2.8.17

Αδιάβαστος, ή ψευδόμενος;...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή
Είτε αδιάβαστος είτε (χειρότερα) συνειδητά ψευδόμενος συνελήφθη χθες στη Βουλή ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τον...
τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

Στην προσπάθειά του να εμφανίσει την κυβέρνηση ότι νομοθετεί εν κρυπτώ και δεν σέβεται κανόνες και καλές πρακτικές νομοθέτησης, χρησιμοποίησε στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή παρουσιάστηκαν διαστρεβλωμένα.

Οι ισχυρισμοί Μητσοτάκη

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης στη βασική ομιλία του τόνισε:

«Φέρνετε το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, την τελευταία εβδομάδα λειτουργίας της Βουλής. Ανάμεσα σε πολλά άλλα νομοσχέδια και φυσικά αμέτρητες τροπολογίες, 30 αθροίσαμε σε αυτό το νομοσχέδιο. Ξεπεράσατε και τις 28 του προηγούμενου. Γιατί άραγε; Για να ψηφιστεί λάθρα; Θέλετε να νομοθετείτε ερήμην της ελληνικής κοινωνίας, με την ελπίδα -φαντάζομαι- ότι αυτή βρίσκεται ήδη σε διακοπές; Αλλά νομοθετείτε, κύριε Τσίπρα, αγνοώντας προκλητικά το κλίμα συναίνεσης που με κόπο και με αμοιβαίες υποχωρήσεις κατακτήθηκε στα θέματα της εκπαίδευσης. Κι ας θέσατε -υποτίθεται- το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση. Και για όποιον δεν κατάλαβε ότι πολιτεύεστε διαρκώς με αυταρχισμό, καταθέσατε μετά 20 επιπλέον άρθρα για όλα τα θέματα. Και ως συνήθως, δεκάδες εκπρόθεσμες τροπολογίες. Και, βέβαια, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αδυνατεί να εκτιμήσει το κόστος του νομοσχεδίου. Καθώς από τις 37 διατάξεις που προκαλούν δαπάνη, έχετε δώσει στοιχεία μόνο για τις πέντε. Είναι προφανές ότι δεν σέβεστε το Κοινοβούλιο». 

Στο ίδιο μήκος κύματος, στη δευτερολογία του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι σε 103 κυρώσεις διεθνών συμβάσεων την περίοδο 2012-2015 κατατέθηκαν 14 τροπολογίες και επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης το αντίστοιχο νούμερο είναι 59 κυρώσεις και 80 τροπολογίες.

Παράλληλα, ανέφερε ότι από την 1η Ιουνίου 2017 μέχρι σήμερα, δηλαδή μέσα σε δύο μήνες, κατατέθηκαν 159 τροπολογίες. 

Η πραγματικότητα 

Δυστυχώς για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η πραγματικότητα δεν τον δικαιώνει. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», τα στοιχεία με βάση τις εκθέσεις των τελευταίων ετών για την πορεία της καλής νομοθέτησης έχουν ως εξής: 

◼ Κατά το 2013 κατατέθηκαν 60 νομοσχέδια και 134 τροπολογίες, ενώ δημοσιεύτηκαν και 6 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

◼ Το 2014 κατατέθηκαν 56 νομοσχέδια και 267 τροπολογίες, ενώ δημοσιεύτηκαν και 6 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

◼ Το 2015 κατατέθηκαν 37 νομοσχέδια και 130 τροπολογίες, ενώ δημοσιεύτηκαν και 17 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

◼ Το 2016 κατατέθηκαν 91 νομοσχέδια και 303 τροπολογίες, ενώ δεν δημοσιεύτηκε καμία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. 

Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι οι αριθμοί που επικαλέστηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εντελώς αυθαίρετοι, αφού τον διαψεύδουν οι επίσημες εκθέσεις που σύμφωνα με τον νόμο υποβάλλει στη Βουλή η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. 

Αναληθής ήταν όμως και ο ισχυρισμός ότι το διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου 2017 κατατέθηκαν 159 τροπολογίες.

Ο ακριβής συνολικός αριθμός των υπουργικών τροπολογιών που κατατέθηκαν στη Βουλή από 1 Ιανουαρίου 2017 έως σήμερα είναι 145. 

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το θέμα της ενσωμάτωσης δικαίου της Ε.Ε., αξίζει να σημειωθεί ότι -σύμφωνα με πληροφορίες- το 2016 τα κράτη-μέλη έπρεπε να ενσωματώσουν 66 νέες οδηγίες (από 47 του προηγούμενου έτους).

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό του ευρωπαϊκού μέσου όρου ελλείμματος ενσωμάτωσης (οδηγίες που δεν ενσωματώθηκαν εμπρόθεσμα), ο οποίος έφτασε στο 1,5%, ενώ 20 χώρες παρεξέκλιναν του στόχου που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από το 2007 για 1% έλλειμμα ενσωμάτωσης. 

Η Ελλάδα, με έλλειμμα ενσωμάτωσης 0,8%, κατετάγη στην τέταρτη καλύτερη θέση και ήταν μία από τις 8 χώρες που κρατήθηκαν κάτω από το κατώφλι του ελλείμματος του 1%.

Επίσης, βελτίωσε αισθητά τη θέση της στον δείκτη ορθής μεταφοράς των οδηγιών (0,3% έλλειμμα συμβατότητας, έναντι 0,5% τα προηγούμενα δύο έτη και 0,7% του ευρωπαϊκού μέσου όρου) και είναι μία από τις πέντε καλύτερες χώρες σε αυτόν τομέα, όπως και στη συνολική αποτίμηση που προκύπτει από 5 σχετικούς δείκτες.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: