3.8.17

Αυτοαποθέωση Γιούνκερ...

Γιούνκερ: Αν δεν πάλευα σκληρά για την Ελλάδα, η ευρωζώνη θα είχε διαλυθεί
...για τη σωτηρία της ευρωζώνης...
Ως σωτήρας της Ελλάδας και της ευρωζώνης επιχείρησε να εμφανιστεί ακόμα μία φορά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος υπογράμμισε ότι...
το 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε ό,τι μπορούσε για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη με το τρίτο σχέδιο διάσωσης.

«Την περίοδο εκείνη πολέμησα σκληρά για την διατήρηση της σταθερότητας της ευρωζώνης ιδίως σε ό,τι αφορά την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν υποστηρίζοντας το εξής:: «Εάν δεν το είχα κάνει, η ευρωζώνη θα είχε καταρρεύσει».

Σε συνέντευξη στο Politico ο κ. τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα το Grexit «βρίσκεται οριστικά έξω από το τραπέζι». Γενικότερα δήλωσε έτοιμος για μάχη όταν επιστρέψει το Σεπτέμβριο, οπότε θα μιλήσει για την κατάσταση πραγμάτων της Ε.Ε. το 2017.

Αναφερόμενος στα πρόσφατα θετικά στοιχεία για την ευρωπαϊκή οικονομία, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση είναι καλύτερη από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, o κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι αφιερώνει περισσότερα από 30 λεπτά την εβδομάδα και δεν στοιχηματίζει σε μια βρετανική ανατροπή. «Η υπόθεση εργασίας που κάνω, είναι ότι θα έρθει το Brexit», είπε.

Για τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία σημείωσε πως δεν είναι υπέρ του τερματισμού των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία, όπως έχει ζητήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όμως, παραδέχτηκε ότι η Τουρκία απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για να γίνει μέλος της Ε.Ε. «Δεν είναι η ΕΕ που θέλει να ενωθεί με την Τουρκία αλλά η Τουρκία που θέλει να ενωθεί με την ΕΕ», πρόσθεσε.

Σχετικά με τις κυρώσεις της Αμερικής στη Ρωσία, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να «ξεκινήσει αντίμετρα εντός ημερών» αν οι ευρωπαϊκές εταιρείες επηρεαστούν από τις νέες κυρώσεις.

Τέλος, αναφορικά με την Πολωνία και την Ουγγαρία, υποστήριξε πως έχει καλή σχέση με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βικτόρ Oρμπάν, αλλά δεν είπε το ίδιο για την πολωνέζα πρωθυπουργό.

«Μιλάμε τακτικά, τον βλέπω τακτικά - ακόμα και αν δεν γίνεται πάντοτε γνωστό - επειδή νομίζω ότι δεν θέλω να χάσω την Ουγγαρία», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ για τον κ. Ορμπάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: