16.7.17

Μείωση στις χρεώσεις μέσω των POS ζητά η Παπανάτσιου...

Σχετική εικόνα
Εύλογες σε μεγάλο βαθμό χαρακτηρίζει η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, τις διαμαρτυρίες κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τις χρεώσεις στις συναλλαγές μέσω POS και καλεί τις τράπεζες να...
τις μειώσουν. 

Μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο η ίδια τόνισε ότι «δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν ακόμη χρεώσεις και προμήθειες άλλων εποχών» και ότι «σε ορισμένες κατηγορίες λιανικής για τις οποίες τα περιθώρια μεικτού κέρδους είναι μικρά, όπως είναι τα τσιγάρα ή ο Τύπος, η χρέωση στη συναλλαγή είναι πραγματικό πρόβλημα».

Σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου, το ζήτημα αυτό το έχει θέσει επανειλημμένα το υπουργείο Οικονομικών στις τράπεζες χωρίς να βρει την ανταπόκριση που θα ήθελε, αλλά προειδοποιεί ότι εγείρεται ζήτημα διασφάλισης των ίσων όρων ανταγωνισμού «που ενδεχομένως οφείλουν να το εξετάσουν οι αρμόδιες αρχές, όπως είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Παράλληλα, η υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής, όπως οι λίστες του εξωτερικού μεταξύ των οποίων και η λίστα Λαγκάρντ. 

Όπως ανέφερε, νομοθεσία προβλέπει μια σειρά από περιόδους παραγραφής πέραν της πενταετίας και αυτό ισχύει στις περιπτώσεις που περιέρχονται σε γνώση της φορολογικής αρχής νέα συμπληρωματικά στοιχεία, όπως αυτά που προέρχονται από αμοιβαία συνδρομή φορολογικών αρχών άλλων χωρών.

Η υφυπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι να προχωρήσει ακόμη και τον επόμενο μήνα στην έναρξη των κληρώσεων χρηματικών ποσών στους φορολογούμενους για τις συναλλαγές που κάνουν με ηλεκτρονικά μέσα. Όπως διευκρινίζει, θα μοιράζεται 1 εκατομμύριο ευρώ το μήνα στους τυχερούς ενώ θα μετρήσουν όλες οι αποδείξεις που αφορούν συναλλαγές με πλαστικό χρήμα από την αρχή του έτους.

Τέλος, εξήγγειλε την εφαρμογή συστήματος ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων. «Προχωρούμε με ταχείς ρυθμούς στην ηλεκτρονική τιμολόγηση, που αφορά τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει αρκετά γρήγορα και θα περιορίσει σημαντικά, μεταξύ άλλων, το πρόβλημα των πλαστών τιμολογίων. Θετική παρενέργεια είναι ότι θα απαλλάξει τα λογιστήρια από την ανάγκη για την κατάρτιση των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών», αναφέρει η υφυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: