7.8.17

Στάχτη πάνω από 15.000 στρέμματα στα Κύθηρα...

 «δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς»...

«Η κατάσταση είναι καλύτερη στα Κύθηρα. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ο οποίος όμως,...
υπογραμμίζει ότι όλες οι δυνάμεις είναι σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

 Νωρίτερα, στο νοτιοδυτυτικό μέτωπο, είχαν ήδη αρχίσει να επιχειρούν τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα. Αισιόδοξος ότι μπορεί σήμερα να ολοκληρωθεί η κατάσβεση, είχε εμφανιστεί νωρίτερα κι  ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου. Μιλώντας για την αποτίμηση της πυρκαγιάς η περιφερειακή Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας, εκτίμησε πως πάνω από 20.000 στρέμματα έχουν καεί.



«Πιστεύουμε ότι τώρα το πρωί μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Ένα είναι το μέτωπο. Είναι σε διαδικασία μερικού ελέγχου. Οι καιρικές συνθήκες είναι αυτές που μας εμποδίζουν να πούμε ότι έχουμε ολοκληρώσει αυτή την προσπάθεια. Δεν είναι ο καιρός δύσκολος, όπως εχθές», δήλωσε στην εκπομπή της ΕΡΤ1, «Καλοκαιρινή Ενημέρωση» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

Οι σκέψεις έχουν αρχίσει να στρέφονται στην δύσκολη, επόμενη ημέρα των πυρκαγιών και την αποτίμηση της καταστροφής που έχει συντελεστεί στο νησί. Γεγονός είναι ότι από την μεγάλη πυρκαγιά δεν έχουν επηρεαστεί σπίτια ούτε και οι τουριστικές δομές των Κυθήρων.

Όπως είπε ο Βαγγέλης Αποστόλου, «θα προχωρήσει άμεσα η αποτίμηση τόσο στις ελαιοκαλλιέργειες, όσο και στα αμπέλια, στη μελισσοκομία στην κτηνοτροφία προκειμένου να καλυφθούν από τον ΕΛΓΑ. Τρίτη ή Τετάρτη θα βρεθεί κλιμάκιο στο νησί για τις περαιτέρω ενέργειες».



Η περιφερειακή Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1, ανέφερε ότι η εικόνα είναι καλύτερη, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά, κάθε πρωί είναι καλύτερα και το απόγευμα αλλάζει και εκτίμησε ότι ίσως πάνω από 15.000 στρέμματα έχουν καεί.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης έκανε λόγο για «μαύρη μέρα» για το νησί, καθώς καταστράφηκε το 1/3 του τόπου και κάηκαν πάνω από 15.000 στρέμματα δασικής έκτασης και χαμηλής βλάστησης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού...

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: