3.8.17

Τα 222 εκατ. ευρώ του Νεϊμάρ θα βγουν γρήγορα...

Καταβλήθηκαν τα 222 εκατ. ευρώ για Νεϊμάρ - Προσπαθεί το «μπλόκο» η ισπανική Λίγκα
... για την Παρί.
Πώς η μεταγραφή του Μπέκαμ στη Ρεάλ είχε ανοίξει τον χορό των μεταγραφών με στόχο και το marketing...
Την αποχώρησή του από την Μπαρτσελόνα με προορισμό τη Γαλλία και την Παρί Σεν Ζερμέν ανακοίνωσε χθες ο Νεϊμάρ. Ο Βραζιλιάνος θα υπογράψει...
στους Παριζιάνους ένα συμβόλαιο που θα του προσθέτει στον τραπεζικό του λογαριασμό 30 εκατ. ευρώ ετησίως. Ενώ για να τον αποκτήσει η ομάδα του Ουνάι Έμερι, θα χρειαστεί να δαπανήσει 222 εκατ. ευρώ, με το συνολικό κόστος της μεταγραφής του να ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

Πλέον, τα ποσά για μεταγραφές στις εύρωστες οικονομικά ομάδες της Ευρώπης έχουν ξεφύγει. Ωστόσο, όπως τόνισε και ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, δεν δίνουν τόσα πολλά χρήματα αλόγιστα. Αυτά, στις περισσότερες των περιπτώσεων τα παίρνουν πίσω και μάλιστα πολλαπλάσια, μέσω χορηγικών συμφωνιών, από φανέλες και πώλησης της εικόνας των μεγάλων τους αστεριών.

Το marketing παίζει τον δικό του ρόλο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Υπενθυμίζεται ότι, η Ρεάλ Μαδρίτης είχε βγάλει πίσω τα λεφτά της μεταγραφής του Ντέιβιντ Μπέκαμ από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το… μακρινό 2003 μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Οι «μερένχες» είχαν δώσει 35 εκατ. ευρώ τότε, αλλά σίγουρα δεν το μετάνιωσαν. Μάλιστα, για να εκτοξεύσουν τα έσοδά τους, πραγματοποίησαν και μια περιοδεία στην Άπω Ανατολή, που εκτόξευσε τα έσοδά τους σε πρωτόγνωρα για τότε επίπεδα.

Κάτι ανάλογο προσδοκά (και μοιάζει σχεδόν βέβαιο) και η Παρί από τον Νεϊμάρ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Βραζιλιάνος χαρακτηρίζεται αυτήν τη στιγμή ο πιο επωφελής οικονομικά παίκτης στον κόσμο, ενώ είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής στο Twitter με 30 εκατ. ακολούθους. Για να καταλάβει κανείς την απήχησή του, οι επίσημοι λογαριασμοί των Παριζιάνων έχουν έξι φορές λιγότερους ακόλουθους σε σχέση με αυτόν του ποδοσφαιριστή που θα εντάξουν στο δυναμικό τους.

Η μεταγραφή αυτή φαντάζει δεδομένο ότι θα σπάσει τα όρια του Financial Fair Play για την ομάδα του Παρισιού. Όμως, όλοι εικάζουν πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα βρεθεί κάποιος τρόπος για να δικαιολογηθεί η υπέρβαση. Μέχρι και ένα σενάριο που θέλει τον Βραζιλιάνο να έχει έρθει σε συμφωνία με την Qatar Sports Investment, προκειμένου να εκτελέσει χρέη πρεσβευτή του Μουντιάλ του 2022, ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Από αυτήν τη συμφωνία, λέγεται ότι θα βάλει στον τραπεζικό του λογαριασμό 300 εκατ. ευρώ σε διάστημα πέντε ετών (60 εκατ. ευρώ το χρόνο), ποσό που θα επιστρατευθεί για να πληρώσει μόνος τη ρήτρα των 222 εκατ. ευρώ στην Μπαρτσελόνα.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, κάθε σύλλογος οφείλει να αποδείξει πως δεν έχει έλλειμμα άνω των 30 εκατ. ευρώ στα ταμεία του. Και παρά τα πολλά λεφτά που θα έρθουν από χορηγούς στο πλαίσιο αυτής της μεταγραφής, οι Παριζιάνοι -σε πρώτη φάση- δύσκολα θα μπορέσουν να μείνουν εντός ορίων.

Χρήματα που… ζαλίζουν

Πάντως, το φαινόμενο δεν αφορά μόνο την Παρί. Τα ποσά που δαπανήθηκαν μόνο για μεταγραφές το καλοκαίρι που μας πέρασε, ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ. Από το 1995 έως το 2011, ο αριθμός των μεταγραφών τριπλασιάσθηκε και οι αμοιβές επταπλασιάσθηκαν. Ενδεικτικά είναι τα 6 εκατ. ευρώ που θα παίρνει τον χρόνο ένα 18χρονο παιδί στη Μίλαν, ο Τζίτζο Ντοναρούμα, ή τα 180 εκατ. ευρώ που λέγεται πως θα δαπανήσει η Ρεάλ Μαδρίτης για τον 19χρονο Κιλιάν Μπαπέ της Μονακό, που έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του στο ποδόσφαιρο μόλις για μια σεζόν. Τα ποσά που αλλάζουν χέρια είναι τόσο πολλά που η μπάλα έχει χαθεί.

Οι προσπάθειες της UEFA για ρύθμιση της αγοράς μέσω του FFP έχουν ένα μικρό αποτέλεσμα, καθώς τα χρέη των ομάδων μειώθηκαν, όμως για κάθε δράση υπάρχει και η αντίδραση, με το φαινόμενο του Third Party Ownership (Ιδιοκτησία Τρίτου) να αυξάνεται. Σύμφωνα με αυτό το… τρικ, ο ποδοσφαιριστής δεν ανήκει μόνο στην ομάδα του, αλλά και σε μια εταιρία, που ευελπιστεί ότι θα βγάλει χρήματα μέσα από την αξία του και την εκτίναξη της τιμής του στην ποδοσφαιρική αγορά.

Πάντως, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για το ότι αυτή η γεωμετρική άνοδος στα ποσά των μεταγραφών θα έχει συνέχεια. Κάποιοι μιλούν για φούσκα, που κάποια στιγμή θα σκάσει και ότι σύντομα η «έκρηξη» αυτή θα γίνει και θα κάνει, μάλιστα, μεγάλο κρότο. Ήδη από την Κίνα άρχισαν να ανασκουμπώνονται και τα υπέρογκα ποσά για συμβόλαια σε ποδοσφαιριστές αναμένεται να είναι σύντομα παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: