31.8.17

Το ΥΠΟΙΚ ψάχνει 350-400 εκατ. για να δώσει σε κοινωνικά επιδόματα...

Το ΥΠΟΙΚ ψάχνει 350-400 εκατ. για να δώσει σε κοινωνικά επιδόματα - MediaΜετ’ εμποδίων προχωρά η αξιολόγηση των δαπανών (spending review), μέσω της οποία το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να...
εξοικονομηθούν 350-400 εκατ. ευρώ, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Καθημερινή".

Όπως επισημαίνεται, στόχος είναι να χρηματοδοτηθούν κοινωνικές παροχές, όπως επίδομα για το πρώτο και το δεύτερο παιδί ή στεγαστικό βοήθημα, που θα περιορίσει την απώλεια από τη μείωση του επιδόματος θέρμανσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της "Καθημερινής", η δεξαμενή από την οποία επιδιώκεται η εξοικονόμηση είναι κυρίως καταναλωτικές δαπάνες του κράτους, συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, στην κυβέρνηση έχει διαμορφωθεί η άποψη ότι δεν είναι ορθολογικό να ενισχύεται η οικογένεια με ένα παιδί με 480 ευρώ τον χρόνο και με δύο παιδιά 960 ευρώ τον χρόνο και στη συνέχεια να εκτοξεύεται η ενίσχυση σε 2.960 ευρώ για τα τρία παιδιά (για το χαμηλότερο εισοδηματικό κλιμάκιο).

Δεδομένου μάλιστα ότι στην Ελλάδα η γεννητικότητα βρίσκεται στο 1,3% όπως αναφέρουν στο οικονομικό επιτελείο, το λογικό θα ήταν να δοθεί περισσότερη έμφαση στο δεύτερο παιδί.

Ωστόσο στο αίτημα του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσουν σε αξιολόγηση των δαπανών τους και να προτείνουν περικοπές, κάποιοι υπουργοί απάντησαν πως δεν έχουν περιθώρια.

Πληροφορίες της "Καθημερινής" αναφέρουν ότι μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης κάθε άλλο παρά ευτυχής είναι με την αναμενόμενη από αυτόν συνεισφορά του 1/3 περίπου του συνολικού προς ανακατανομή ποσού...

Δεν υπάρχουν σχόλια: