17.8.17

Καυτό φθινόπωρο...

εν όψει της τρίτης αξιολόγησης...

Διαδοχικές μεταρρυθμίσεις στο πεδίο των κοινωνικών επιδομάτων, παράλληλα με αλλαγές στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για τη διεξαγωγή απεργιών από...
πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων, αλλά και επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης νέων συντάξεων, περιλαμβάνει η λίστα του υπουργείου Εργασίας με τα «καυτά» προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Καθημερινή" η συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών, όπως περιγράφεται στο επικαιροποιημένο τρίτο μνημόνιο, ρίχνει στο υπουργείο Εργασίας το βάρος μιας μεγάλης μεταρρύθμισης του συστήματος παροχών, με αναπροσανατολισμό των στόχων και κατά συνέπεια των δικαιούχων και των διαθέσιμων πόρων, ενώ παράλληλα προβλέπει ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση μιας σειράς ασφαλιστικών προαπαιτουμένων, με αιχμή τον υπολογισμό και την έκδοση τουλάχιστον 70.000 νέων κύριων συντάξεων, αλλά και την προετοιμασία της διαδικασίας για την ενιαία είσπραξη εισφορών και φόρων.

Στο πεδίο των εργασιακών, έως τον Οκτώβριο θα πρέπει να νομοθετηθεί η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των εργαζομένων στα πρωτοβάθμια - επιχειρησιακά σωματεία για την απόφαση απεργίας. Στην πρόνοια, εντός του φθινοπώρου το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να προχωρήσει πέντε μεταρρυθμίσεις σε αντίστοιχους τομείς επιδομάτων και συγκεκριμένα στα οικογενειακά επιδόματα, στα επιδόματα αναπηρίας, στα εκπαιδευτικά, στα επιδόματα στέγασης, καθώς και στα μεταφορικά. Μάλιστα, αν και δεν προβλέπονται συγκεκριμένα ποσά εξοικονόμησης, η αναδιάταξη του προνοιακού «χάρτη» εκ των πραγμάτων περιλαμβάνει επανεξέταση παροχών, κατάργηση, συγχώνευση ή και εξορθολογισμό αυτών, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητά τους. Να σημειωθεί ότι για τη διετία 2017-2018 έχει ήδη αποφασιστεί η στοχευμένη μείωση ορισμένων επιδομάτων (οικογενειακών, θέρμανσης, φοροαπαλλαγών, εισόδου στην αγορά εργασίας) ώστε να εξοικονομηθούν συνολικά 259 εκατ. ευρώ.

Ως βασικό παραδοτέο στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης από τους εκπροσώπους των δανειστών περιλαμβάνεται η θέσπιση μεταρρύθμισης του συστήματος οικογενειακών επιδομάτων μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η στόχευση και να αυξηθεί η ισότητα μεταξύ των παιδιών που υποστηρίζονται, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2018, αλλά και η νομοθέτηση και εφαρμογή μιας μεταρρύθμισης στον χώρο των επιδομάτων αναπηρίας μέχρι τον Νοέμβριο 2017.

Η αρχή θα γίνει με ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα συνδέει τη σημερινή διαδικασία αξιολόγησης της αναπηρίας όχι μόνο με επιδόματα - αποζημιώσεις, αλλά και με τον προσδιορισμό της ικανότητας του ατόμου να ασκεί δραστηριότητες στην καθημερινότητά του. Ρόλο-κλειδί στο πιλοτικό πρόγραμμα αναμένεται να διαδραματίσει έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία εκτιμάται ότι θα κατατεθεί στο υπουργείο το αμέσως επόμενο διάστημα. Η παρέμβαση στα επιδόματα μεταφορών θα πρέπει να έχει νομοθετηθεί μέχρι το Νοέμβριο ώστε να τεθεί σε ισχύ το 2018, παράλληλα με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών εισιτηρίων. Τον Οκτώβριο πρέπει να έχουν θεσμοθετηθεί οι αλλαγές στα εκπαιδευτικά επιδόματα, ενώ ένα μήνα νωρίτερα, πρέπει να «κλειδώσουν» οι αλλαγές στα επιδόματα στέγασης.

Στο υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ διενεργείται αγώνας δρόμου με τον αρχικό στόχο να φαίνεται ήδη χαμένος, καθώς μέχρι τον Σεπτέμβριο πρέπει να έχουν εκδοθεί 63.000 νέες συντάξεις, όταν Ιούλιο και Αύγουστο συνολικά δεν φαίνεται να έχουν υπολογιστεί περισσότερες από 20.000 αιτήσεις. Στο μνημόνιο, πάντως, προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει παράλληλα να έχει ολοκληρωθεί και ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων και βέβαια, να τρέξουν οι διαδικασίες για την ενιαία είσπραξη εισφορών και φόρων από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, έως το τέλος του 2017...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: