2.8.17

Τα άδεια καθίσματα φόβισαν τα άδεια μυαλά...


Νορβηγοί ακροδεξιοί έγιναν ρεζίλι εξαιτίας μίας φωτογραφίας...
Η φωτογραφία αναρτήθηκε από δημοσιογράφο που ήθελε να κάνει ένα κοινωνικό "πείραμα"...
 «Τραγικό», «τρομακτικό»...
«κουβαλούν βόμβες». Αυτά είναι μερικά από τα σχόλια στη σελίδα Facebook μίας νορβηγικής ακροδεξιάς οργάνωσης κάτω από μια φωτογραφία που φέρεται να έδειχνε ομάδα γυναικών που φορούσαν μπούρκα μέσα σε λεωφορείο. Η φωτογραφία, βέβαια, έδειχνε μερικά... άδεια καθίσματα.

Τα μέλη της ρατσιστικής οργάνωσης «η πατρίδα πρώτα» έγιναν περίγελος στο Διαδίκτυο όταν πήραν τη φωτογραφία που είχε αναρτήσει ο δημοσιογράφος Γιόχαν Σλέταβικ για πλάκα και την έβαλαν στη σελίδα τους στο Facebook.

Η επίμαχη φωτογραφία απεικονίζει μερικές άδειες θέσεις μέσα σε λεωφορείο, όμως οι ακροδεξιοί θεώρησαν ότι πρόκειται για ομάδα γυναικών που φορούν μπούρκα. 

Σύμφωνα με τη νορβηγική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Nettavisen, άλλα μέλη της οργάνωσης αναρωτήθηκαν εάν οι ανύπαρκτοι επιβάτες μπορεί να μεταφέρουν βόμβες ή όπλα κάτω από τα ρούχα τους. «Φαίνεται πραγματικά τρομακτικό», έγραψε κάποιος. «Θα έπρεπε να απαγορευθεί. Δεν μπορείς να δεις ποιος κρύβεται από κάτω. Θα μπορούσαν να είναι τρομοκράτες».

Άλλα σχόλια ανέφεραν: «Φρικτό. Δεν θα έπρεπε ποτέ να συμβεί», «Διώξτε τους από τη χώρα –τρομακτικές οι εποχές που ζούμε» και «Πίστευα ότι θα ήταν έτσι το 2050, αλλά συμβαίνει τώρα», σύμφωνα με την ιστοσελίδα thelocal.no.

Ο Γιόχαν Σλέταβικ δήλωσε ότι ήθελε να δει «πώς η αντίληψη των ανθρώπων για μια εικόνα επηρεάζεται από το πώς αντιδρούν οι γύρω τους. Τελικά γέλασα πολύ».

Το θέμα έγινε viral στη Νορβηγία όταν άλλοι χρήστες διαμοιράστηκαν εικόνες από τις αντιδράσεις της οργάνωσης, που αριθμεί 13.000 μέλη. Ο Σίντρε Μπέγερ, του οποίου η ανάρτηση αναπαράχθηκε πάνω από 1.500 φορές, διερωτήθηκε: «Τι συμβαίνει όταν η φωτογραφία κάποιων άδειων καθισμάτων σε ένα λεωφορείο αναρτάται σε μια σιχαμερή οργάνωση στο Facebook και σχεδόν όλοι νομίζουν ότι βλέπουν μια ομάδα ανθρώπων με μπούρκα;». «Με σοκάρει το πόσο μίσος και το πόσες ψεύτικες ειδήσεις αναπαράγονται στην ιστοσελίδα της συγκεκριμένης οργάνωσης. Τόσο μίσος απέναντι σε άδειες θέσεις λεωφορείου; Αυτό δείχνει ότι η προκατάληψη νικάει απέναντι στη σοφία».

«Ο κόσμος βλέπει αυτό που θέλει να δει και αυτό που θέλει να δει είναι επικίνδυνοι μουσουλμάνοι» τονίζει ο επικεφαλής του Αντιρατσιστικού Κέντρου της Νορβηγίας, Ρουν Μπέργκλουντ Στιν.

Σημειώνεται ότι η Νορβηγία πρόσφατα έγινε ακόμη μία ευρωπαϊκή χώρα που πρότεινε περιορισμούς στη χρήση της μπούρκας και του νικάμπ, καταθέτοντας νομοσχέδιο που θα απαγορεύει τέτοιου είδους ενδύματα σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία και πανεπιστήμια. 

Η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία και το γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας έχουν επιβάλει περιορισμούς στη χρήση ενδυμάτων που καλύπτουν ολόκληρο το πρόσωπο σε δημόσιους χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: