20.8.17

Αφόρητη πλήξη...

Τάσος Παππάς

Στο ίδιο έργο θεατές εδώ και πολλά χρόνια. Η επανάληψη κουράζει, αλλά οι συντελεστές της παράστασης δεν...
λένε να ανανεωθούν, ούτε βεβαίως διανοούνται να ανεβάσουν κάτι καινούργιο. Τυφλοσούρτης.

Κάθε καλοκαίρι «καίγεται» η Ελλάδα, κάθε καλοκαίρι ακούμε τις ίδιες τεμπέλικες θεωρίες, τα ίδια ζαβλακωμένα επιχειρήματα, τις ίδιες κατηγορίες και βλέπουμε στις οθόνες μας ακριβώς τις ίδιες προκλητικά μεροληπτικές προσεγγίσεις. Δράστες οι συνήθεις ύποπτοι (πολιτικοί, δημοσιογράφοι) οι οποίοι χωρίς να διαθέτουν τα τυπικά προσόντα αυτοχειροτονούνται εμπειρογνώμονες και εκφωνούν τρομώδη παραληρήματα.

Νοσηρή μονομανία χωρίς τελειωμό. Οι πολιτικοί προσπαθούν να αποσείσουν τις ευθύνες τους, τα μέσα ενημέρωσης (κυρίως τα τηλεοπτικά) λειτουργούν με μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Οι κυβερνήσεις ανακαλύπτουν σκοτεινά κέντρα που απεργάζονται την καταστροφή της χώρας και εγκαλούν τις αντιπολιτεύσεις για εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, οι αντιπολιτεύσεις καταγγέλλουν τις κυβερνήσεις ότι είναι ανίκανες να διαχειριστούν την κατάσταση, κατώτερες των κρίσιμων περιστάσεων και ζητούν παραιτήσεις υπουργών, ενίοτε και πρωθυπουργών. Αφόρητες κοινοτοπίες. Οι πάντες συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει ζώσα μνήμη. Δεν έγινε κάτι διαφορετικό φέτος:

    -Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποψιάζονται ότι είναι σε εξέλιξη σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, αλλά δεν αισθάνονται την ανάγκη να προσκομίσουν τα στοιχεία που έχουν (;) στη διάθεσή τους προκειμένου να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους. Κουβέντα να γίνεται. Σε δουλειά να βρισκόμαστε. Δεν πρωτοτυπούν φυσικά. Τον κανόνα ακολουθούν. Είχαν προηγηθεί αξιωματούχοι άλλων κυβερνήσεων.
    -Τα κόμματα της αντιπολίτευσης λοιδορούν την κυβέρνηση γιατί επιστρατεύει τις θεωρίες συνωμοσίας και υποστηρίζουν ότι πρόκειται για δόλια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινωνίας. Ξεχνούν, γιατί έτσι τα βολεύει, ότι όταν κυβερνούσαν είχαν πράξει τα ίδια και χειρότερα. Οι συνωμότες πρέπει να έχουν φτάσει στην… τέταρτη ηλικία (δρουν ακατάπαυστα από τη δεκαετία του ’70), αλλά ακόμη είναι χαλκέντεροι.
    -Μέσα ενημέρωσης σε αγαστή συνεργασία με την αντιπολίτευση κατηγορούν την κυβέρνηση ότι είναι απούσα και τον πρωθυπουργό ότι είναι άφαντος. Προφανώς θα ήθελαν να δουν τον Σκουρλέτη με μάνικα να σβήνει φωτιές, τον Τόσκα με δρεπάνι να κόβει τα ξερά χόρτα και τον Τσίπρα κατάλληλα ενδεδυμένο, σκυμμένο πάνω από χάρτες με ύφος βαρύ και ασήκωτο να καθοδηγεί από τον ασύρματο τα αεροπλάνα και τις επίγειες δυνάμεις. Οταν όμως οι υπουργοί παίρνουν μέρος σε συσκέψεις και ο πρωθυπουργός πετάει με ελικόπτερο πάνω από τις καμένες περιοχές, κάνουν λόγο για φτηνά επικοινωνιακά τρικ.
    -Μέσα ενημέρωσης και κόμματα της αντιπολίτευσης επικεντρώνουν την κριτική τους στην κυβέρνηση (και στο παρελθόν έτσι γινόταν) για την έκταση των ζημιών και για την απουσία προληπτικών μηχανισμών, αν και γνωρίζουν πολύ καλά ότι τεράστιες είναι οι ευθύνες και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για εσκεμμένη παράλειψη γιατί στις περιοχές που επλήγησαν υπάρχουν δήμαρχοι και κοινοτάρχες που ανήκουν στη συντηρητική παράταξη. Δεν θα βάλουν τα χεράκια τους να βγάλουν τα ματάκια τους. Αν είχαν να κάνουν με συριζαίους δημάρχους θα τους τσάκιζαν χωρίς έλεος.
    -Δήμαρχοι και κοινοτάρχες βγαίνουν στις τηλεοράσεις και απαιτούν περισσότερα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, μιλούν σε υψηλούς τόνους για έλλειμμα συντονισμού και καθυστερημένη επέμβαση, αλλά αποφεύγουν (άλλωστε δεν τους ρωτάει κανείς) να πουν κάτι για το δικό τους έργο: Εκαναν εγκαίρως αντιπυρικές ζώνες; Ανοιξαν δρόμους όταν έπρεπε; Καθάρισαν τους σκουπιδότοπους που είναι μία από τις αιτίες των πυρκαγιών; Ασήμαντες λεπτομέρειες και για τους τοπικούς άρχοντες και για την αντιπολίτευση και για τα μέσα ενημέρωσης. Το κράτος φταίει για τα πάντα. Το απρόσωπο κράτος. Ναι, αλλά κράτος είναι και οι πυροσβέστες και σ’ αυτούς όλοι δίνουν συγχαρητήρια και εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για την τιτάνια μάχη που δίνουν κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες με πενιχρά μέσα. Αν και δεν λείπουν οι υπαινιγμοί για περίεργη δράση της Πυροσβεστικής σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι λεγεωνάριοι του κιτρινισμού επισήμαναν τον ιδιαίτερο ζήλο ομάδας πυροσβεστών να προστατεύσουν το σπίτι του Κουφοντίνα στον Βαρνάβα! Λέτε να είχε η «17 Νοέμβρη»... κολόνα στην Πυροσβεστική που παραμένει ασύλληπτη;
    -Και βέβαια μέσα στην «τούρλα του Σαββάτου», για να μην κατηγορηθούν τα κόμματα για στείρα αντιπολίτευση, καταθέτουν προτάσεις (μέσω facebook) για οριστική λύση του προβλήματος. Τώρα, γιατί δεν τις υλοποίησαν όταν ήταν στα πράγματα (καμιά σαρανταριά χρόνια) είναι άλλη μία ασήμαντη λεπτομέρεια. Αλλά πόσο σοβαρές είναι προτάσεις του τύπου: Καλύτερος συντονισμός μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων. (Από πρωτοτυπία σκίζουμε). Απόλυτη προτεραιότητα στην αναβάθμιση των εναέριων μέσων. (Το 2000 -τότε που μπαίναμε μετά φανών και λαμπάδων στην ΟΝΕ- έγινε η τελευταία αγορά). Προληπτικός καθαρισμός των δασών από οτιδήποτε μπορεί να λειτουργήσει ως εύφλεκτη ύλη. (Αραγε πόσα επιτελεία συνεδρίασαν και επί πόσες μέρες για να καταλήξουν σ’ αυτήν τη ρηξικέλευθη ιδέα;). Συγκρότηση ειδικού σώματος δασοκομάντος. (Με νέες προσλήψεις; Ρώτησαν την τρόικα; Γιατί πριν από μερικούς μήνες η Ν.Δ. καταψήφισε την τροπολογία που αφορούσε 2.093 πυροσβέστες 5ετούς υποχρέωσης; Γιατί η Δημοκρατική Συμπαράταξη δήλωσε «παρών»; Μήπως για να κρατήσει ίσες αποστάσεις από τη Δεξιά και τον ΣΥΡΙΖΑ;).

Πληκτικά όλα τούτα; Προφανώς. Ωστόσο η εικόνα είναι θλιβερή: δάση εξαφανίζονται, σπίτια καταστρέφονται, περιουσίες χάνονται, αυθαίρετα φυτρώνουν μέσα στα καμένα (100.000 στην Αττική και 700.000 σ' όλη την Ελλάδα). Θα αλλάξει κάτι κάποτε;...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: