11.8.17

Ανησυχία από τις απειλές Ουάσιγκτον και Πιονγκγιάνγκ...



Ο λεκτικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Β. Κορέας κλιμακώνεται επικίνδυνα με τους ηγέτες και των δύο χωρών να τεντώνουν το σκοινί προκαλώντας τεράστια...
ανησυχία σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τον κίνδυνο να ξεσπάσει μια στρατιωτική σύρραξη, διατυπώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Τα αμερικανικά οπλικά συστήματα είναι «κλειδωμένα και οπλισμένα»

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε σήμερα (Παρασκευή) εκτοξεύοντας νέα απειλή προς τη Βόρεια Κορέα, λέγοντας ότι τα αμερικανικά οπλικά συστήματα είναι «κλειδωμένα και οπλισμένα», ενώ η Πιονγκγιάνγκ τον κατηγόρησε ότι οδηγεί την κορεατική χερσόνησο στο χείλος του πυρηνικού πολέμου.

«Ο Τραμπ οδηγεί την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου, βγάζοντας κραυγές όπως ''οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν έναν πόλεμο εναντίον της DPRK'' (Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας)'», μετέδωσε το KCNA.

Στην αντίπερα όχθη, ο αμερικανός πρόεδρος έγραψε στο Twitter:

«Οι στρατιωτικές επιλογές βρίσκονται σε ετοιμότητα, κλειδωμένες και οπλισμένες, εάν η Βόρεια Κορέα ενεργήσει με ασύνετο τρόπο. Ελπίζω ότι ο Κιμ Γιόνγκ Ουν θα βρει κάποιον άλλον δρόμο».



Τις τελευταίες 24 ώρες η ρητορική ένταση όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά και κλιμακώνεται περαιτέρω: η Βόρεια Κορέα προειδοποιεί ότι μέσα στις επόμενες ημέρες ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για πυραυλική επίθεση στην (αμερικανικών συμφερόντων) Νήσο Γκουάμ, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνο δεν παίρνει πίσω την πρόσφατη απειλή του ότι θα απαντήσει με «φωτιά και οργή».

Με τη διγλωσσία των κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ να κυριαρχεί στον χειρισμό της κρίσης, ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις, έσπευσε να μετριάζει την ένταση μεταξύ των δύο πλευρών, λέγοντας χθες στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προτιμούν μια διπλωματική προσέγγιση της βορειοκορεατικής απειλής. Ένας πόλεμος θα ήταν «καταστροφικός», δήλωσε.

Ωστόσο οι κινήσεις στην σκακιέρα της στρατηγικής δεν αφήνουν περιθώρια για αποκλιμάκωση της έντασης.

Κοινές ασκήσεις

Αμερική και Νότια Κορέα ετοιμάζουν μεγάλης κλίμακας κοινές ασκήσεις θαλάσσης, εδάφους και αέρα με την ονομασία «Ulchi-Freedom Guardian» που αναμένεται να πραγματοποιηθούν το διάστημα από 21 έως 31 Αυγούστου, θέτοντας την Πιονγιάνγκ σε επιφυλακή.

Η Ουάσιγκτον και η Σεούλ αναφέρουν ότι οι ασκήσεις, στις οποίες θα λάβουν μέρος δεκάδες χιλιάδες αμερικανικά και νοτιοκορεάτικα στρατεύματα, γίνονται στο πλαίσιο της αποτροπής της Βορειοκορεάτικης επιθετικότητας.

Σεργκέι Λαβρόφ: «Ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός»

Παρέμβαση είχαμε και από τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ που διατύπωσε την εκτίμηση του ότι ο κίνδυνος να ξεσπάσει μια στρατιωτική σύρραξη με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας είναι πολύ υψηλός, ενώ επισήμανε τη βαθιά ανησυχία της ρωσικής κυβέρνησης για τις απειλές επίθεσης που εκτοξεύουν εκατέρωθεν Ουάσιγκτον και Πιονγκγιάνγκ.

«Ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τη ρητορική» που υιοθετούν οι δύο πλευρές, είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Δυστυχώς, η ρητορική της Ουάσιγκτον και της Πιονγκγιάνγκ αρχίζει τώρα να ξεφεύγει» επισήμανε ο Ρώσος υπουργός.

«Συνεχίζουμε να ελπίζουμε και να πιστεύουμε ότι η κοινή λογική θα υπερισχύσει».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ενθάρρυνε την Πιονγκγιάνγκ και την Ουάσιγκτον να προσυπογράψουν το σχέδιο που έχουν εκπονήσει από κοινού η Ρωσία και η Κίνα και το οποίο προβλέπει η Βόρεια Κορέα να αναστείλει τις δοκιμές πυραύλων και οι ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα να επιβάλουν μορατόριουμ στις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις τους...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: