20.8.17

Η ώρα των βάσεων...

Στο τέλος Αυγούστου η δημοσιοποίηση των επιτυχόντων των πανελλαδικών...

Ενώ η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εξετάζει όλες τις παραμέτρους προκειμένου, όπως έχει δεσμευτεί, να παρουσιάσει με την...
έναρξη του νέου σχολικού έτους το νέο σύστημα εισαγωγής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, για τους φετινούς υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της αγωνίας τους με τη δημοσιοποίηση των βάσεων εισαγωγής στα τμήματα και τις σχολές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας.

Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, και φέτος η δημοσιοποίηση των βάσεων εισαγωγής θα γίνει προς το τέλος Αυγούστου και οι πληροφορίες από το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας αναφέρουν ως πιο πιθανό διάστημα την εβδομάδα από 21 έως 28 Αυγούστου.

Μαζί με τις βάσεις θα αναρτηθούν και στη σχετική ιστοσελίδα του υπουργείου τα ονόματα των φετινών επιτυχόντων στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο διάστημα από 4 έως και 9 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν και οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις για όσους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων είχαν αντικειμενικό κώλυμα να συμμετάσχουν στην κανονική περίοδο των εξετάσεων.

Οι σημαντικοί παράγοντες

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος γίνονται προβλέψεις για την πορεία των βάσεων εισαγωγής με βάση την εικόνα που προκύπτει από τις βαθμολογίες των υποψηφίων και τις εμπειρικές τάσεις σχετικά με τις προτιμήσεις τους.

Χονδρικά οι βάσεις καθορίζονται κυρίως από αυτούς τους δύο παράγοντες, στους οποίους, πάντως, υπεισέρχονται και άλλοι, όπως, για παράδειγμα, κάποιες αλλαγές στις προτιμήσεις των υποψηφίων (αυτές κυρίως γίνονται με επαγγελματικά – δηλαδή πόσο καλή είναι η θέση του επαγγέλματος στην αγορά εργασίας – αλλά και οικονομικά κριτήρια, καθώς η κρίση συχνά λειτουργεί αποτρεπτικά στην επιλογή σχολών μακριά από τον τόπο κατοικίας) ή κάποιες ιδιαίτερες διακυμάνσεις σε κάποια κρίσιμα μαθήματα.

Οι προβλέψεις

Κρατώντας τα παραπάνω στο μυαλό μας, σύμφωνα με εκπαιδευτικούς ερευνητές και φροντιστές με τους οποίους επικοινώνησε το «Π», η εικόνα σχετικά με την πορεία των βάσεων έχει ως εξής:

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο (νομικές, ανθρωπιστικές κ.λπ. σχολές) εκτιμάται ότι οι βάσεις των σχολών - «φιλέτων» θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με ενδεχόμενη εξαίρεση μια μικρή άνοδο στις νομικές.

Από την άλλη πλευρά, οι κακές επιδόσεις στα Μαθηματικά εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε πτώση των βάσεων τόσο στα κεντρικά όσο και στα περιφερειακά ΑΕΙ του 2ου επιστημονικού πεδίου θετικών και τεχνολογικών επιστημών (πολυτεχνεία, φυσικομαθηματικές κ.λπ.).

Στο 3ο πεδίο των επιστημών Υγείας αναμένεται να διατηρηθούν οι βάσεις στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, η έκπληξη αναμένεται να γίνει στο 4ο πεδίο καθώς οι προβλέψεις μιλούν για εκτόξευση των βάσεων στα παιδαγωγικά τμήματα.

Αντιθέτως σημαντική πτώση των βάσεων εκτιμάται ότι θα καταγραφεί στο 5ο επιστημονικό πεδίο των σχολών Οικονομίας και Πληροφορικής. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι πλέον οι παιδαγωγικές σχολές θα συμπεριλαμβάνονται σε όλα τα επιστημονικά πεδία, από το σχολικό έτος 2017-2018 και εντεύθεν...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: