31.8.17

Διχάζει η μορφή του νέου φορέα...

Τι συζήτησαν Καμίνης και Θεοχαρόπουλος, πριν ο δεύτερος ανοίξει τα χαρτιά τουΣημείο τριβής μεταξύ των κομμάτων εξακολουθεί να αποτελεί το θέμα του νέου φορέα και η μορφή που...
θα λάβει ο υπό δημιουργία πολιτικός σχηματισμός.

Με απόφασή της, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η εκτελεστική επιτροπή της ΔΗΜΑΡ επισημαίνει ότι πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί ο νέος ενιαίος φορέας με υπέρβαση της ομοσπονδιακής δομής που είναι το σημερινό μοντέλο.

«Δημιουργία ενιαίου κόμματος χωρίς υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων δεν μπορεί να υπάρξει. Θα οδηγήσει μετά την εκλογή επικεφαλής σε φυγόκεντρες τάσεις αντί για την απαραίτητη συσπείρωση», αναφέρει το κείμενο, εκτιμώντας ότι ο κύκλος της μεταβατικής φάσης του πολυκομματικού φορέα έχει κλείσει.

Το κόμμα της ανανεωτικής Αριστεράς επαναλαμβάνει την πρόταση να αποφασίσει η βάση των ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς για τη μορφή του φορέα, αν θα είναι ενιαίος ή πολυκομματικός, μέσω διπλής κάλπης, κατά τη διαδικασία εκλογής του επικεφαλής.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ μέσω της Φώφης Γεννηματά απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο άμεσης συγκρότησης ενός ενιαίου φορέα που θα προϋπέθετε την αυτοδιάλυση του κόμματος, ενώ και εκ μέρους του Ποταμιού ο εκπρόσωπός του Δημήτρης Τσιόδρας εξήγησε (Ρ/Σ «Στο Κόκκινο») ότι «τα κόμματα, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, θα συνεχίσουν να υπάρχουν, γιατί υπάρχουν και νομικές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που πρέπει να πληρούνται».

Επίσης, τη συμμετοχή σε ομοσπονδιακό φορέα με διατήρηση της αυτονομίας του έχει αποφασίσει το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου.
Θεοχαρόπουλος - Καμίνης

Στο μεταξύ, με τον Γιώργο Καμίνη συναντήθηκε χθες ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος συνέστησε «λίγη υπομονή, για λίγες ημέρες» προκειμένου να ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση υπήρξε καλό κλίμα και συζητήθηκαν οι εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά και η πορεία για τη δημιουργία του νέου κεντροαριστερού φορέα.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έθεσε το ζήτημα της ισχυροποίησης του πολιτικού χώρου της Κεντροαριστεράς μέσα από τη διαδικασία της ανασυγκρότησης, ενώ χαρακτήρισε θετική την ύπαρξη πολλών υποψηφιοτήτων, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να διαθέτουν διακριτές πολιτικές θέσεις και πνεύμα ενότητας για την επόμενη ημέρα της διαδικασίας.

Την αισιοδοξία του για το εγχείρημα εξέφρασε από την πλευρά του ο κ. Καμίνης, τονίζοντας ότι στις μέχρι τώρα επαφές του με στελέχη του χώρου και άλλους υποψηφίους έχει εντοπίσει κλίμα ομοψυχίας. «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο.

Είναι μεγάλη η ιστορική μας ευθύνη και γι’ αυτό πρέπει να επιμείνουμε στην ενότητα. Τα διαδικαστικά θα τα λύσουμε με ομοψυχία μέσα από την επιτροπή διαδικασιών και θα πορευτούμε μαζί για τον μεγάλο φορέα της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης», σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την ηγεσία.
«Κλείδωσαν» τα διαδικαστικά για την Κεντροαριστερά

Στην πολύωρη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας, υπό τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο, «κλείδωσαν» όλα τα διαδικαστικά ζητήματα για την εκλογή αρχηγού στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Τα εμπόδια που έπρεπε να αντιμετωπιστούν ήταν πολλά, σύμφωνα όμως με καλά πληροφορημένες πηγές βρέθηκε η χρυσή τομή και υπήρξε «συμφωνία σε όλα». Η Επιτροπή Αλιβιζάτου θα προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις κατά την αυριανή ημέρα, ωστόσο όπως πληροφορείται η «Εφ.Συν.» αποφασίστηκαν τα εξής.

Κατ’ αρχάς, αναφορικά με τις ημερομηνίες διεξαγωγής της διαδικασίας, οι κάλπες θα στηθούν την Κυριακή 5 Νοεμβρίου και στην πολύ πιθανή περίπτωση που χρειαστεί επαναληπτικός γύρος, μία εβδομάδα μετά, δηλαδή στις 12 Νοεμβρίου.

Δεύτερον, για να είναι έγκυρη μια υποψηφιότητα ο κάθε υποψήφιος πρέπει να το δηλώσει μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου και να συγκεντρώσει 1.000 υπογραφές πολιτών που θα δηλώνουν ότι τον στηρίζουν από τουλάχιστον επτά περιφέρειες της χώρας. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν χρονικό περιθώριο να αναζητήσουν και να υποβάλουν στην Επιτροπή τις υπογραφές περίπου μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου.

Τρίτον, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο -εκτός της παραδοσιακής μεθόδου ψήφισης με κάλπη- να υπάρξει και ηλεκτρονική ψηφοφορία, με την προϋπόθεση να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας. Για τον λόγο αυτό θα υπάρξει σήμερα σύσκεψη ομάδας τεχνικών που θα εξετάσει τα δεδομένα.

Τέταρτον, θα διεξαχθεί ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ των διεκδικητών της ηγεσίας με την προοπτική και για ένα δεύτερο.

Πέμπτον, οι υποψήφιοι θα υπογράψουν δήλωση με την οποία θα δεσμεύονται ότι θα σεβαστούν το αποτέλεσμα και θα διαφυλάξουν την ενότητα του εγχειρήματος.

Εκτον, η Επιτροπή θα εμπλουτιστεί με πρόσωπα κύρους μεταξύ των οποίων οι Νικηφόρος Διαμαντούρος και Γιάννης Βούλγαρης, καθώς και με εκπροσώπους που θα υποδείξουν οι υποψήφιοι διεκδικητές.

Τέλος, το αντίτιμο συμμετοχής ως εγγύηση στη διαδικασία για κάθε υποψήφιο είναι της τάξης των 1.000-2.000 ευρώ και κατά συνέπεια δεν ισχύει η χθεσινή διαρροή περί αντιτίμου ύψους 10.000 ευρώ.
Ενστάσεις για το 10χίλιαρο

Κληθείς να σχολιάσει τις εν λόγω πληροφορίες ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ενδιαφερόμενος για την αρχηγία του νέου φορέα, Νίκος Ανδρουλάκης, δήλωσε ότι ελπίζει να πρόκειται για «fake news», συμπληρώνοντας ότι «στη φτωχοποιημένη Ελλάδα της κρίσης είναι προσβλητικό να λες ότι κάποιος πρέπει να δώσει 10 χιλιάδες ευρώ».

Ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του την επόμενη εβδομάδα, «μετά το πέρας των εργασιών της Επιτροπής Αλιβιζάτου», υποστήριξε ότι (« Αθήνα 9.84») «η διαδικασία δεν θα πρέπει να εξελιχθεί σε πασαρέλα υποψηφίων, αλλά να γίνει μια συζήτηση ιδεών», ενώ αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα ανάδειξης του νέου επικεφαλής ανέφερε ότι απαιτούνται «το λιγότερο, 7 με 8 εβδομάδες για να γίνει μια καμπάνια που θα μπορέσει να φέρει κοντά τον πολιτικό με τον πολίτη», αφού όπως κατέληξε δηκτικά «δεν έχουν όλοι ένα κόμμα από πίσω, ούτε την ίδια πρόσβαση στα μίντια». Τάχθηκε, τέλος, υπέρ της διεξαγωγής ψηφοφορίας τόσο με κάλπη όσο και με ηλεκτρονικό τρόπο.
Εμπλουτίζεται ο κατάλογος των υποψηφίων

Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο των υποψηφιοτήτων σήμερα και αύριο θα εμπλουτιστεί με ακόμη δύο πρόσωπα, αυτές του βουλευτή Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού, Γιάννη Μανιάτη, και του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη.

Ο κ. Μανιάτης ανακοινώνει στις 12 το μεσημέρι ότι θα είναι υποψήφιος και θα παρουσιάσει ταυτόχρονα τις προτάσεις του για το μέλλον της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα σε συνέντευξη Τύπου που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1).

Αντιστοίχως ο κ. Θεοδωράκης θα χριστεί αύριο και επίσημα υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα και όπως μετέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας, «έχει πάρει τις αποφάσεις του, θα είναι υποψήφιος και αν δεν υπάρχει κάποια δραματική ανατροπή, οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν την Παρασκευή».

Ο κ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε ωστόσο («Στο Κόκκινο») ότι το Ποτάμι δεν ενδιαφέρεται να εξελιχθεί σε «τμήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης» και ο ηγέτης που θα εκλεγεί «δεν θα είναι ο ηγέτης της ΔΗΣΥ, αλλά ο ηγέτης ενός νέου φορέα»...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: