21.7.17

O «νταής της γειτονιάς» σε νέους «τσαμπουκάδες»...

Να που ο Ταγίπ Ερντογάν ανακάλυψε και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, το αίτημα της Γερμανίας για απελευθέρωση του ακτιβιστή Peter Steudtner αποτελεί...
«διπλωματική αγένεια» και προσπάθεια παρέμβασης στην τουρκική δικαιοσύνη, η οποία είναι ανεξάρτητη!

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος απαιτεί από χώρες της Ε.Ε. όπως η Γερμανία και η Ελλάδα να χειριστούν τους αιτούντες πολιτικό άσυλο Τούρκους, με βάση τις υποδείξεις του, αγνοώντας τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Λίγο πριν η Τουρκία είχε προτείνει την ανταλλαγή, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανταλλάξει τον Γερμανό δημοσιογράφο τουρκικής καταγωγής που κρατείται από την Άγκυρα με την κατηγορία της τρομοκρατίας, με δύο Τούρκους πρώην στρατηγούς που έχουν ζητήσει άσυλο από το Βερολίνο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Ανταλλαγή που μάλλον ψυχρό πόλεμο θα θύμιζε και δεν έχει φυσικά καμία σχέση με τη Δικαιοσύνη.

Ο Ερντογάν παίζει τον διεθνή νταή για εσωτερική κατανάλωση, αλλά η θέση του στη διεθνή σκηνή υποβαθμίζεται συνεχώς. Μετά τη σύλληψη έξι ακτιβιστών στην Τουρκία, το Βερολίνο εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία κατά της Τουρκίας απειλώντας ότι θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους για την προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία. Όλα αυτά την ώρα που η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας χειροτερεύει.

Αδιαλλαξία στο Κυπριακό και κλιμακούμενη επιθετικότητα έναντι της Ελλάδας, διαφωνίες με τις ΗΠΑ στο Κουρδικό και τη Συρία. Η Τουρκία είναι σήμερα πιο απομονωμένη από ποτέ.

Η εντεινόμενη επιθετικότητα του Ταγίπ Ερντογάν και στο εσωτερικό και το εξωτερικό μέτωπο αποτελεί ένδειξη αδυναμίας παρά δύναμης. Η χώρα του, διχασμένη, σε σταθερή θεσμική και συνταγματική εκτροπή, θυμίζει όλο και περισσότερο τα προσωποπαγή και ανελεύθερα καθεστώτα της Μέσης Ανατολής, των προηγούμενων δεκαετιών.

Κανείς δεν παραγνωρίζει ότι η Τουρκία παραμένει μια υπολογίσιμη περιφερειακή δύναμη αλλά είναι άγνωστο αν με τη στρατηγική του Ερντογάν θα παραμείνει ως τέτοια. ‘Η αν θα παραμείνει ο ίδιος για πολύ στο τιμόνι της...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: