30.7.17

Σε πλήρη εξέλιξη ο «πόλεμος της Κυριακής»...

Το παρασκήνιο...

Αμ’ έπος, αμ’ έργον. Στο ΣτΕ προσέφυγαν έμποροι και εμποροϋπάλληλοι κατά της υπουργική απόφασης για την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Η...
προσφυγή, που κατατέθηκε από την ΕΣΕΕ, την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) και τη ΓΣΕΒΕΕ, αποτελεί νέο κεφάλαιο στη διαμάχη των εμπόρων και των εργαζομένων στα καταστήματα με την κυβέρνηση, αλλά και των «μεγάλων» με τους «μικρούς» και μικρομεσαίους, όσον αφορά το επίμαχο θέμα της λειτουργίας της αγοράς και τις Κυριακές.

Εξηγώντας το σκεπτικό της προσφυγής, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «όπως επανειλημμένα έχουν αποδείξει μελέτες των οργανώσεων αλλά και επίσημα στατιστικά στοιχεία, ούτε στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας έχει συμβάλει ούτε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχε επισημάνει ότι «στο μεταξύ, δυστυχώς, από ό,τι φάνηκε από τη λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, το αποτέλεσμα για την πλειονότητα της αγοράς ήταν απογοητευτικό, κάτι που δείχνει αφενός αδυναμία κατανάλωσης και αφετέρου απαξίωση της ιδέας του ανοίγματος τις Κυριακές», προσθέτοντας ότι «η κίνηση στην αγορά τη θεσμοθετημένη πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων, για όσα εμπορικά καταστήματα άνοιξαν, όχι μόνο δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο, αλλά μάλλον ήταν πολύ κοντά σε μία κακή καθημερινή».

Κατά και οι «μεγάλοι»
Την πρώτη Κυριακή, μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της σχετικής απόφασης του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, υπήρξαν τέσσερις μεγάλες αλυσίδες που λειτούργησαν στα σημεία που θα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά τα καταστήματα κάθε Κυριακή μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ από την απόφαση εξαιρούνται τα καταστήματα στα εμπορικά κέντρα, κάτι που εκτιμάται ότι θα φέρει και νέες προσφυγές στο ΣτΕ. Σημειώνεται ότι μόλις είχαν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της υπουργικής απόφασης, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) αντέδρασε έντονα, ζητώντας από την πολιτεία «να μας δώσει σαφείς εξηγήσεις με αντικειμενική επιχειρηματολογία για τους λόγους βάσει των οποίων εξαιρούνται τα εμπορικά κέντρα από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές κατά τη θερινή περίοδο, ενώ συνιστούν βασικό πόλο έλξης τουριστών - επισκεπτών - καταναλωτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου» και υποστηρίζοντας ότι «διασαλεύεται ο υγιής ανταγωνισμός, ο οποίος είναι ο μοναδικός παράγων που προάγει τη μείωση των τιμών», αλλά και αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προσβάλει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας την απόφαση.

Η επίμαχη απόφαση
Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη απόφαση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης καθόρισε σε ποιες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μπορούν να παραμένουν ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο (πλην της δεύτερης του Αυγούστου), με το βασικό σκεπτικό για την επιλογή αυτών των περιοχών, όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση, να είναι η υψηλή τουριστική κίνηση και τουριστική κατανάλωση κατά τη διάρκεια του έτους. Σύμφωνα με την απόφαση, τα σημεία όπου επιτρέπεται να μένουν τα καταστήματα ανοιχτά είναι περιοχές στους Δήμους Πειραιά, Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Αργυρούπολης-Ελληνικού και Γλυφάδας, το τμήμα του ακινήτου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το οποίο λειτουργεί ως Εμπορικό Πάρκο, και το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση της κυβέρνησης.

Το παρασκήνιο
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς με τους οποίους μίλησε το «Π», το γεγονός ότι οι αντιδράσεις σχετικά με το ζήτημα των Κυριακών προέρχονται κυρίως από τους «μικρούς» και «μικρομεσαίους» δείχνει και τη γενικότερη κατάσταση της αγοράς. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από αυτούς, με μεγάλη εμπειρία στο ζήτημα, το μεγάλο πρόβλημα αφορά το κόστος των ανοιχτών καταστημάτων τις Κυριακές, το οποίο δεν «καλύπτεται» από την κατανάλωση. Συγκεκριμένα, το κόστος αυτό υπολογίζεται στα 270 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσό το οποίο δεν μπορεί να «καλυφθεί» ούτε από τους «μεγάλους» ούτε – προφανώς… – και από τους «μικρούς» της αγοράς, με δεδομένη τη χαμηλή κατανάλωση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης και της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Μάλιστα, οι ίδιοι παράγοντες της αγοράς επισήμαναν ότι, αν και είχαν τη δυνατότητα, πολλά μεγάλα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας επέλεξαν να παραμείνουν κλειστά την περασμένη Κυριακή...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: