1.8.17

Τσίπρας: Επανεκκίνηση και περισσότερη δημοκρατία στα ΑΕΙ...

«Μέρα προσπάθειας» για την επανεκκίνηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του...
νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι υπήρξαν συγκλίσεις στο μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου, που το βελτίωσαν χωρίς να αλλάξουν τη φιλοσοφία του.

Όπως είπε, η φιλοσοφία του ν/σ «συνοψίζεται σε περισσότερη δημοκρατία, στη θέσπιση ακαδημαϊκών κανόνων, στο άνοιγμα των ΑΕΙ στα οικονομικά ασθενέστερα τμήματα του πληθυσμού».  

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τα συμβούλια διοίκησης, τα οποία καταργούνται με το ν/σ, είναι «ο πιο αντιδημοκρατικός θεσμός στον ακαδημαϊκό χώρο από τη μεταπολίτευση και μετά» και η αντιπολίτευση των υπερασπίστηκε. 

«Τα συμβούλια αυτά», υποστήριξε, «φτιάχτηκαν για να αναλάβουν να κάνουν τη βρώμικη δουλειά της τοτε κυβέρνησης, να ξεριζώσουν ανεπιθύμητες τότε διοικήσεις». 

Η κατάργησή τους, κατά τον Πρωθυπουργό, θα γίνει «για να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων» και είναι μια «στοιχειώδης κίνηση σεβασμού προς την ακαδημαϊκή κοινότητα». 

Εξάλλου, σημείωσε ότι πρέπει να ψηφίζονται ξεχωριστά οι πρυτάνεις από τους αντιπρυτάνεις, γιατί «οι διοικήσεις των ιδρυμάτων δεν είναι κόμματα». 

Αναφορικά με την επαναφορά του ακαδημαϊκού ασύλου, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Δεν φοβόμαστε τους φοιτητές, ούτε τους υποβαθμίζουμε, θεωρούμε ότι έχουν τη δυνατότητα μόνοι τους να προστατέψουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα από διάφορες δυνάμεις που λειτουργούν προβοκατόρικα». 

«Επαναφέρουμε το πλαίσιο για το άσυλο εκεί που ήταν επί της κυβέρνησης της ΝΔ πριν έρθει η κ. Διαμαντοπούλου και το αλλάξει. Τι σας ενοχλεί τόσο πολύ αυτό; Ακόμα και τα δικά σας δεδομένα (πριν τον νόμο Διαμαντοπούλου) τα θεωρείτε οπισθοδρόμηση; Μας κατηγορείτε ότι επαναφέρουμε το πλαίσιο Γιαννάκου;», τόνισε.

Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι «πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα να διασφαλίζεται η ελευθερη παρουσία όλων των ιδεών στα ανώτατα ιδρύματα, αρκεί να σέβονται όλοι τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας». 

«Για να επιλύονται εντάσεις μέσα στα πανεπιστήμιο ο καλύτερος τρόπος είναι ο διάλογος έτσι λύνονται τα προβλήματα και όχι με αστυνομικές επιχειρήσεις που θυμίζουν άλλες εποχές», συνέχισε ο Πρωθυπουργός...

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: