1.8.17

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι...

Κώστας ΜπακογιάννηςΤο «απαγορευτικό» που εξέδωσε η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας στη συμμετοχή στελεχών της στο αναπτυξιακό συνέδριο της Λαμίας δεν...
αποσκοπούσε απλώς στο να αποτρέψει τη νομιμοποίηση μιας «επικοινωνιακής φιέστας» της κυβέρνησης.

Πληροφορίες λένε ότι η κατάσταση οξύνθηκε από τη στιγμή που έγινε γνωστή η επίσημη εμπλοκή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη διοργάνωση του συνεδρίου και, κυρίως, η συμμετοχή αντιπεριφερειαρχών στον ρόλο του συντονιστή των συζητήσεων στις θεματικές συνεδρίες.

Αυτό ήταν η σταγόνα που «ξεχείλισε το ποτήρι» και οδήγησε παραδοσιακές κομματικές δυνάμεις και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στη Στερεά Ελλάδα να ζητήσουν από την ηγεσία του κόμματος, ακόμη και με τη μορφή επιστολών, να επιβάλει την κομματική πειθαρχία και έλεγχο στη δράση του περιφερειάρχη και των συνεργατών του. Σύμφωνα μάλιστα με κομματικά στελέχη, τις τελευταίες ημέρες ασκήθηκαν έντονες πιέσεις που οδήγησαν σε λάθος αποφάσεις τακτικής και επικοινωνιακό στραπάτσο.

Η εξουσία και οι δυνατότητες άσκησης προσωπικής πολιτικής που δίνει στον Κώστα Μπακογιάννη το αξίωμα του περιφερειάρχη έχουν ενοχλήσει έντονα τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο. Οχι μόνο την ηγεσία του κόμματος, αλλά και τις διάφορες κομματικές «τάσεις». Καταλογίζουν, δηλαδή, στον περιφερειάρχη ότι ασκεί προσωπική πολιτική «πατώντας σε δυο βάρκες» και κρατά αποστάσεις από τις κομματικές ανάγκες.

Την ίδια στιγμή, τοπικά στελέχη της Στερεάς Ελλάδας «αγανακτούν» με τα πολιτικά και επικοινωνιακά οφέλη που αποκομίζουν συνεργάτες του Κώστα Μπακογιάννη και θεωρούν ότι αντιμετωπίζουν «αθέμιτο ανταγωνισμό» στην «κούρσα» για τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του κόμματος και τις εθνικές εκλογές. Μάλιστα, αρκετοί από τους άμεσους συνεργάτες του Κώστα Μπακογιάννη δεν προέρχονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά αποτελούν ανερχόμενα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.


Η «μάχη» του ψηφοδελτίου

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της Φθιώτιδας, όπου θεωρείται πως μια ενδεχόμενη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές θα δώσει τουλάχιστον τρεις έδρες, κάτι που έχει δημιουργήσει προσδοκίες σε πολλούς, που προσπαθούν να πάρουν το «πάνω χέρι».

Μπορεί η κραταιά παρουσία του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, να μην αμφισβητείται, ωστόσο η έλευση του Κώστα Μπακογιάννη και η ανάδειξη νέων στελεχών στο πλάι του προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό στον μηχανισμό του πρώην υπουργού, καθώς βλέπει ότι, όχι απλώς επισκιάζεται, αλλά παράλληλα περιορίζονται οι επιρροές και οι προσβάσεις σε χαμηλόβαθμα στελέχη και την κομματική βάση.

Μάλιστα, το περιβάλλον Σταϊκούρα, σε αρκετές περιπτώσεις έχει θίξει, δημόσια, ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή, η ανάδειξη στελεχών, όπως του αντιπεριφερειάρχη για θέματα Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Θέμη Χειμάρρα, ο οποίος είναι γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. και νομάρχη Θανάση Χειμάρρα, προβληματίζει και ανησυχεί τους παραδοσιακούς υποψήφιους βουλευτές της Φθιώτιδας, αλλά και όλους τους ενδιαφερόμενους που δεν κατέχουν κάποιο θεσμικό ρόλο.

Μάλιστα, ο αντιπεριφερειάρχης Θέμης Χειμάρας ήταν συντονιστής στη θεματική συνεδρία για την επιχειρηματικότητα, που διεξήχθη την πρώτη μέρα του συνεδρίου και ο πατέρας του βρέθηκε στην πρώτη σειρά των παρευρισκομένων, παρεκκλίνοντας της κομματικής γραμμής.

Θέση, έστω και έμμεσα, στην εσωκομματική αντιπαράθεση πήρε και ο πρώην υφυπουργός Υγείας και παραδοσιακό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Γιαννόπουλος, που με ανάρτησή του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης χαιρετίζει ουσιαστικά τη συμμετοχή της Περιφέρειας στο συνέδριο και αποδίδει τη δική του απουσία στο γεγονός ότι βρισκόταν στο εξωτερικό.

Μάλιστα, ο πρώην υπουργός, έπειτα από ένα σύντομο πέρασμα από τους ΑΝ.ΕΛΛ. και την κάθοδό του ως υποψήφιου περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, εξέφρασε την πρόθεση να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που φαίνεται ότι δεν προχώρησε.

Ο Θανάσης Γιαννόπουλος διατηρεί στενές πολιτικές και προσωπικές σχέσεις με τον δήμαρχο Λαμιέων Νίκο Σταυρογιάννη, ο οποίος επίσης ακολουθεί αυτόνομη πορεία, προερχόμενος ωστόσο από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, και θεωρείται ένας υπολογίσιμος αντίπαλος στον χώρο της Δεξιάς.

«Αβάντα» σε ΠΑΣΟΚ

Την ίδια στιγμή, πρωτοκλασάτα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στη Στερεά Ελλάδα καταλογίζουν στον Κώστα Μπακογιάννη ότι προωθεί συνεργάτες του που δεν ανήκουν στο υπάρχον ή στο εν δυνάμει στελεχικό δυναμικό του κόμματος. Τέτοιες περιπτώσεις είναι ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Φάνης Σπανός και η επί δυόμισι χρόνια πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας Μίνα Παπαναστασίου, που θεωρούνται δύο από τα ανερχόμενα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Εύβοια.

Από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, επίσης, προέρχεται η χωρική αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά και αρκετά ακόμη μέλη της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, καθώς η παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη προήλθε ουσιαστικά από τη συνένωση των περιφερειακών παρατάξεων που προέρχονταν από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Οι δυνατότητες άσκησης προσωπικής πολιτικής από τα στελέχη της Περιφέρειας, μακριά από την αντιπαράθεση σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, έχει ουσιαστικά προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, αρκετά στελέχη της οποίας, ωστόσο, θεωρούσαν αναμενόμενο να έρθει αυτή η στιγμή. Παράλληλα, τοπικά κομματικά στελέχη που προέρχονται από άλλες κομματικές «τάσεις», και κυρίως το καραμανλικό μπλοκ, δεν αποφεύγουν να εκφράζουν δημόσια τον προβληματισμό τους για την ηγεσία του κόμματος και τη στρατηγική που ακολουθεί.

Τον ίδιο προβληματισμό εκφράζουν αρκετά ακόμη χαμηλόβαθμα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που, σε προσωπικές συζητήσεις, απέδιδαν το επικοινωνιακό φιάσκο της απαγόρευσης συμμετοχής στο συνέδριο σε μια ακόμη λάθος τακτική επιλογή της ηγεσίας του κόμματος, η οποία αδυνατεί να αντιληφθεί τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό της χώρας...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: