11.8.17

Σε 17 χώρες ταξίδεψαν τα μολυσμένα αυγά...

Αυγά
Οι πρώτες συλλήψεις...
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει το σκάνδαλο με τα τοξικά αυγά στην Ευρώπη μετά τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ ολλανδικών και βελγικών αρχών για...
ολιγωρία σχετικά με τη μόλυνση εκατομμυρίων αυγών από το εντομοκτόνο Fipronil.

Το διατροφικό σκάνδαλο αγγίζει 15 χώρες μέχρι στιγμής, όπως ανακοίνωσε τελικά σε δημοσιογράφους εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα ήταν καθησυχαστική. 

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία , η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Δανία έχουν πληγεί, καθώς επίσης η Ελβετία και το Χονγκ Κονγκ.

Μονάδες εκτροφής παραμένουν αποκλεισμένες σε τέσσερις χώρες όπου «έχει επιβεβαιωθεί η παράνομη χρήση του παρασιτοκτόνου Fipronil: στο Βέλγιο και η Ολλανδία από όπου ξεκίνησε η κρίση, καθώς και στη Γερμανία και τη Γαλλία. Οι υπόλοιπες χώρες της λίστας «εισήγαγαν προϊόντα από τις τέσσερις αυτές χώρες», πρόσθεσε.

Ακόμη, η Κομισιόν  Επιτροπή αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη των ενδιαφερομένων χωρών για την «άντληση διδαγμάτων» από την κρίση στις 26 Σεπτεμβρίου.

Το παραπάνω γνωστοποίησε ο Ευρωπαίος επίτροπος Υγείας, Βιτένις Αντριουκάιτις, αφού συζήτησε το θέμα με τους υπουργούς της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας.

«Πρότεινα τη σύγκληση σύσκεψης υψηλού επιπέδου με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών καθώς και των εκπροσώπων των υπηρεσιών διατροφικής ασφάλειας των εμπλεκομένων κρατών μελών, μόλις θα έχουμε όλα τα στοιχεία στη διαθεσή μας» δήλωσε.

Νωρίτερα, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι 200.000 μολυσμένα αυγά που εισήχθησαν από το Βέλγιο και την Ολλανδία κυκλοφόρησαν στη γαλλική αγορά από τον Απρίλιο.

Στο κέντρο του σκανδάλου βρίσκεται το επικίνδυνο εντομοκτόνο, η χρήση του οποίου είναι απαγορευμένη στις μονάδες εκτροφής πουλερικών στην Ε.Ε., το οποίο ωστόσο χρησιμοποιήθηκε από τις εταιρείες απολύμανσης στα εκτροφεία της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Γερμανίας.

Η Δανία, η Σλοβακία και η Ρουμανία ανακοίνωσαν χθες ότι ανήκουν και αυτές στις χώρες όπου μολυσμένα αυγά διατέθηκαν είτε με το κέλυφός τους είτε σε υγρή μορφή ως πρώτη ύλη για τη βιομηχανία τροφίμων.

Το σκάνδαλο ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα με την απόσυρση εκατομμυρίων αυγών από γερμανικά και ολλανδικά σούπερ μάρκετ. Η γερμανική αλυσίδα Aldi , όπου τα ράφια των αυγών έμειναν άδεια επί μία εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα ότι επαναλαμβάνει τις πωλήσεις.

Το fipronil χρησιμοποιείται κατά των παράσιτων των οικόσιτων ζώων, αλλά η χρήση του απαγορεύεται σε ό,τι έχει σχέση με την αλυσίδα διατροφής. Σε μεγάλη δόση μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα ή εμετούς.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις που έγιναν σε παρτίδες που έχουν αποσυρθεί από την αγορά, σε ένα και μοναδικό αυγό ανιχνεύθηκαν δόσεις που ξεπερνούν το 0,54mg (το όριο που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για άτομο 60 κιλών), ενώ η συντριπτική πλειοψηφία παρουσίαζε χαμηλότερες συγκεντρώσεις.

Οι πρώτες συλλήψεις

Οι πρώτες συλλήψεις για το σκάνδαλο ήταν χθες, αφού δύο διευθυντές εταιρείας που χρησιμοποίησαν το fipronil στις μονάδες εκτροφής προσήχθησαν στην Ολλανδία, σύμφωνα με την εισαγγελία η οποία δεν αποκάλυψε το όνομα της εταιρείας. Ομως, σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για την ChickFriend, η οποία κατηγορείται από τους εκτροφείς που έχουν πληγεί.

Η αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους σε δέκα διευθύνσεις στην Ολλανδία, ενώ η δικαιοσύνη έβαλε στο στόχαστρο και τον έμπορο που διένειμε το fipronil στη χώρα.

Στο Βέλγιο πραγματοποιήθηκαν έφοδοι της αστυνομίας σε ολόκληρη τη χώρα με στόχο ύποπτα άτομα και εταιρείες, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Τον Ιούλιο κατασχέθηκαν περί τα 6.000 λίτρα απαγορευμένων ουσιών, fipronil σύμφωνα με τον Τύπο, από βελγική εταιρεία, το όνομα της οποίας δεν αποκαλύφθηκε, αλλά σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες πρόκειται για την PoulrtyVision, που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου μαζί με τη ολλανδική ChickFriend.

«Πρέπει να εξετάσουμε διεξοδικά τι έχει γίνει...οι εμπειρογνώμονές μας να εντοπίσουν πού εμφανίζονται τα προβλήματα ώστε να είμαστε σε θέση να καθήσουμε σε ένα τραπέζι και να συζητήσουμε λύσεις και τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Βιτένις Αντριουκάιτις.

Μόλις το Βέλγιο σήμανε συναγερμό στους Ευρωπαίους εταίρους του στις 20 Ιουλίου, δεκάδες εκτροφεία αποκλείστηκαν και εκατομμύρια αυγά αποσύρθηκαν από τα σούπερ μάρκετ για προληπτικούς λόγους ή διότι οι συγκεντρώσεις ξεπερνούσαν τα όρια των ευρωπαϊκών κανονισμών.

Οι οικονομικές απώλειες του τομέα ανέρχονται ήδη σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που 160 μονάδες εκτροφής και παραγωγής παραμένουν αποκλεισμένες στην Ολλανδία και 50 το Βέλγιο.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: