24.7.17

Αυτοψίες και έλεγχοι εν εξελίξει στην Κω...

Αρχαιολογικό Μουσείο ΚωΠυρετωδώς εργάζονται τα συνεργεία των δημόσιων υπηρεσιών που κάνουν τους ελέγχους και τις αυτοψίες στις κατοικίες και...
τα δημόσια κτίρια της Κω. Έλεγχοι και στα σχολεία του νησιού. Ανοίγουν ξανά οι αρχαιολογικοί χώροι της Ρωμαϊκής Οικίας και του Ρωμαϊκού Ωδείου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των 140 αυτοψιών που πραγματοποίησαν τα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, από τις 21 έως τις 23 Ιουλίου, προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

· 63 αυτοψίες αφορούν κατοικίες, εκ των οποίων 31 κρίθηκαν κατοικήσιμες και 32 μη κατοικήσιμες.

· 60 αφορούν σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 47 κρίθηκαν κατοικήσιμοι και 13 μη κατοικήσιμοι.

· Οι υπόλοιπες 17 αυτοψίες αφορούν σε ιερούς ναούς, δημόσια κτίρια, αποθήκες και λοιπά κτίρια.

 
Αυτοψίες και στα σχολεία

Κλιμάκιο ελεγκτών-μηχανικών της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. διενήργησε τους απαιτούμενους ελέγχους στα σχολεία της πόλης της Κω και του Ζηπαρίου.

Συνολικά ελέγχθηκαν οκτώ δημοτικά σχολεία, έξι νηπιαγωγεία, τρία γυμνάσια, δυο λύκεια, ένα ΕΠΑΛ-ΙΕΚ και τρεις παιδικοί σταθμοί, που αντιστοιχούν σε 76 στατικά ανεξάρτητα κτίρια.

Μεταξύ αυτών εντοπίστηκαν 47 κτίρια, τα οποία κρίθηκαν κατάλληλα, 20 κτίρια τα οποία κρίθηκαν κατάλληλα, αλλά χρήζουν επισκευών και 9 κτίρια τα οποία κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα.

Μεταξύ αυτών είναι το 1ο Λύκειο Κω, το 2 Λύκειο Κω και το 1ο Γυμνάσιο Κω.

Στο νησί παραμένει ο μεγαλύτερος όγκος των μηχανικών-ελεγκτών της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε., ώστε να ολοκληρώσουν έως αύριο Τρίτη 25 Ιουλίου τους ελέγχους σε όλα τα σχολικά κτίρια του νησιού ενώ θα συνδράμουν στο έργο των τοπικών αρχών και των υπηρεσιών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Αρχαιολογικό Μουσείο Κω

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης της Κω, από το σύνολο των 43 γλυπτών‭ ‬που‭‭ ‬εκτίθενται‭‬ σε‭ ‬βάσεις‭‬ ‭και ‭βάθρα,‭‭ ‬εξαιτίας‭ ‬του‭‭ ‬σεισμού‭ έπεσαν‬ τρεις‭‭ ‬ακέφαλοι ‬κορμοί‭ ‬και μία‭‭ ‬κεφαλή, ‬στα οποία‭ ‬ ‭ ‬παρατηρούνται ‬μικρές απολεπίσεις και θραύσεις, κυρίως στις γύψινες συμπληρώσεις.

Τα υπόλοιπα γλυπτά διασώθηκαν ακέραια και στη θέση τους.

Συνεργείο της Εφορείας αποτελούμενο από αρχαιολόγους,‭ συντηρητές ‬και τεχνικούς εργάζεται εντατικά ώστε‭ ‬να αποδοθεί‭ ‬το Μουσείο το ταχύτερο δυνατόν στο κοινό.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, νέο κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού βρέθηκε‭ ‬ ‭στην‭ ‬ ‭Κω‭ ‬ ‬προκειμένου‭ ‭ να‭ ‬καταγράψει‭ και‭ ‭να‭ ‭συντονίσει‭ ‬ ‭το‭ έργο της αποκατάστασης των φθορών‭ ‭των ‭μνημείων ‬και‭ της‭ ‬κατά‭ το‭ ‭‬δυνατόν ‭‬ταχύτερης επαναλειτουργίας των ‭αρχαιολογικών‭ ‬‬χώρων ‬και‭ ‬μουσείων‭ ‬που‭ ‬προσωρινά παραμένουν κλειστά...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: