24.8.17

Μία υποψηφιότητα και ένα δίλημμα...

Η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του πρώην υπουργού Γιάννη Ραγκούση για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς αποτελεί ουσιαστικά την...
έναρξη της προεκλογικής περιόδου, που θα κορυφωθεί το φθινόπωρο με την εκλογή του νέου προέδρου.

Ο ιστορικός χώρος της σοσιαλδημοκρατίας, που εκφράστηκε στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες από το ΠΑΣΟΚ και κατέρρευσε κάτω από το βάρος των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας από το 2010 και μετά, ψάχνει για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό να ξαναβρεί τον πολιτικό του βηματισμό.

Κατακερματισμένος, απαξιωμένος πολιτικά και κοινωνικά και αλληλοσπαρασσόμενος από τους μικρούς και μεγάλους εγωισμούς ηγετών και ηγετίσκων, ο χώρος αυτός προσπαθεί σήμερα να επανενωθεί και να επαναπροσδιορίσει τη θέση του στο πολιτικό σκηνικό της επόμενης ημέρας.

Το ενδιαφέρον στην περίπτωση Ραγκούση είναι ότι ξεκαθαρίζει από την αρχή πως βρίσκεται απέναντι στα σενάρια συνεργασίας του νέου φορέα με τη Ν.Δ., εφόσον το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη κερδίσει τις επόμενες εκλογές χωρίς αυτοδυναμία.

Η «αποκόλληση» της Κεντροαριστεράς από τη Δεξιά και τις πολιτικές της, «συγχρωτισμός» που κορυφώθηκε την περίοδο 2012-2014, φαίνεται να έχει ξεκινήσει κι αυτό γίνεται πλέον αντιληπτό από τα περισσότερα στελέχη της. Απομένει αυτό να φανεί και στο επίπεδο της κοινωνίας, εκεί που συντελούνται οι πραγματικές πολιτικές αλλαγές.

Πέρα από την ονοματολογία και την «παρέλαση» των υποψήφιων αρχηγών, αυτό που στο τέλος έχει σημασία είναι η πολιτική και το περιεχόμενό της: Από ποιους και για ποιους; Ποια κοινωνικά στρώματα που αδυνατούν να βρουν έκφραση στα άλλα κόμματα επιθυμεί να εκφράσει το νέο σχήμα;

Στα ερωτήματα αυτά προσπαθούν αγωνιωδώς να απαντήσουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις που διεκδικούν τον ίδιο χώρο, χωρίς να έχουν καταφέρει ουσιαστικά να εκφέρουν διακριτό πολιτικό λόγο.

Η μέχρι τώρα πολιτική συμπεριφορά των κορυφαίων στελεχών τού πάλαι ποτέ πανίσχυρου ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί εγγύηση ότι έχουν μνήμη και ότι διδάχθηκαν από τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων. Πρέπει να αποδείξουν με πράξεις ότι θέλουν πραγματικά τη δημιουργία της νέας μεγάλης παράταξης και ότι δεν έχουν συμβιβαστεί με τον δεύτερο ρόλο, τον παραπληρωματικό...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: