων που έχουμε διαβάσει, είτε είναι θετική είτε αρνητική».

Αναφορικά με την απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία η μη καταβολή δεδουλευμένων δεν συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας σημείωσε: «Είναι αδύνατον ο δικαστής, όχι μόνο για λόγους προσωπικής ηθικής αλλά και λειτουργίας του συστήματος, να κάνει γκάλοπ πριν ανέβει στην έδρα κατά πόσον η απόφασή του θα είναι αρεστή ή θα συνάδει με το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Ο λόγος, για τον οποίο έχουμε δικαστήρια, δικαστές και εισαγγελείς με προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία είναι ακριβώς αυτός. Δεν μπορούμε να βάλουμε παντού λαϊκά δικαστήρια. Δεν υπάρχει ο θεσμός του λαϊκού δικαστηρίου. Υπάρχει ο θεσμός της συντεταγμένης δικαστικής λειτουργίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: