27.7.17

Brexit: Kαθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις ελλείψει προόδου...

BrexitΕλάχιστη πρόοδος έχει επιτευχθεί στις προκαταρκτικές συζητήσεις μεταξύ της Βρετανίας και της Ε.Ε. εν όψει του διαζυγίου των...
δύο πλευρών, πράγμα που σύμφωνα με τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή αυξάνει τις πιθανότητες για καθυστερήσεις στην έναρξη των διαπραγματεύσεων. Ταυτόχρονα, στη Βρετανία ανακοίνωσε τη διεξαγωγή οικονομικής μελέτης για τις συνέπειες της μετανάστευσης στην οικονομία της ώστε να διαμορφώσει τη στρατηγική της στο πλαίσιο του Brexit.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, ενημέρωσε τους πρεσβευτές των υπολοίπων 27 χωρών-μελών για τα αποτελέσματα από τον γύρο των συνομιλιών του Ιουλίου με το Λονδίνο και τόνισε, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ε.Ε. «ότι η πιθανότητα να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο οι συνομιλίες για τη μελλοντική σχέση φαίνεται να μειώνεται».

Ο Μισέλ Μπαρνιέ έχει δηλώσει ότι ελπίζει να υπάρξει έως τον Οκτώβριο επαρκής πρόοδος στα τρία βασικά ζητήματα, δηλαδή στις οικονομικές υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ε.Ε., στα δικαιώματα των πολιτών και σε λύση για τα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.

Αν αυτό επιτευχθεί, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα μπορέσουν να συναινέσουν στην έναρξη των συνομιλιών με το Λονδίνο για τις βασικές πλευρές της σχέσης μετά το Brexit. Αυτή είναι και η επιθυμία της Βρετανίας, ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η συζήτηση για τις επιχειρήσεις.

Όπως έγινε γνωστό, δεν υπάρχει καμία πρόοδος στη διευθέτηση των οικονομικών ζητημάτων, πέρα από μια γενική παραδοχή της Βρετανίας ότι οφείλει ένα αδιευκρίνιστο ποσό στην Ε.Ε., ενώ η πρόοδος στα άλλα ζητήματα είναι από ελάχιστη έως μηδενική, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες να ξεκινήσουν σε δύο μήνες οι συζητήσεις για την μελλοντική εμπορική σχέση των δύο πλευρών.

Όπως εξηγούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η πρόοδος είναι δύσκολη όχι λόγω του ότι η Βρετανία έχει απαράδεκτα αιτήματα, αλλά διότι δεν έχει καμία θέση σε πολλά ζητήματα.

«Όσο περισσότερο καθυστερούν, τόσο λιγότερος χρόνος θα μείνει για τη δεύτερη φάση και την ειδική σχέση που θέλουν», εξήγησε εκπρόσωπος της Ε.Ε.
Δεν έχουν συζητήσει τα λεφτά

Η Ε.Ε. υπολογίζει πως το ποσό που χρωστά η Βρετανία είναι περίπου 60 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο διάφορων δεσμεύσεων που ανέλαβε το Λονδίνο ως μέλος της Ε.Ε., αλλά στόχος είναι οι συνομιλίες να επικεντρωθούν στη μέθοδο του υπολογισμού παρά στο ίδιο το ποσό.

«Ακόμα δεν έχει γίνει η αρχή για τα χρήματα, η Βρετανία αρνείται να αποδεχθεί το οτιδήποτε –είτε τη μέθοδο είτε το ποσό. Αυτό μπλοκάρει όλα τα άλλα, δεν θα υπάρξει πραγματική πρόοδος τους επόμενους δύο μήνες, προφανώς αυτό δεν θα θέσει τα θεμέλια για να ξεκινήσει η δεύτερη φάση για το εμπόριο», δήλωσε διπλωμάτης της Ε.Ε.

Όσον αφορά τα κεκτημένα δικαιώματα των πολιτών, των Ευρωπαίων που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία και των Βρετανών σε χώρες-μέλη της Ε.Ε., σύμφωνα με τον Ευρωπαίο διπλωμάτη εικόνα «είναι ανάμικτη. Έχουμε μια λίστα πραγμάτων στα οποία συμφωνούμε, στα οποία διαφωνούμε και στα οποία είμαστε κάπου στη μέση. Αλλά τουλάχιστον αυτό μας επιτρέπει να διαπραγματευόμαστε».

Και όσον αφορά το θέμα της Ιρλανδίας, το μόνο που έχει γίνει είναι μια επαναδιατύπωση των θέσεων που έχουν ήδη παρουσιαστεί δημοσίως.

«Δεν έχουν συζητήσει το θέμα των ιρλανδικών συνόρων με λεπτομέρειες, δεν υπήρξαν καθόλου τεχνικές συνομιλίες», δήλωσε τέταρτος αξιωματούχος.

Ο επόμενος γύρος συνομιλιών έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Αυγούστου.
«Η ελεύθερη κυκλοφορία σταματά μετά το Brexit»

Η Βρετανία από την πλευρά της ανακοίνωσε, μέσω του υπουργού Μετανάστευσης Μπράντον Λούις, ότι η ελευθερία κυκλοφορίας των προσώπων ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση θα τερματισθεί μετά το Brexit.

Όπως εξήγησε, ένα νέο σύστημα μετανάστευσης θα τεθεί σε ισχύ στη Βρετανία τον Μάρτιο του 2019, οπότε, βάσει του προγράμματος, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.

«Όταν έχουμε αποχωρήσει πλήρως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η βρετανική κυβέρνηση θα εφαρμόσει του δικούς της κανόνες μετανάστευσης που θα ικανοποιούν τις ανάγκες των επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας», υποστήριξε και η υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Αμπερ Ραντ.

Η Άμπερ Ραντ, με άρθρο της στους Financial Times διαβεβαιώνει «τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα βρεθούν σε επισφαλή κατάσταση όταν θα αποχωρήσουμε από το μπλοκ».
Οικονομική μελέτη για τη μετανάστευση

Επίσης, στο ίδιο άρθρο η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει σε ανεξάρτητη επιτροπή για την αποτίμηση των οικονομικών συνεπειών της ευρωπαϊκής μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να καθοριστεί η μελλοντική μεταναστευτική πολιτική της χώρας μετά το Brexit.

Όπως αναφέρει, την έρευνα να κληθεί να διεξαγάγει η συμβουλευτική επιτροπή για την μετανάστευση (MAC), ανεξάρτητο όργανο της κυβέρνησης.

Στόχος, μια λεπτομερής αποτίμηση της μετανάστευσης που προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ευρωπαϊκή οικονομική ζώνη «προς τις οικονομίες της Αγγλίας, της Σκοτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας».

Η Άμπερ Ραντ, που είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε. και υιοθετεί μετριοπαθή στάση ως προς το Brexit, δηλώνει στο άρθρο της ότι πρόθεσή της είναι να καθησυχάσει τους παράγοντες της οικονομίας.

Τονίζει δε ότι η κυβέρνηση «συμμερίζεται την επιθυμία τους να συνεχίσουν να δέχονται εκείνους που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ευημερίας του Ηνωμένου Βασιλείου» και ότι δεν θα υπάρξει «απότομη μεταβολή» στη μεταναστευτική πολιτική απέναντι στους Ευρωπαίους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει δυνατότητα μεταβατικής περιόδου...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: