26.8.17

Τι είπαν οι παραγωγικοί φορείς στον Πρωθυπουργό..

Ζητήματα που άπτονται της πραγματικής οικονομίας και που η τακτοποίησή τους θα αποτελέσει τονωτική «αναπτυξιακή» ένεση για τη χώρα και...
τους πολίτες της, έθεσαν στη σημερινή τους συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας.

Όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να περάσουμε στην εποχή των πράξεων και να αφήσουμε στην άκρη τις ευχές και τις υποσχέσεις».

Στη συνάντηση συμμετείχαν τα Επιμελητήρια (Εμπορικό Βιομηχανικό, Επαγγελματικό, Βιοτεχνικό, Οικονομικό, Γεωτεχνικό, ΤΕΕ), οι Σύνδεσμοι Βιομηχανιών και Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων και η ΔΕΘ-Helexpo.
Νέα Βιομηχανική πολιτική θέλουν οι Βορειοελλαδίτες Βιομήχανοι

Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μιας συνεκτικής πολιτικής που θα δημιουργήσει ένα πιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον και θα απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις της επιχειρηματικότητας, ούτως ώστε να έρθει ξανά η βιομηχανία στο επίκεντρο της πολιτικής της χώρας και μέσω αυτού η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας, είναι τα ζητήματα που έθεσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Στόχος της πρότασης του ΣΒΒΕ είναι η μεταποίηση έως το 2020 να εισφέρει 12% τουλάχιστον στον σχηματισμό του ΑΕΠ της Ελλάδας, από το 8,9% που εισφέρει σήμερα.

Επιπλέον, το επιτελείο του ΣΒΒΕ, επισημαίναι ότι η εξαγγελία της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021» για την «Παραγωγική ανασυγκρότηση για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη 2017 -2021» έχει παραμείνει «γράμμα κενό», χωρίς δηλαδή την εξειδίκευσή της σε συνεκτικά μέτρα πολιτικής, με σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και εκ των προτέρων προσμετρημένη τη θετική τους επίδραση στην ανάπτυξη της χώρας.

Στρατηγικοί στόχοι της νέας βιομηχανικής πολιτικής ο ΣΒΒΕ προτείνει να είναι: η παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων, το άνοιγμα νέων αγορών, η υποκατάσταση των εισαγωγών και η εισαγωγή καινοτομίας. Για να επιτευχθεί ο προτεινόμενος στόχος, ο ΣΒΒΕ επρόκειτο σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που αναφέρονται:

* στη θεσμική υποστήριξη της μεταποίησης με τη δημιουργία φιλικότερου περιβάλλοντος δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων, με επάρκεια κινήτρων, με εφαρμογή στοχευμένων κλαδικών πολιτικών και με την απλοποίηση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τη βιομηχανία,

* στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και της διεθνοποίησης της εγχώριας μεταποιητικής δραστηριότητας,

* στην αναβάθμιση της καινοτομικής ικανότητας των επιχειρήσεων και η ταχύτερη αφομοίωση δράσεων μεταφοράς τεχνολογίας,

* στην παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία για την αύξηση της εμπιστοσύνης στη χώρα, που θα συμβάλλει στην υλοποίηση επενδύσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και

* στον εκσυγχρονισμό του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, με κατά προτεραιότητα εξέταση υποθέσεων που αφορούν στην επιχειρηματικότητα και στην υλοποίηση επενδύσεων.
Μεγιστοποίηση των... θετικών της οικονομίας ζητούν οι Εξαγωγείς

Το θέμα των επόμενων ενεργειών στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ώστε να γίνει, όπως είπε, "ατμομηχανή" για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις της πόλης, έθεσε από την πλευρά του στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Κυριάκος Λουφάκης. Ο ίδιος έθεσε τα ζητήματα της υπερβολικής φορολόγησης και των μεγάλων εισφορών, για τις εξαγωγές είπε ότι "πηγαίνουν σχετικά καλά" και σημείωσε πως μπορούν να αποτελέσουν την "ατμομηχανή" για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Μιλώντας νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ επισήμανε ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις στη χώρα μας, με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και την επιτάχυνση έργων, όπως μεταξύ άλλων του ΟΛΘ η υλοποίηση των οποίων φαινόταν ότι είχε κολλήσει. Βέβαια, όπως έσπευσε να σημειώσει, υπάρχουν και ορισμένα έργα, όπως αυτό της Ελληνικός Χρυσός, που ακόμα βρίσκονται μεταξύ συμπληγάδων. «Γενικά όμως, το πρόσημο στα έργα είναι θετικό», υπογράμμισε.

«Αυτό που εξακολουθεί να κινείται σε μελανά νερά, παραμένει η πραγματική οικονομία, με τις υπερφορολογήσεις και τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές. Σε αυτό το πεδίο θα εστιάσουμε στη συνάντησή μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό», είχε επισημ’ανει ο ίδιος.
Η πραγματική οικονομία στο επίκεντρο για το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο

Το ολοένα και εντεινόμενο σκηνικό με τα κατεβασμένα ρολά, σημάδι ότι οι επιχειρήσεις κλείνουν, τα ζητήματα που αφορούν τη μαύρη εργασία, τη λαθρεμπορία και το παρεμπόριο, είναι ορισμένα από τα θέματα που επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Δημήτρης Μπακατσέλος.

Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι σωστό να τοποθετηθεί πριν τη συνάντηση, ο κ. Μπακατσέλος σημείωσε ότι τα θέματα που αφορούν το επιμελητήριο είναι τα περσινά, αλλά και κάποια επιπλέον που έχουν προκύψει λόγω των συνθηκών που αλλάζουν.

Ένα βασικό θέμα που απασχολεί το ΕΒΕΘ, είναι το τι μέλλει γενέσθαι με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και «πότε θα ολοκληρωθεί επιτέλους η ιδιωτικοποίησή του»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: