31.7.17

Wikileaks: Στο φως πάνω από 20.000 e-mails της προεκλογικής καμπάνιας Μακρόν...

Αποτέλεσμα εικόνας για Μακρόν
Την διαδικτυακή αλληλογραφία της προεκλογικής καμπάνιας του Εμανουέλ Μακρόν φέρνει στο φως ο ιστότοπος WikiLeaks. Όπως έγινε γνωστό, διέρρευσαν...
21.075 emails που σχετίζονται με την προεκλογική εκστρατεία Γάλλου Προέδρου για τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιστότοπος, «σήμερα Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017 τα WikiLeaks δημοσιεύουν ένα αρχείο 21,075 emails που σχετίζονται με την προεκλογική εκστρατεία του Εμανουέλ Μακρόν. Τα e-mails προέρχονται από το χρονικό διάστημα 20 Μαρτίου 2009 μέχρι τις 24 Απριλίου 2017» 



Λίγες ημέρες πριν από το β' γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία διέρρευσε ένας μεγάλος αριθμός υποκλαπέντων e-mails από την προεκλογική καμπάνια του Μακρόν, όμως η εκλογική επιτροπή της χώρας απαγόρευσε στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης να δημοσιοποιήσουν το περιεχόμενο των διαρροών.

Reuters: Ρώσοι χάκερ κατασκόπευαν τον Μακρόν μέσω Facebook

Την προηγούμενη εβδομάδα αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters υποστήριζε ότι Ρώσοι μυστικοί πράκτορες επιχείρησαν να κατασκοπεύσουν την καμπάνια του Εμανουέλ Μακρόν για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του Μαΐου χρησιμοποιώντας το Facebook. 

Το πρακτορείο επικαλείται τα λεγόμενα Αμερικανού γερουσιαστή, αλλά και δύο ακόμη πηγών που είχαν λάβει γνώση του «ρωσικού δακτύλου» στη Γαλλία και που δεν κατονομάζονται.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, περίπου 24 λογαριασμοί είχαν δημιουργηθεί στο Facebook, προκειμένου να παρακολουθούν αξιωματούχους της προεκλογικής εκστρατείας του Γάλλου προέδρου, καθώς και άλλα άτομα προσκείμενα στον κεντρώο πολιτικό.

Όπως ανακοίνωσε το Facebook τον Απρίλιο είχε λάβει τα μέτρα της εναντίον ψεύτικων λογαριασμών που διέδιδαν ψευδείς ειδήσεις για τις γαλλικές εκλογές. Ωστόσο, δεν υπήρξε πληροφόρηση για προσπάθεια παρέμβασης ή κατασκοπείας των λογαριασμών αξιωματούχων του Μακρόν. 

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι επιχείρησε να παρέμβει και στις γαλλικές εκλογές μετά το σάλο με τις αντίστοιχες στις ΗΠΑ, είτε μέσω χάκερ, είτε μέσω διαρροών προσωπικών e-mail. Παρόλα αυτά, Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας στο Reuters σε καθεστώς ανωνυμίας, τόνισαν ότι το Μάιο χάκερ που συνδέονταν με τη ρωσική κυβέρνηση, πράγματι επιχείρησαν να παρέμβουν στη διαδικασία. Ωστόσο, δεν βρέθηκαν ποτέ αποδείξεις ότι το Κρεμλίνο έδωσε ανάλογες εντολές. 

Το Facebook επιβεβαίωσε στο Reuters πως είχε εντοπίσει προφίλ που κατασκόπευσαν στη Γαλλία και αποκάλυψε πως χρειάστηκαν ειδικοί τεχνικοί για να τα απενεργοποιήσουν. 

Έκλεισαν περίπου 70.000 λογαριασμούς τον Μάιο λόγω διάδωσης ψευδών ειδήσεων – κυρίως για τις εκλογές. Ο αριθμός είναι πολύ υψηλότερος από τους 30.000 που έκλεισαν τον Απρίλιο.
«Κατάσκοποι» με... «αιτήματα φιλίας»


Το Facebook παρατήρησε ύποπτες κινήσεις από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ειδικότερα, εντόπισε άτομα που προσποιούνταν πως έχουν επαφές με τον γενικότερο κύκλο του Μακρόν και επιχειρούσαν να μάθουν ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες για το επιτελείο του υποψηφίου προέδρου.

Η εταιρία, που έκανε μια αναλυτική ενημέρωση σε μέλη της Αμερικανικής Γερουσίας για το θέμα, μετά από έρευνα έφτασε στην πηγή της κατασκοπευτικής κίνησής, που δεν ήταν άλλη από την ρωσική στρατιωτική μονάδα πληροφοριών GRU. 

Ο στόχος των χάκερ ωστόσο – που ήταν να κλέψουν προσωπικούς κωδικούς και να αναγκάσουν τα θύματά τους να κατεβάσουν κακόβουλο λογισμικό – δεν επετεύχθει.

Δεν αποδίδει επισήμως κατηγορίες η Γαλλία


Πάντως, τον Ιούνιο Γάλλοι επιθεωρητές υπογράμμισαν ότι δεν βρήκαν ίχνη που να συνδέουν ρώσους χάκερ για τη διαρροή των υποκλαπέντων e-mail στην καμπάνια του Μακρόν. Ο επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας κυβερνο-ασφάλειας, Γκιγιόμ Πουπάρ, είπε στο Associated Press ότι η η κυβερνο-επίθεση ήταν «τόσο γενική και απλή, που θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε».

Η Γαλλία δεν έχει κατηγορήσει επισήμως κανέναν για αυτή την διαρροή, όμως ο Μουνίρ Μαζουμπί, υφυπουργός πλέον της κυβέρνησης Μακρόν, είπε τον Μάιο στο Reuters πως ειδικοί κυβερνοασφάλειας είχαν κατηγορήσει ευθέως την ρωσική GRU, αλλά πάλι χωρίς αποδείξεις.

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας τον περασμένο Μάιο θριαμβεύοντας στο β΄γύρο έναντι της επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: