19.7.17

Reuters: Θα χρειασθούν και άλλες εκδόσεις ομολόγων για έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα...

Reuters: Θα χρειασθούν και άλλες εκδόσεις ομολόγων για έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμαΗ επικείμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα είναι ένα βήμα προς μια επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα βοήθειας, αλλά γι' αυτή θα...
χρειασθούν και άλλες επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων για τη δημιουργία ενός σημαντικού «μαξιλαριού» ρευστότητας, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters. 

Τρεις αξιωματούχοι της Ε.Ε. δήλωσαν στο Reuters ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει καμία υπόνοια ότι θα κάνει πίσω στις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

Σημαντικό θα είναι, επίσης, ποιοι θα αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα. Για να θεωρηθεί επιτυχημένη μια νέα πώληση θα πρέπει να προσελκύσει κυρίως ξένα κεφάλαια, με μικρή συμμετοχή από τις ελληνικές τράπεζες, σημείωσε ένας αξιωματούχος.

Ακόμα ωστόσο και αν η έκδοση ομολόγων ολοκληρωθεί με επιτυχία όσον αφορά τις αποδόσεις και το ενδιαφέρον των επενδυτών, αξιωματούχοι τονίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να χαλαρώσει, γιατί ένα μέρος των χρημάτων που θα αντληθούν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθούν σημαντικά μαξιλάρια ρευστότητας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαμηνύσει πως η Ελλάδα πρέπει να έχει ένα απόθεμα 9 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες τους πρώτους 10 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος. Ένα μέρος των χρημάτων αναμένεται να βρεθούν από εξοικονόμηση πόρων και νέα δάνεια από το υφιστάμενο πρόγραμμα και ένα άλλο μέρος από πόρους που θα αντληθούν από τις αγορές, σημείωσαν δύο αξιωματούχοι.

Για να επιτύχει το στόχο για το «μαξιλάρι» ρευστότητας και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η Ελλάδα πρέπει να βγει στις αγορές περισσότερες από μια φορά ως τον Αύγουστο του 2018 και με εκδώσεις διαφορετικών και μεγαλύτερων ωριμάνσεων, τόνισαν οι αξιωματούχοι.

Μια οπισθοχώρηση στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, ακόμα και αν οι εκδώσεις ομολόγων είναι επιτυχημένες, θα μπορούσε να αυξήσει τη διάθεση των πιστωτών να οδηγήσουν την Ελλάδα προς τη λύση μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον ESM μόλις λήξει το τρέχουν πρόγραμμα, επισήμαναν οι ίδιοι...

enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: