29.7.17

Το μέλλον των Fake News είναι εδώ...


... και δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας!...
 Νέες τεχνολογίες, ένα νέο είδος εργαλείων χειρισμού βίντεο και ήχου που επιτρέπει τη δημιουργία των πιο ρεαλιστικών ειδήσεων που μπορεί κανείς να φανταστεί και μπορεί να ξεγελάσει τον οποιονδήποτε. Καλωσορίσατε λοιπόν στον...
κόσμο των ψευδών ειδήσεων.... 

Στην  εποχή του Photoshop, των απεριόριστων φίλτρων που κατακλύζουν τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, στην εποχή του «όλα επιτρέπονται αρκεί το αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικό και να χαϊδεύει τα μάτια μας», προκειμένου να προσελκύσει followers, συνηθίζουμε να πέφτουμε θύματα χειραγώγησης χωρίς καν να υποψιαζόμαστε πως και πότε.


Τα θέματα που διαβάζουμε ή ακούμε καθημερινά καλλωπίζονται, παίρνουν άλλες διαστάσεις και τελικά συνειδητοποιούμε ότι κανείς δεν μπορεί να ξεχωρίσει το αληθινό από το πλαστό. Τα fake news είναι η νέα πραγματικότητα.

Ένα νέο είδος τεχνολογιών που αναπτύσσονται χέρι χέρι με την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης και τα προγράμματα γραφικών στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές είναι δυνατό να δημιουργήσουν ρεαλιστικές ειδήσεις. Ειδήσεις που θα επιτρέπουν να βλέπουμε και να ακούμε πράγματα που θα φαντάζουν απίθανα. Κι όχι μόνο να διαβάζουμε πλέον.

Ιδού το μέλλον των Fake News

Η έρευνα επάνω στη συλλογή και σύνθεση διαφορετικών οπτικών και ηχητικών στοιχείων της ανθρώπινης συμπεριφοράς είναι μόνο ένας κλάδος που φέρνει το μέλλον πιο κοντά.

Το Face2Face, είναι ένα λογισμικό που δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και αυτό που κάνει, μεταξύ άλλων, είναι να παραποιεί βίντεο όπως για παράδειγμα την ομιλία ενός διάσημου προσώπου, επιτρέποντας σε ένα δεύτερο άτομο να βάζει λόγια στο στόμα του. Κι όλα αυτά σε πραγματικό χρόνο.

Ακούγεται τρελό; Είναι. Ας το εξηγήσουμε πιο απλά. Το πρόγραμμα καταγράφει τις εκφράσεις προσώπου του δεύτερου ατόμου καθώς μιλά μπροστά σε μία ψηφιακή κάμερα και στη συνέχεια μεταφέρει αυτές τις κινήσεις απευθείας στο πρόσωπο του προσώπου στο αρχικό βίντεο. Η ερευνητική ομάδα του Στάνφορντ έδωσε ένα μικρό παράδειγμα χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του «κουκλοθέατρου» σ’ αυτό το βίντεο με συνεντεύξεις πολιτικών ηγετών.



Κι αν από μόνο το λογισμικό είναι ένα απίστευτο εργαλείο και αρκετά διασκεδαστικό να παίζει κανείς μαζί του, με την προσθήκη μίας πειστικής φωνής μπορεί πολύ εύκολα και απλά να μοιάζει με τον ίδιο τον πολιτικό που ακούμε και βλέπουμε καθημερινά.

Την ίδια ώρα, μία άλλη ερευνητική ομάδα στο πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ εργάζεται συστηματικά επάνω στην φωνητική πλαστοπροσωπία.  Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας ένα δείγμα 3-5 λεπτών της φωνής του «θύματος» που θα πάρουν από ένα βίντεο του YouTube ή από κάποια ραδιοφωνική εκπομπή, μπορούν να δημιουργήσουν μία συνθετική φωνή που κάλλιστα θα ξεγελάσει τον άνθρωπο αλλά και τα προγράμματα βιομετρικών συστημάτων φωνής που χρησιμοποιούνται από τράπεζες και smartphones. Μιλώντας σε ένα απλό μικρόφωνο έπειτα και τοποθετώντας την φωνή τους στο λογισμικό, αυτό είναι ικανό να τις μετατρέψει ώστε να φαίνεται ότι προήλθαν από το «θύμα».

Επάνω στην ίδια βάση κινείται και η καναδική εταιρία start up Lyrebird που έχει αναπτύξει παρόμοιες δυνατότητες προκειμένου να μετατρέπει κείμενα σε audiobooks “διαβασμένα” από διάσημες φωνές ή ακόμα χαρακτήρες σε βιντεοπαιχνίδια. Είναι ουσιαστικά ένα photoshop ήχου

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

πηγη tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: