5.8.17

Ο πρόεδρος «Πινόκιο» σε νέες περιπέτειες...

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ ΜακρόνΣε ολισθηρό έδαφος οδεύει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που αντιμετωπίζει στην έναρξη της...
θητείας του κρίση εμπιστοσύνης και μια άνευ προηγουμένου κατάρρευση της δημοφιλίας του.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov, η δημοτικότητά του σημειώνει σημαντική πτώση κατά 7%. Μόνο το 36% των Γάλλων κρίνουν θετικά τα πεπραγμένα του.

Τρεις μήνες μετά την εγκατάστασή του στο μέγαρο των Ηλυσίων, ο Μακρόν χάνει 14 ποσοστιαίες μονάδες στους κόλπους των κεντρώων υποστηρικτών του και οκτώ στους Ρεπουμπλικάνους (Δεξιά). Το 49% (+13%) των ερωτηθέντων κρίνουν αρνητικά την έως τώρα πολιτική του.

Σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό της Huffington Post και του CNews, η δημοτικότητα του «ζεύγους της εκτελεστικής εξουσίας» και της κυβέρνησης βουλιάζει, αποσπώντας μόνο 33% των θετικών απόψεων, με μείωση πέντε μονάδων.

Η ανεργία παραμένει η βασική ανησυχία των Γάλλων (25%), πριν από τη μετανάστευση (15%) και την κοινωνική πρόνοια (14%).

Ο Μακρόν ξεκίνησε την προεδρική θητεία του με θετικούς οιωνούς χάρη στην εντυπωσιακή κινητοποίησή του σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης, με θεαματικές δημόσιες εμφανίσεις. Προσπάθησε να κατακτήσει την κοινή γνώμη προβάλλοντας τη δυναμική του και να ενσαρκώσει ένα μοντέρνο προεδρικό προφίλ.
Ευνοιοκρατία

Ωστόσο, η «περίοδος χάριτος» ήταν σύντομη. Στο στόχαστρο βρέθηκαν σημαντικοί υπουργοί της νέας κυβέρνησης, που αναγκάστηκαν να παραιτηθούν μετά την έναρξη εισαγγελικής έρευνας για καταγγελίες που αφορούν οικονομικές ατασθαλίες τους, ενώ η υπουργός Εργασίας Μιριέλ Πενικό, η οποία έχει επωμιστεί την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του εργασιακού κώδικα, απειλείται από προκαταρκτική εξέταση με την κατηγορία της «ευνοιοκρατίας».

Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, ξεκίνησε η κυβερνητική δράση. Η πλατιά προεδρική πλειοψηφία έλαβε εντολή να προωθήσει επειγόντως την υιοθέτηση εμβληματικών μεταρρυθμίσεων.

Αλλά οι πρώτες ανακοινώσεις κυβερνητικών μέτρων έδειξαν ότι ο Μακρόν έκανε μια σημαντική μεταστροφή ως προς τις προτεραιότητές του.

Αποφάσισε να επιβάλει σκληρή λιτότητα, με μεγάλες περικοπές δαπανών στο Δημόσιο και αυξήσεις φόρων, για να επιτύχει έναν πρωταρχικό στόχο του: να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα σε ποσοστό 2,7% του ΑΕΠ το 2018.

Τα μέτρα λιτότητας προκάλεσαν σάλο και η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης μεταφράστηκε σε καθίζηση της δημοφιλίας του. Αντιμέτωπος με μια άνευ προηγουμένου «εξέγερση», ο Μακρόν αντιλήφθηκε ότι οδεύει σε ναρκοθετημένο έδαφος και η πολιτική του είναι «δίκοπο μαχαίρι».

Αν επιμείνει να επιβάλει αιματηρές θυσίες, κινδυνεύει να προκαλέσει κοινωνική ανάφλεξη. Η στρατηγική που επέλεξε είναι «ένα βήμα εμπρός, ένα βήμα πίσω». Ανακοινώνονται συνεχώς νέα μέτρα περικοπών στο Δημόσιο και ανάλογα με τις αντιδράσεις, ορισμένα αποσύρονται...

Τα ΜΜΕ ειρωνεύονται τις «παλινδρομήσεις» του. Ομως ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι με την άμεση απόσυρση αμφιλεγόμενων μέτρων ο Μακρόν αποφεύγει να προκαλέσει «έκρηξη».
Πρόωρες περικοπές

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα με το οποίο ακυρώνει πιστώσεις 300 εκατομμυρίων ευρώ, που προορίζονταν για την τοπική αυτοδιοίκηση και αφορούν επιδοτήσεις για κοινωφελή έργα.

Σε συνέδριο των εκπροσώπων δήμων και κοινοτήτων στη Γερουσία, στις 17 Ιουλίου, ο Γάλλος πρόεδρος είχε δεσμευτεί να μη μειώσει απότομα τις επιδοτήσεις το 2018.

Ωστόσο, οι περικοπές θα γίνουν το 2017... Αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης καταγγέλλουν την «προδοσία» του Μακρόν. Σάλο προκάλεσε και η αναγγελία μείωσης του επιδόματος στέγης, που χορηγείται σε 50.000 δικαιούχους.

Οργανώσεις απόρων, αστέγων και φοιτητών κατήγγειλαν την κυβέρνηση για αρπαγή από τα ταμεία κοινωνικής βοήθειας. Στο θέμα των προσφύγων, η κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική «μαστίγιο και καρότο».

Αρμόδιοι υπουργοί αντιτάχθηκαν στη δημιουργία κέντρου υποδοχής κοντά στο Καλέ και μετά από δύο εβδομάδες ανακοίνωσαν ότι θα ανοίξουν νέα κέντρα αλλού.
«Τρελό καράβι»

Χαοτική κατάσταση έχει δημιουργηθεί στην Εθνοσυνέλευση, με «πολεμικές αντιπαραθέσεις» ανάμεσα στην πλειοψηφία και την αντιπολίτευση. Τον Ιούλιο οι «πρωτάρηδες» νέοι βουλευτές της πλειοψηφίας αντιμετώπισαν σωρεία επικρίσεων.

Ο επικεφαλής της μακρονικής κοινοβουλευτικής ομάδας, Ρισάρ Φεράν, είχε γίνει άφαντος, αφήνοντας τους νεόκοπους βουλευτές να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.

Τα ΜΜΕ εικάζουν ότι επειδή εμπλέκεται σε εισαγγελική έρευνα για σύγκρουση συμφερόντων, απέφευγε να εμφανιστεί στη Βουλή όσο ψηφιζόταν το νομοσχέδιο «ηθικοποίησης της πολιτικής ζωής»...

Η απειρία, τα λάθη, οι γκάφες και οι αδεξιότητες των νέων βουλευτών έδωσαν την εντύπωση ότι «η Βουλή είναι ένα τρελό καράβι χωρίς καπετάνιο».

Από το κομφούζιο στη Βουλή επωφελείται ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος καθημερινά προκαλεί ηχηρές αντιπαραθέσεις. Καταγγέλλει την «κούρα» λιτότητας και στιγματίζει τη φιλελεύθερου τύπου πολιτική του «μονάρχη» Μακρόν.
Θερμό φθινόπωρο

Προσπαθώντας να αποτρέψει τον κίνδυνο αποσταθεροποίησής του, ο Γάλλος πρόεδρος συγκέντρωσε στα Ηλύσια τους πρωτοκλασάτους υπουργούς του και τους ανακάλεσε στην τάξη.

Επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουν τα μέτρα λιτότητας, τις διαρροές στα ΜΜΕ πριν ακόμα δρομολογηθούν τα μέτρα και επέπληξε τον «ερασιτεχνισμό» ορισμένων στελεχών της κυβέρνησης.

Από την κατσάδα δεν γλίτωσε ούτε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, γιατί απουσίασε από τη σύσκεψη που είχε στόχο την ανασυγκρότηση της πλειοψηφίας. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, η κυβέρνηση μπόρεσε να προωθήσει επίμαχες μεταρρυθμίσεις.

Ψηφίστηκε ο νόμος κατά της τρομοκρατίας, που περιλαμβάνει αμφιλεγόμενα μέτρα για το καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Μετά από μαραθώνιες εργασίες, υιοθετήθηκαν ο νόμος «ηθικοποίησης της πολιτικής ζωής», καθώς και η μεταρρύθμιση για τον περιορισμό των προνομίων των βουλευτών.

Ψηφίστηκε επίσης η εξουσιοδότηση της κυβέρνησης για την έκδοση διαταγμάτων που θα επιτρέψουν να ψηφιστεί επειγόντως η τροποποίηση του εργατικού κώδικα τον Σεπτέμβριο.

Οι βουλευτές της Ανυπότακτης Γαλλίας, οι Κομμουνιστές και οι Σοσιαλιστές αποφάσισαν να καταθέσουν άμεσα προσφυγή στο Συνταγματικό Συμβούλιο και θα οργανώσουν το φθινόπωρο ογκώδεις κινητοποιήσεις κατά της επίμαχης εργασιακής μεταρρύθμισης...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: