18.8.17

Ανησυχεί η ΕΚΤ για το ισχυρό ευρώ...

Η ενίσχυση του ευρώ δυσκολεύει τις προσπάθειες της ΕΚΤ να τονώσει τον πληθωρισμό
Στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα υποχώρησε χθες το ευρώ μετά τη...
δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον προηγούμενο μήνα. Το ευρώ υποχώρησε συγκεκριμένα έως 0,8%, κάτω από το 1,17 δολάριο.

Το κοινό νόμισμα είχε προσεγγίσει πρόσφατα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών.

Η ενίσχυση του ευρώ δυσκολεύει τις προσπάθειες της ΕΚΤ να τονώσει τον πληθωρισμό, ο οποίος παρέμεινε, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat, σταθερός στο 1,3% τον Ιούλιο.

Παράλληλα το ισχυρότερο ευρώ καθιστά τις εξαγωγές της ευρωζώνης ακριβότερες και λιγότερες ελκυστικές στις διεθνείς αγορές. Οι ανησυχίες γι’ αυτές τις εξελίξεις αποτυπώθηκαν στην τελευταία σύνοδο της ΕΚΤ τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τα πρακτικά, τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ θεωρούν ότι η άνοδος του ευρώ οφείλεται σε δύο κυρίως παράγοντες: (α) στην απομάκρυνση της πολιτικής αβεβαιότητας, που υπήρχε λόγω του Brexit, μετά την εκλογική νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία και (β) στις προσδοκίες της αγοράς για τα αμερικανικά επιτόκια.

Στη σύνοδο των τραπεζιτών αναφέρθηκε «ότι οι ακόμη ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης δεν μπορούσαν να θεωρηθούν δεδομένες και ότι αυτές έχουν βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στο συνεχιζόμενο υψηλό επίπεδο στήριξης της νομισματικής πολιτικής».

Ολα αυτά υποδεικνύουν αναμφίβολα μια ιδιαίτερα αργή προσεκτική απόσυρση των πολιτικών και των μέτρων τόνωσης που υιοθέτησε η ΕΚΤ μετά το 2012.

Μπάμπης Μιχάλης
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: