19.8.17

«Τα συγχαρητήρια ανήκουν στους πυροσβέστες»...

Νίκος ΤόσκαςΟ αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, με αποκλειστική του δήλωση στην «Εφημερίδα των Συντακτών» τονίζει: 

Η πυρκαγιά του Καλάμου, που...
ξέσπασε ημέρα Παρασκευή στις 11 Αυγούστου, αποτελεί την πρώτη μεγάλη πυρκαγιά του φετινού καλοκαιριού και δοκίμασε πραγματικά εν μέσω τριημέρου τις αντοχές του κρατικού μηχανισμού.

Παρ’ ότι ήταν μια πολύ δύσκολη φωτιά και σε μια περιοχή που ευνοεί την ταχύτατη επέκταση, η επέμβαση του μηχανισμού πυρόσβεσης ήταν έγκαιρη. Στις 16.16 αναφέρθηκε η πυρκαγιά, στις 16.35 είχαν φτάσει επιτόπου δύο πυροσβεστικά οχήματα και στις 16.39 απογειώθηκε από το Τατόι το πρώτο βαρύ ελικόπτερο πυρόσβεσης.

Στη συνέχεια συγκεντρώθηκε ένας μεγάλος αριθμός πυροσβεστικών μέσων (105 οχήματα) και όλος ο διαθέσιμος στόλος πυροσβεστικών αεροσκαφών. Αρχισε ένα κυνήγι της φωτιάς που μας ταλαιπωρούσε αλλάζοντας συνεχώς κατευθύνσεις. Τη μία προς την παραλία ανατολικά μέσα στις αυλές των σπιτιών, την άλλη νότια προς Καπανδρίτι και την άλλη νότια προς Μαλακάσα.

Εκεί δοκιμάστηκαν οι πυροσβέστες στο πεδίο, σε ένα πολύ πυκνό δάσος με ιδιαίτερες συνθήκες επικινδυνότητας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα στην περιοχή Μετόχι-Ρη που πολεμούσαν φλόγες 25 μέτρων επί 48 ώρες. Τελικά απετράπη ο κίνδυνος να περάσει η φωτιά στην Πάρνηθα.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια υπήρχε συνεχής ενημέρωση του πρωθυπουργού και στενή συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία και φορείς. Αποδείχτηκε ότι ο σχεδιασμός, η γνώση και κυρίως η συνεργασία του κρατικού μηχανισμού με την Περιφέρεια και τους τοπικούς φορείς μπορεί να έχουν αποτελέσματα σε ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις.

Μέχρι αυτήν την πυρκαγιά, παρ’ ότι είχαμε ένα μεγάλο αριθμό ενάρξεων πυρκαγιών φέτος (5.889), ο αριθμός των στρεμμάτων που κάηκαν ανά πυρκαγιά ήταν ο μικρότερος των τελευταίων ετών. Κάτι που οφείλεται στη μείωση του αρχικού χρόνου αντίδρασης των επίγειων δυνάμεων, αλλά και στην ενεργοποίηση των μικρών αεροσκαφών PZL από τη σημερινή κυβέρνηση.

Δυστυχώς κάποιοι που δεν αγαπούν αυτόν τον τόπο προσπάθησαν να βάλουν φέτος το καλοκαίρι πάνω από 20 πυρκαγιές στην Αττική και 22 σε μόνο μία μέρα στη Ζάκυνθο. Μάλιστα την ημέρα της πυρκαγιάς του Καλάμου έκαιγαν 22 πυρκαγιές στη Ζάκυνθο, κάτι που δεν έχει στατιστικό προηγούμενο για ένα νησί.

Τελικά, παρά τις μεγάλες αντιξοότητες, το παλιό υλικό και τα προπαγανδιστικά χτυπήματα κάτω από τη μέση, την ίδια ώρα που όλοι έδιναν την ύστατη μάχη, απετράπησαν τα χειρότερα. Και όσοι προέβλεπαν Αρμαγεδδώνα θυμίζοντας τις μεγάλες καταστροφές κατά το παρελθόν στις ίδιες περιοχές, διαψεύστηκαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, έστησε ένα μηχανισμό περικύκλωσης της φωτιάς με κάμερες σε μια προσπάθεια κινδυνολογίας.

Τα συγχαρητήρια ανήκουν στους πυροσβέστες που έδωσαν την ψυχή τους...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: