7.8.17

Θαύμα! Φοροαπαλλαγές για τα ακίνητα του Αγίου Ορους...

ΒουλήΤελικά οι φόροι ακινήτων δεν είναι για όλους, ειδικά αν έχεις τις κατάλληλες γνωριμίες. Την Παρασκευή έγινε δεκτή από την...
κυβέρνηση στη Βουλή (νομοσχέδιο Παππά για τα ΜΜΕ) μια «περίεργη» βουλευτική τροπολογία που κατατέθηκε για δεύτερη φορά και την υπογράφουν τρεις βουλευτές (Πάνος Σκουρολιάκος από τον ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Λαζαρίδης από τους ΑΝ.ΕΛΛ., Γιάννης Σαρίδης από την Ενωση Κεντρώων).

Η διάταξη προβλέπει την απαλλαγή των Μονών του Αγίου Ορους από «εκκρεμότητες» σχετικά με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Αφορά τόσο το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) που είχε επιβληθεί το 2008, όσο και τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) του 2010, οι διατάξεις των οποίων τροποποιούνται προκλητικά ώστε να καλύπτει η φοροαπαλλαγή και τα εκτός Αγίου Ορους ακίνητα.

Το επιχείρημα των βουλευτών και όσων συνέταξαν πραγματικά την τροπολογία είναι ότι «σύμφωνα με το αρχαίο προνομιακό τους καθεστώς που προβλέπεται στο Σύνταγμα», οι Μονές του Αγίου Ορους και τα εκτός χερσονήσου ακίνητά τους απαλλάσσονται όχι μόνο από τον ΕΝΦΙΑ, αλλά ακόμη και από την υποβολή Ε9.

Σημειώνεται ότι πριν από περίπου δύο εβδομάδες είχε ξαναγίνει απόπειρα να περάσει στα κρυφά η ίδια τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, αλλά η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου την είχε αποφύγει διακριτικά, ζητώντας περισσότερο χρόνο για να μελετηθεί.

Τελικά μόνο το Ποτάμι την καταψήφισε. Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Ενωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών», ενώ ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΑΝ.ΕΛΛ., Χ.Α. υπερψήφισαν. Πρόκειται ομολογουμένως για κάποιο θαύμα και μάλιστα διακομματικό…

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: