7.7.17

O tempora, o mores...


Συνωμοσία τύπου "Κατιλίνα" (για ανατροπή του νομισματικού καθεστώτος) στην Κυψέλη...

Ω καιροί, ω ήθη (ο tempora, o mores). Στην Κυψέλη, στο σπίτι του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκαν συνωμοτικές συναντήσεις με τον Βαρουφάκη ο οποίος από το 2014, πριν έρθει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, σχεδίαζε το plan B. 

Ο Μπάμπης, πιστεύει τον Βαρουφάκη (κακό του κεφαλιού του. Του Μπάμπη). Και...
χαρακτηρίζει συνωμοτικές τις συναντήσεις (ούτε στη Ρώμη να ζούσε, την εποχή του ύπατου Κατιλίνα) στο σπίτι του πρωθυπουργού. Εν τη ρύμη του λόγου του βέβαια λέει πως ένα κόμμα που ετοιμάζεται να κυβερνήσει μπορεί να εκπονεί διάφορα σχέδια άμυνας για δύσκολες καταστάσεις (για την περίπτωση μιας "στραβής", όπως είπε η Σία), αλλά συνέχισε να αποκαλεί "συνωμοσίες" τις συναντήσεις -που λέει ο Βαρουφάκης ότι έγιναν- στο σπίτι του πρωθυπουργού.  Το σχόλιο του Μπάμπη κλείνει και με μια απειλή κατά του πρωθυπουργού (ησυχάστε: αυτός δεν κινδυνεύει, όπως ο άλλος, ο... ακατονόμαστος που έφυγε): 

ΣΙΑ: Αφού πω ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν ήθελε να του πάρει ο κ. Γκλεν τη δημοσιότητα, την αγαπάει κιόλας τη δημοσιότητα, σου λέει κάτσε να βγω κι εγώ να πω κάτι, μας περιέγραψε το εξής σήμερα: ότι πολύ πριν γίνουν οι εκλογές και φτάσουμε σε σημείο οριακό, αυτό το περίφημο plan b υπήρχε. Άρα αυτό δεν ήταν ένα σχέδιο που καταρτίστηκε εκείνες τις μέρες υπό τον φόβο ότι οι κακοί Ευρωπαίοι θα μας πετάξουν έξω. 

ΜΠΑΜΠΗΣ: Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης αποκαλύπτει πρόσθετα στοιχεία. Το ένα είναι ότι υπήρξε συνωμοτική συνάντηση στο σπίτι του Αλέξη Τσίπρα με σκοπό να βρεθεί ένα σχέδιο ώστε να νιώθουν ικανοποιημένοι και ανακουφισμένοι ώστε αύριο, όταν θα γίνουν κυβέρνηση, θα μπορούσαν να πουν όχι στους Ευρωπαίους χωρίς να φοβούνται ότι θα ξεμείνουν από λεφτά. Άρα υπήρχε ένα σχέδιο δημιουργίας ενός -λέει ο κ. Βαρουφάκης- παράλληλου συστήματος πληρωμών. Και λέει εμάς ότι δεν καταλαβαίνουμε όταν ο ίδιος γράφει "το ίδιο σύστημα πληρωμών θα μπορούσε να μετατραπεί σε εναλλακτικό εθνικό νόμισμα εν ριπή οφθαλμού".

ΣΙΑ: Κατά τα άλλα ο κ. Μάρδας δεν θυμάται να έχει γίνει κάποια τέτοια συζήτηση. 

ΜΠΑΜΠΗΣ: Ναι, άρα υπήρχε τότε συνωμοσία; Προφανώς αλλά ένα πολιτικό κόμμα έχει κάθε δικαίωμα να κάνει τέτοιου είδους προετοιμασίες και ας μοιάζουν και ολίγον συνωμοτικές. Αυτό που δεν είχε δικαίωμα να κάνει ο κ. Τσίπρας ήταν να μην το πει στον λαό. Να μην πει δηλαδή ότι θα πάμε κάπου που θα υπάρχουν κίνδυνοι όμως έχω εγώ ένα σχέδιο και θα τους αποκρούσω. Πάει στο υπουργικό συμβούλιο, εκεί πρόκειται περί ανοησίας το τι συνέβη. Λεει ο βαρφ με κάθε λεπτομέρεια τα πάντα, κρατούν το στόμα τους κλειστό...

ΣΙΑ: Κατά πώς υποστηρίζει. 

ΜΠΑΜΠΗΣ: Εγώ τον πιστεύω. Παρά ταύτα όλοι καταλαβαίνουν, τον χτυπάνε στην πλάτη και λένε μπράβο παιδί μου που έχεις εσύ το σχέδιο, αντιλαμβανόμενοι όμως ότι υπάρχει εδώ ένα τεράστιο πρόβλημα και ότι πρόκειται περί ανοησίας και ελπίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουν εκεί, δεν λένε κουβέντα σε κανέναν, κρατήθηκε μυστικό. Εγώ δεν θυμάμαι να διέρρευσε από το υπουργικό συμβούλιο παρότι εμείς μαθαίνοντας ότι κάτι ετοιμάζουν, ρωτάγαμε. Και φτάνουμε στο τρίτο στάδιο όπου τα πράγματα πλέον κατρακυλάνε από παντού και εκεί τι να πω; Εκεί φτάνουμε στο όριο πια της εξεταζόμενης προδοσίας. Γιατί ετοιμάζονται και στήνουν ένα δημοψήφισμα γνωρίζοντας -και τα λέει αυτά ο Βαρουφάκης- ότι θα κερδίσει το όχι και ότι από τη στιγμή που θα κερδίσει θα εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο που είχε ετοιμάσει. 

ΣΙΑ: Και το οποίο διέρρευσε από Βρετανό συνάδελφο το ίδιο βράδυ, αν θυμόμαστε. 

ΜΠΑΜΠΗΣ: Τότε. Εμένα μου κάνει εντύπωση κάτι. Μου επιτρέπεις να κλείσω με αυτό το ερωτηματικό. Γιατί έχει αναθέσει την εκπόνηση αυτού του σχεδίου στον κ. Γκάλμπρειτ και στον κ. Γλεν. Μήπως επειδή είναι ξένοι, δεν θα μπορούσαμε να τους συμπεριλάβουμε εδώ; Υπάρχει ένα θέμα. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να δεχθεί να εξεταστεί αυτή η περίοδος, να είναι όλα ανοιχτά, να είναι και ο ίδιος καθαρός, να μην τον ψάχνουμε μετά όταν δεν θα είναι πρωθυπουργός...

Δεν υπάρχουν σχόλια: