1.8.17

Ξεκίνησε η μεγαλύτερη δίκη για το τουρκικό πραξικόπημα...


Σχεδόν 500 άνθρωποι, που κατηγορούνται για την αποτυχημένη απόπειρα του πραξικοπήματος πέρυσι στην Τουρκία, βρίσκονται σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της φυλακής Σιντζάν κοντά στην...
Άγκυρα.

Υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε το πρωί η μεγαλύτερη δίκη υπόπτων για ενορχήστρωση του πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν από την αεροπορική βάση του Ακιντζί, που παρουσιάζεται ως το διοικητικό κέντρο των πραξικοπηματιών.

Η τεράστια αίθουσα, που μπορεί να υποδεχθεί περισσότερους από 1.500 ανθρώπους, κατασκευάστηκε ειδικά για τη διεξαγωγή των γιγάντιων δικών που συνδέονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Όταν οι ύποπτοι οδηγήθηκαν από τη φυλακή προς την αίθουσα του δικαστηρίου, μερικοί διαδηλωτές τους αποδοκίμασαν ζητώντας να τους επιβληθεί η θανατική ποινή.

Επίσης, διαδηλωτές παρήλασαν φορώντας στολές που θύμιζαν αυτές των κρατουμένων της αμερικανικής στρατιωτικής φυλακής του Γκουαντάναμο.

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει στα μέσα Ιουλίου ότι οι κατηγορούμενοι πραξικοπηματίες που δικάζονται πρέπει να φορούν όλοι την ίδια στολή, «όπως στο Γκουαντάναμο».

Οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν πως από τη βάση του Ακιντζί δόθηκαν οι εντολές στους πιλότους της αεροπορίας του στρατού που τη νύκτα της 15ης προς τη 16η Ιουλίου 2016 βομβάρδισαν το κοινοβούλιο και το προεδρικό μέγαρο.

Ανάμεσα στους 486 κατηγορούμενους, 461 βρίσκονται υπό κράτηση, επτά διαφεύγουν και οι υπόλοιποι δεν είναι προφυλακισμένοι.

Στο «εδώλιο» και ο Γκιουλέν

Ο κύριος ύποπτος που δικάζεται ερήμην είναι ο αυτοεξόριστος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί πως είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος, κάτι που ο ίδιος διαψεύδει κατηγορηματικά.

Ο Αντίλ Οκσούζ, ο οποίος πιστεύεται πως ήταν ο επιχειρησιακός αρχηγός των πραξικοπηματιών, διαφεύγει επίσης. Είχε ωστόσο συλληφθεί μετά το πραξικόπημα, πριν απελευθερωθεί στη συνέχεια μέσα σε συγκεχυμένες συνθήκες κατ' εντολήν ενός δικαστή.

Ο υπαρχηγός του, ο επιχειρηματίας Κεμάλ Μπατμάζ, ο οποίος κρατείται σε μια φυλακή κοντά στην Άγκυρα, θα είναι αντίθετα παρών στο δικαστήριο.

Ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Ακίν Οζτούρκ περιλαμβάνεται επίσης μεταξύ των υπόπτων που είναι προφυλακισμένοι. Μαζί και με άλλους, είναι κατηγορούμενος σε πολλές δίκες σχετικές με το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Πολλές κατηγορίες έχουν απαγγελθεί σε βάρος των υπόπτων, από απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν έως παραβίαση του συντάγματος.

Για τη δίκη έχουν κινητοποιηθεί 1.130 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που βρίσκονται μέσα και γύρω από την αίθουσα του δικαστηρίου, μετέδωσε το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Τεθωρακισμένα οχήματα, ελεύθεροι σκοπευτές και μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολούθησης έχουν αναπτυχθεί επίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: