10.7.17

Νέα κινητοποίηση για την Kυριακάτικη αργία...


Σε νέα κινητοποίηση κατά της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές προχωρούν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι Ηρακλείου, έχοντας στόχο την...
νομοθετική κατοχύρωση της αργίας, την κατάργηση της μερικής απασχόλησης και την κατάργηση της απελευθέρωσης του ωραρίου.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, θα πραγματοποιήσουν νέα κινητοποίηση υπέρ της κυριακάτικης αργίας στις 16 Ιουλίου. Τονίζουν πως η κυριακάτικη αργία ήρθε μέσα από αγώνες και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εργατική δύναμη.

Καλούν τους συναδέλφους τους να δυναμώσουν τον αγώνα απέναντι σε κάθε προσπάθεια για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και κατάργηση των δικαιωμάτων τους, καθώς τίποτα δεν μπορεί να κερδηθεί χωρίς συλλογικό αγώνα. Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 το πρωί έξω από τα Δικαστήρια Ηρακλείου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου στα πλαίσια της προετοιμασίας της Κυριακάτικης απεργίας στο εμπόριο, πραγματοποίησε και σήμερα Κυριακή 9/7 περιοδείες σε αρκετές περιοχές του Ηρακλείου.

Κλιμάκιο του σωματείου μας βρέθηκε έξω από μεγάλη πολυεθνική αλυσίδα, που εκμεταλλευόμενη τον νέο νόμο εξαγγέλλει τη λειτουργία της όλες τις Κυριακές της καλοκαιρινής περιόδου στην περιοχή της Αμμουδάρας, δείχνοντας τον δρόμο για την πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.

Επίσης βρεθήκαμε και σε μικρότερα εμπορικά καταστήματα που είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές του έτους και μάλιστα οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς να φορούν τα ρούχα εργασίας με τα διακριτικά της επιχείρησης, προκειμένου να ξεφύγουν των ελέγχων και οι εργοδότες να μπορούν να τους «βαφτίσουν πελάτες» και να ισχυριστούν πως δουλεύουν μόνοι τους το μαγαζί χωρίς υπαλλήλους!

Θυμίζουμε πως η Κυριακή ως Αργία, δεν ήρθε ουρανοκατέβατη. Ήρθε να καλύψει την ανάγκη των εργατών για μια ημέρα ξεκούρασης, αναψυχής, αφοσίωσης στην οικογένεια, στη μελέτη, στον πολιτισμό κ.α. Αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την αναπαραγωγή της εργατικής μας δύναμης προκειμένου να μπορούμε και την επόμενη μέρα να δουλεύουμε.

Το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας αφορά ιδιαίτερα τις γυναίκες και τη νεολαία που αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο, όλο το λαό, που πρέπει να υπερασπιστεί το δικαίωμα να υπάρχει σταθερή ημέρα ανάπαυσης για όλους. Με την κατάργησή της εκτός των άλλων κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη μητρότητα, σε έναν κλάδο που το εργατικό δυναμικό αποτελείται στο μεγαλύτερο ποσοστό του από γυναίκες.

Άλλωστε το εμπόριο δεν καλύπτει καμία επείγουσα ανάγκη για να πρέπει να είναι ανοιχτά τα καταστήματα και τις Κυριακές. Γιατί δεν ψωνίζει ο κόσμος; Επειδή δεν βρίσκει χρόνο  ή γιατί δεν έχει φράγκο στην τσέπη;

Η μεθόδευση για την κατάργηση της Κυριακής ως αργίας είναι προπομπός και οδηγός νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και τον εργάσιμο χρόνο για όλους σχεδόν τους κλάδους.

Όσα μέτρα ξεκίνησαν από το εμπόριο, εξαπλώθηκαν σαν σπίθα σε κάθε κλάδο : ωρομίσθιο, μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ελαστικές σχέσεις εργασίας, ελαστικά ωράρια.

Καλούμε τους συναδέλφους μας να δυναμώσουμε των αγώνα απέναντι σε κάθε προσπάθεια για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και κατάργηση των δικαιωμάτων μας. Τίποτα δεν κερδίσαμε με την αναμονή, με τη ανάθεση υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας σε άλλους.

Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που έχει διέξοδο: Ο δρόμος του οργανωμένου συλλογικού αγώνα μέσα από το σωματείο μας.

Συμπορευόμαστε με τους αυτοαπασχολούμενους, με τους μικρούς εμπόρους και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. · Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική  αργία για όλα τα καταστήματα.

Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.

Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με αναπλήρωση των απωλειών που δεχτήκαμε τα τελευταία χρόνια.

Όχι στη νέα φοροληστεία, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό-λαικό εισόδημα. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις.

Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων όλων των μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές.

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ στις 10.30 π.μ. στα δικαστήρια, για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: