24.8.17

Ηλεία: 10 χρόνια από τις καταστροφικές πυρκαγιές...

24 Αυγούστου 2007, η ημέρα όπου έχει χαραχθεί στην μνήμη όλων ως μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές της...
Ιστορίας της Ελλάδας.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Ηλεία, εκείνη την ημέρα, είχαν ως απολογισμό να χάσουν την ζωή τους συνολικά 63 άνθρωποι, 27 εκ των οποίων στο χωριό Αρτέμιδα, όταν η πύρινη λαίλαπα τους εγκλώβισε και βρήκαν τραγικό θάνατο.

Η μανία της πυρκαγιάς, δεν άφησε τίποτα όρθιο στο πέρασμά της, καίγοντας 1.500 σπίτια  και περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Περίπου 1 εκατ. στρέμματα γης θα γίνουν στάχτη ενώ περίπου 60.000 ζωντανά θα καούν.



Εκείνο το καλοκαίρι ο Νομός Ηλείας φλέγεται από άκρη σε άκρη, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες πυρκαγιές στην Αττική, Λακωνία, Μεσσηνία, Αρκαδία, Κορινθία και Εύβοια.

Όλη η χώρα κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η 24 Αυγούστου καταγράφεται ως «η ημέρα που καίγεται η χώρα».

Η πύρινη λαίλαπα φτάνει μέχρι και την Αρχαία Ολυμπία, ενώ παράλληλα νέες εστίες φωτιάς εκδηλώνονται σε όλο τον Νομό, με τους πυροσβέστες να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, δίνοντας μια άνιση μάχη με τις φλόγες που καίνε την Ηλεία.

Δέκα χρόνια μετά ο πόνος και η θλίψη παραμένει στη μαρτυρική Αρτέμιδα, τη Μάκιστο, τη Ζαχάρω, τη Σαλμώνη, το Σαμικό, τη Βαρβάσαινα και γενικά σε όλη τη Ηλεία.

Οι επιπτώσεις της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Ηλεία, συνεχίζονται ακόμα και σήμερα, με φαινόμενα όπως κατολισθήσεις και πλημμύρες.



24 Αυγούστου 2007 - 24 Αυγούστου 2017. Δέκα χρόνια μετά. Δέκα χρόνια μνήμης. Δέκα χρόνια πόνου και θλίψης...

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: