20.7.17

O μύθος του Έλληνα επαίτη...

Αποτέλεσμα εικόνας για ελλαδα ευρωπη«Η Ελλάδα είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο...» έγραφε με το γνωστό χολερικό και λαϊκίστικο ύφος της η “Βild”, τον Μάιο του 2015, αναφερόμενη στη...
χρηματοδοτική στήριξη που έχει λάβει η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Τον Οκτώβριο του 2016 έκανε λόγο για την «Επιστροφή του Έλληνα επαίτη», με αφορμή τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σχετικά με το θέμα του χρέους. Η γερμανική εφημερίδα πρωτοστατεί αυτά τα χρόνια καλλιεργώντας συγκεκριμένα στερεότυπα για τη δημιουργία εντυπώσεων· ωστόσο οι προβαλλόμενοι κίνδυνοι σχετικά με το ενδεχόμενο να ζημιωθούν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι εξαιτίας της Ελλάδας καταρρέουν διαρκώς.

Σύμφωνα με τα πλέον επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει ζημιώσει τους Ευρωπαίους εταίρους της, αλλά αποφέρει και κέρδη. Η Γερμανία και η Αυστρία είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα που ήρθαν πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Η “Suddeutsche Zeitung” έγραψε στις 11 Ιουλίου ότι τα κέρδη του γερμανικού δημοσίου από δάνεια προς την Ελλάδα και από αγορές ελληνικών ομολόγων, έχουν ανέλθει στο 1,34 δισ. ευρώ, όπως προέκυψε από στοιχεία που έθεσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στη διάθεση του κόμματος των Πρασίνων.

Τον Μάρτιο του 2015, η “Rheinischen Post” φιλοξενούσε ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απαντούσε σε ερώτηση του κόμματος Die Linke ομολογώντας ότι η Γερμανία είχε εισπράξει από την Ελλάδα 360 εκατ. ευρώ από τόκους την περίοδο 2010-2014.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2015 δημοσιεύθηκε έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Χάλε (IWI) με άκρως αποκαλυπτικά στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά, η Γερμανία εξοικονόμησε πάνω από 100 δισ. ευρώ την περίοδο από το 2010 ώς τα μέσα του 2015, ποσό που αντιστοιχεί στο 3% επί του γερμανικού ΑΕΠ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου μάλιστα, η Γερμανία θα είχε κέρδη ακόμη και στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν κατάφερνε να αποπληρώσει τα χρέη της, αφού η δαπάνη της Γερμανίας προς την Ελλάδα ανερχόταν στα 90 δισ. ευρώ.

Ανάλογη είναι και η περίπτωση της Αυστρίας, σημαντικό μέρος του πολιτικού προσωπικού της οποίας έχει εκτοξεύσει ουκ ολίγες φορές φαρμακερά βέλη προς την Ελλάδα. Δημοσίευμα της εφημερίδας, “Der Standard”, την Πέμπτη 13 Ιουλίου, υποστήριζε ότι η Αυστρία κέρδισε με τη βοήθεια προς την Ελλάδα συνολικά 240 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 111,44 εκατ. προήλθαν από τόκους για το διμερές δάνειο που είχε παραχωρήσει το 2010 στην Αθήνα, ύψους 1,56 δισ. ευρώ.

Αν η πραγματικότητα δεν επιβεβαιώνει τα στερεότυπα, υπάρχουν ακόμα αρκετοί εκτός Ελλάδας που χρησιμοποιούν μια ρητορική με την οποία ισχυρίζονται ότι τα χρήματα που έχουν δοθεί στη χώρα μας αποτελούν «χάρισμα», ότι είναι δανεικά κι αγύριστα. Η αλήθεια, όμως, είναι διαφορετική και μάλιστα αποστομωτική. Η Ελλάδα αποπληρώνει τα δάνειά της, αν και είναι αναγκασμένη να κινείται σε πολύ στενά δημοσιονομικά πλαίσια.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι ισχυρισμοί αντίστοιχοι εκείνων των Ντάισελμπλουμ και Βίλντερς ότι «οι Έλληνες τρώνε τα χρήματά τους σε ούζα και σουβλάκια» δεν είναι καθόλου τυχαίοι ή απλώς ατυχείς δηλώσεις, αλλά στοχευμένες τοποθετήσεις που εξυπηρετούν κυρίως πολιτικές σκοπιμότητες, διαμορφώνοντας εσωτερικά πολιτικά ακροατήρια.

Στην Ευρώπη της μετα-Brexit εποχής και εν μέσω προσφυγικής κρίσης, με την αλληλεγγύη στο εσωτερικό της να κλονίζεται σημαντικά, τους Ευρωπαίους να εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις φυγόκεντρες τάσεις να ενισχύονται, η δημόσια συζήτηση δεν μπορεί πλέον να διεξάγεται στη βάση στερεοτύπων ούτε περί χωρών - παριών. Σε ένα, ούτως ή άλλως, ρευστό διεθνές σκηνικό, η ειλικρίνεια μοιάζει μονόδρομος, αφού η εδραίωση της καχυποψίας μεταξύ των κρατών - μελών όχι μόνο δεν συμβάλλει στη μετάβαση σε ένα ορθότερο μοντέλο οργάνωσης της Ε.Ε., αλλά λειτουργεί διαλυτικά...


Βιτζηλαίος Βαγγέλης, avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: