18.8.17

Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο Β-...

Από CCC, που ήταν προηγουμένως...

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας στο Β- από CCC, που ήταν πριν, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, με...
τις προοπτικές να χαρακτηρίζονται ως θετικές.

Στην ανακοίνωση του αμερικανικού οίκου, όπως αναφέρει το newmoney.gr, τονίζεται ότι η αναβάθμιση αντανακλά την εκτίμησή του ότι η εικόνα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα βελτιωθεί, εφόσον υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με το πρόγραμμα που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), υπάρξει μείωση του πολιτικού ρίσκου, βιώσιμη ανάπτυξη του ΑΕΠ, αλλά και εφαρμοστούν τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ψηφιστεί έως το 2020.

Κατά τον Fitch, η επιτυχημένη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μειώνει τους κινδύνους υπονόμευσης της οικονομικής ανάκαμψης τόσο από τυχόν μείωση της εμπιστοσύνης όσο και από τυχόν αύξηση των χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, ο οίκος εκτιμά ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί, χωρίς να προκαλέσει κάποια αστάθεια και το Eurogroup θα δώσει το πράσινο φως, προκειμένου να υπάρξει σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το 2018.

Αναφορικά με την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, ο οίκος εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ στο διάστημα 2017-19, με το χρέος να υποχωρεί στο 169,5% του ΑΕΠ το 2019 -εφόσον, όμως, επιτευχθεί ο στόχος για ρυθμό ανάπτυξης 3,4%.

Ο Fitch τοποθετεί τις δικές του εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 1,6% φέτος και στο 2,1% για το 2018, τονίζοντας ότι ανάκαμψη της επενδυτικής ζήτησης, υποχώρηση της ανεργίας και περαιτέρω μείωση των χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα θα στηρίξει και την εγχώρια ζήτηση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: