6.8.17

Αναστασιάδης: Η Τουρκία αξιώνει βάση στην Κύπρο...

Νίκος Αναστασιάδης
Ετοιμότητα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξή στην εφημερίδα «Πολίτης», εάν...
όπως τονίζει, είναι αληθή όσα λέει ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Δηλαδή ότι η Τουρκία αποδέχτηκε από την πρώτη μέρα τερματισμό των εγγυήσεων και του μονομερούς δικαιώματος και ότι εκείνο που απομένει να συμφωνηθεί είναι ο αριθμός των στρατευμάτων και το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης.

Ο Νίκος Αναστασιάδης αποκαλύπτει ότι η Τουρκία αξιώνει στρατιωτική βάση και μόνιμη παρουσία μεραρχίας 1.800-2.000 στρατιωτών και επαναλαμβάνει ότι η ασφάλεια της μίας κοινότητας δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για την άλλη.

Παράλληλα, όπως είπε, μελετά το ενδεχόμενο να αποστείλει επιστολή για το θέμα στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ αρνείται τις κατηγορίες ότι έδωσε τα πάντα, λέγοντας ότι δεν έγιναν απαράδεκτες υποχωρήσεις.

Για ενδεχόμενη επιστροφή των Μαρωνιτών και άνοιγμα της Αμμοχώστου υπό τη διοίκηση του ψευδοκράτους, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι δεν μπορεί έτσι εύκολα να χαθεί το Βαρώσι ή άλλες περιοχές.

Σε ερώτηση αν θα επαναδιεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι τέλη Σεπτεμβρίου -αρχές Οκτωβρίου θα αποφασίσει.  Αυτό, εξήγησε, θα γίνει αν είναι θετικό το πρόσημο μετά την ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου που θα κάνει προσεχώς.

Δεν έχω λόγους να βιάζομαι, τόνισε και πρόσθεσε ότι η εντολή που έλαβε από το λαό είναι να είναι πρόεδρος μέχρι και την εκπνοή της θητείας του.

Ακης Φάντης (aνταπόκριση από τη Λευκωσία)

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: