10.8.17

Φάμελλος: «Η αξιοκρατία ξεκινά από τις ίσες ευκαιρίες»...

«Η αξιοκρατία ξεκινάει από τις ίσες ευκαιρίες. Ίσες ευκαιρίες στη νεολαία της χώρας δεν δινόντουσαν και τώρα δίνονται. Και όσον αφορά στην...
παιδεία αυτό που πρέπει να συζητήσουμε είναι τι σχολείο χρειαζόμαστε και τι πανεπιστήμιο, για να έχουν τα παιδιά μας ίσες ευκαιρίες και ουσιαστική γνώση. Τα τελευταία χρόνια το εξεταστικό σύστημα δεν στήριξε την ελληνική νεολαία, ούτε την επιστημονική και πολύπλευρη γνώση», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σήμερα στην εκπομπή Online στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στην Μαρία Αναστασοπούλου.

Και συνέχισε σημειώνοντας ότι: «Όσοι τα τελευταία χρόνια προώθησαν ένα σύστημα ανταγωνισμού, βαθμοθηρίας, εξετασειολαγνείας, βγάζοντας την εκπαίδευση εκτός Λυκείου, έκαναν κακό στα παιδιά μας. Το εξεταστικό σύστημα απομάκρυνε τη νέα γενιά από την γνώση. Ίσως γιατί δεν ήθελε να είναι η γνώση εφόδιο της νέας γενιάς, ίσως για τα «μηχανάκια» που αποστηθίζουν μηχανικά να είναι πιο εύκολα διαχειρήσιμα, σε σχέση με τον ενεργό πολίτη που ξέρει τι έχει παράγει ο ανθρώπινος πολιτισμός».

«Στην περίπτωση της Παιδείας, όπως και στην περίπτωση της Υγείας η ΝΔ ενοχλείται διότι δημιουργούνται ίσες προοπτικές και δυνατότητες για όλους τους πολίτες. Η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για το αν η παιδεία ή η υγεία θα αποτελεί παροχή της πολιτείας προς όλους. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι να πωλούνται και να αγοράζονται τα δημόσια αγαθά. Ο κ.Γεωργιάδης άλλωστε υποστήριξε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ότι αντιμετωπίζει την Υγεία ως ένα εμπορικό προϊόν. Το ίδιο έχει προτείνει και ο κ. Μητσοτάκης για τα σχολεία». 

Ενώ συνέχισε σχολιάζοντας για το θέμα της σημαίας : «Εμείς τιμούμε την πατρίδα μας διεκδικώντας το καλύτερο δυνατό. Αν οι προηγούμενες κυβερνήσεις τιμούσαν την σημαία και την πατρίδα δεν θα την ξεπουλούσαν με δάνεια και δεν θα την χρεωκοπούσαν. Γιατί υποθήκευσαν το μέλλον των παιδιών επειδή δεν θέλουν την αξιοκρατία. Αλλά θέλουν τα δάνεια με αέρα για λίγους, το ξεπούλημα του Ερρίκος Ντυνάν,  την οικογενειοκρατία, το πρότυπο του «καταφερτζή»... Πάντως δεν είναι αριστεία να δίνουμε σε λίγους κομμάτια της παιδείας που ήταν για όλα τα νέα παιδιά».

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της αξιολόγησης στο δημόσιο ο Σ. Φάμελλος ανέφερε: «Από την πλευρά της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να προχωρήσει το θέμα της αξιολόγησης και των εργαζομένων αλλά και των δημόσιων δομών, με διαφάνεια. Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε σε ένα πάγιο αίτημα της κοινωνίας για ένα καλό δημόσιο τομέα. Εμείς ψηφίσαμε νομοθεσία ώστε να αξιολογούνται και οι προϊστάμενοι από τους υφιστάμενους. Και πιστεύω ότι οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να αξιολογούνται και από τον πολίτη, από τον εξυπηρετούμενο. Διαφέρει απόλυτα η δική μας αξιολόγηση από αυτή που τάχατες υλοποίησε ο κ.Μητσοτάκης όταν άλλαξε τους διευθυντές σε μια νύχτα χωρίς αξιολόγηση. Εμείς επιλέξαμε στη θέση του Γραμματέα ενός Υπουργείου να μην υπάρχει πολιτική τοποθέτηση αλλά ανώτατος διοικητικός Γραμματέας ο οποίος θα προέρχεται από ένα μητρώο στελεχών με βιογραφικά, με διαφανή κριτήρια και αξιολόγηση. Εμείς επίσης περιορίσαμε τους μετακλητούς στο δημόσιο ακόμα και τους αστυνομικούς για την ασφάλεια των πολιτικών».

Ενώ σημείωσε ότι «το κύριο επιχείρημα αυτών που επιβουλεύονται  τον δημόσιο τομέα, και κυρίως της ΝΔ, είναι ότι δεν είναι παραγωγικός και δεν είναι αξιολογημένος, και για αυτό θέλουν να τον ξεπουλήσουν. Εμείς δεν θέλουμε να παίξουμε τον ρόλο της «προκρούστιας κλίνης» και να απολύσουμε εργαζόμενους. Αυτή είναι και η διαφορά μας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Θέλουμε με διάλογο με τους εργαζόμενους να βρούμε τρόπους, με κίνητρα και αντικίνητρα, να γίνουν αποδοτικοί και καλύτεροι, να έχουν δεξιότητες, να βρουν τον ρόλο που τους ταιριάζει και να κάνουμε ότι χρειάζεται για να έχει όφελος ο πολίτης. Το κριτήριο της αξιολόγησης είναι το όφελος του πολίτη».

Σχολιάζοντας επίσης τις ανακοινώσεις τοπικής αυτοδιοίκησης και ΝΔ σχετικά με την πυρκαγιά στα Κύθηρα ανέφερε: «Έχουμε επιλέξει η αυτοδιοίκηση να έχει τον κυρίαρχο ρόλο στο συντονισμό των δράσεων πολιτικής προστασίας. Πρέπει να κάνουμε όλοι ότι είναι απαραίτητο για την πρόληψη των πυρκαγιών. Να αξιοποιούνται οι πόροι της  αυτοδιοίκησης για να υπάρχουν δασικοί δρόμοι, αντιπυρικές ζώνες, μηχανήματα έργου, υδροφόρες. Και πρέπει μετά την πυρκαγιά να αξιολογούνται αν όλα αυτά λειτούργησαν. Πολλοί αυτοδιοικητικοί, ωστόσο, δεν αφήνουν την κομματική τους ταυτότητα στο σπίτι, όταν πηγαίνουν στο δημαρχείο. Και η σύνδεση με την κεντρική πολιτική πολλές φορές δημιουργεί έναν καθεστωτισμό και μια μικροδιαπλοκή. Εμείς καλούμαστε να βρούμε δημοκρατικά εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα στην χώρα, για να ζωντανέψει η Αυτοδιοίκηση».

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των μεδουσών ανέφερε χαρακτηριστικά «Το φαινόμενο των μεδουσών δεν δημιουργήθηκε φέτος. Παράγοντες όπως η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών, τα θαλάσσια ρεύματα και οι άνεμοι συντέλεσαν σε αυτό το φαινόμενο. Εμείς πήραμε μια απόφαση φέτος το καλοκαίρι που πρόκειται να έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Ακόμα και το μέτρο των πλωτών διχτιών και των φραγμάτων είναι περιορισμένου αποτελέσματος. Πρέπει να εργαστούμε ώστε να αναστείλουμε τα αίτια του φαινομένου, να ελέγξουμε την πιθανή υπεραλίευση ώστε να αποκατασταθεί η τροφική αλυσίδα, να περιορίσουμε την απόρριψη ανεπεξέργαστων λυμάτων, προκειμένου να υλοποιήσουμε σωστές πολιτικές και για το περιβάλλον και για τον επιχειρηματία»...

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: