29.8.17

Χωρίς ενεργό μέτωπο οι φωτιές στη Ζάκυνθο...

Φωτιά στη ΖάκυνθοΒελτιωμένη είναι σήμερα η εικόνα της μεγάλης φωτιάς στη Ζάκυνθο, η οποία συνεχίζεται σήμερα χωρίς ενεργό μέτωπο και την ένταση των προηγούμενων τριών ημερών κατά τις οποίες προκάλεσε...
ανυπολόγιστες καταστροφές σε πευκοδάσος, ελαιοκαλλιέργειες και στάβλους, καίγοντας περίπου 10.000 στρέμματα στη βορειοδυτική Ζάκυνθο.

Με μικρές εστίες φωτιάς και καπνού εντός της περιμέτρου εξελίσσονται πλέον πέντε πυρκαγιές στις περιοχές Πελιλόμπι, Σκούτα, Αγαλά, Αργάσι και Αναφωνήτρια, από όπου ξεκίνησε το Σάββατο το πύρινο μέτωπο κοντά στη φημισμένη παραλία του Ναυαγίου.

Συνολικά σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι 156 πυροσβέστες με 57 οχήματα, 32 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 3 γαιοπροωθητήρες, και 1 ελικόπτερο. Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα χρειάστηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, ώστε να μη θρηνήσουμε θύματα. 

Στο νησί βρίσκεται κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, το οποίο ερευνά κάθε ενδεχόμενο για τα αίτια που προκάλεσαν τον ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό πυρκαγιών, ενώ έχει μεταβεί και ισχυρή αστυνομική δύναμη, προκειμένου να συνδράμει τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και ιδιαίτερα το προανακριτικό έργο.

Χθες ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης μίλησε για δράση εμπρηστών. «Δεν μπορεί να είναι τυχαίο όλο αυτό» είπε για να επισημάνει ότι την Κυριακή «οι άνθρωποι που ήταν επάνω στα ελικόπτερα, εντόπισαν άτομα που προσπαθούσαν να βάλουν φωτιά σε άλλα σημεία». 

«Ακόμη και την ώρα που δινόταν η μάχη μες το χωριό, προκειμένου να σωθούν τα σπίτια, άλλες εστίες πυρκαγιάς προέκυπταν πιο πέρα». «Αυτό δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι κάτι συνηθισμένο, είναι πρωτόγνωρο» πρόσθεσε.

Οριοθετημένα τα υπόλοιπα μέτωπα

Στο μεταξύ πια οριοθετημένες με διάσπαρτες εστίες εντός της περιμέτρου παραμένουν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Άγιο Νικόλαο Θεσπρωτία, Κοκκινόλακο Πηγών Άρτας, Αστεραίικα – Γεράκι Ηλείας, Μολύκρειο Ναυπακτίας, Αμόργιανους Αμφιλοχίας, και Παππαδάτες Πρέβεζας.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές στους Ταξιάρχες Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας, στον Άγιο Νικόλαο Αχαΐας και στο Καντήλι Μεγάρων Αττικής, ενώ υπό πλήρη έλεγχο η δασική πυρκαγιά στο Ασβεστοχώρι Ιωαννίνων.

Συνολικά το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 51 αγροτοδασικές πυρκαγιές, ενώ για σήμερα προβλέπεται υψηλός κίνδυνος (Δείκτης 3) για τους εξής νομούς:

Αττικής, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Έβρου, Χαλκιδικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κορινθίας Αργολίδας, Λακωνίας, Κυκλάδων και για τα νησιά του Ιονίου, του Βορειοανατολικού Αιγαίου, των Σποράδων, τα Κήθυρα και η Θάσος...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: