13.8.17

Σε πύρινο κλοιό η Ζάκυνθος...


Μάχη να μη φτάσει η πυρκαγιά στο χωριό Αγαλάς (Βίντεο)...

Βάσιμες υποψίες πως οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Ζάκυνθο είναι αποτέλεσμα «κακόβουλων ενεργειών» έχουν στελέχη της πυροσβεστικής καθώς στο νησί, εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα...
πέντε νέες εστίες το βράδυ του Σαββάτου, στην περιοχή των Βολίμων στα Βόρεια του νησιού. Την ίδια στιγμή, οι πυροσβέστες δίνουν μεγάλη μάχη ώστε οι φλόγες να μην φτάσουν στο χωριό Αγαλάς, καθώς εκεί εστιάζονται πλέον οι βασικές προσπάθειες.

Tα δύο τελευταία 24ώρα στο νησί της Ζακύνθου έχουν εκδηλωθεί 12 δασικές πυρκαγιές στις παρακάτω περιοχές:

• Στις 11/08 και Ω/ 13:33 στο Καταστάρι της Δ.Ε. Αλυκών

• Στις 11/08 και Ω/ 15:00 στο Καπελέτι της Δ.Ε. Ελατίων

• Στις 12/08 και Ω/ 15:35 στον Κοιλιωμένο της Δ.Ε. Αρτεμισίων

• Στις 12/08 και Ω/23:10 στη θέση Ελιές Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων

• Στις 12/08 και Ω/23:38 στη θέση Αστέρι Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων

• Στις 13/08 και Ω/00:30 στη θέση Αλωνάκι Άνω Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων

• Στις 13/08 και Ω/00:32 στη θέση Σκούτα Άνω Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων

• Στις 13/08 και Ω/01:00 στη θέση Μεγαλώνι Άνω Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων

• Στις 13/08 και Ω/08:00 στη θέση Ασκός Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων

• Στις 13/08 και Ω/08:30 στη θέση Άγιος Νικόλαος Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων

• Στις 13/08 και Ω/10:15 στη θέση Δάφνη Βασιλικού της Δ.Ε. Ζακυνθίων

Η τελευταία πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Νικολουδάκη στον Λαγανά και δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή.

Από τις 12 πυρκαγιές οι 10 είναι ενεργές με σοβαρότερες αυτές στο Καταστάρι και στον Κοιλιωμένο.

Μάχη με τις φλόγες

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης των πυρκαγιών κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να τις θέσουν υπό έλεγχο, αλλά οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, η μεταβλητότητα της διεύθυνσής τους, το είδος της βλάστησης και το έντονο ανάγλυφο του εδάφους δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Οι επίγειες πυροσβεστικές επιχειρησιακές δυνάμεις του νησιού έχουν ενισχυθεί με οχήματα και προσωπικό από τις περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και συνολικά επιχειρούν 120 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 34 οχήματα και 30 άτομα πεζοπόρο, ενώ μέσα στην ημέρα θα μεταβούν αλλά έξι οχήματα με 24 πυροσβέστες. Από αέρος συνδράμουν εκ περιτροπής 4 Ε/Π. Από της έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έως σήμερα, στο νησί της Ζακύνθου έχουν εκδηλωθεί 66 αγροτοδασικές πυρκαγιές.

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) βρίσκεται στο νησί της Ζακύνθου για τη διερεύνηση των πυρκαγιών.

Να σημειωθεί ότι, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα στο νησί της Κεφαλονιάς είχαμε οχτώ ενάρξεις πυρκαγιών όπου αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο.

Έτοιμοι για την «τελική επίθεση»

Σύμφωνα με το δήμαρχο Ζακύνθου, Παύλο Κολοκότσα, στις 8 το βραδύ μαινόταν τα μέτωπα και στις θέσεις Βολίμες, Καλαμάκι, Γύρη, Βασιλικό. Μιλώντας στο Newpost ο δήμαρχος τόνισε ότι δεν έχουν κινδυνέψει ανθρώπινες ζωές η κατοικίες και περιέγραψε μια καλύτερη εικόνα της προσπάθειας κατάσβεσης σε σχέση με το πρωί της Κυριακής. Εξέφρασε, μάλιστα, την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα τεθούν υπό έλεγχο όλα τα μέτωπα, κυρίως αυτό στο χωριό Αγαλάς.

Εκεί όλη τη νύχτα δόθηκε μεγάλη μάχη για να σωθεί το χωριό, ενώ οι κάτοικοι και η δημοτική αρχή ξενύχτησαν για το ενδεχόμενο να χρειαστεί εκκένωση σπιτιών. Αυτή τη στιγμή στο σημείο επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την Ελλάδα, ενώ συντονίζει ο υποστράτηγος Μιχάλης Μαθιουδάκης.

Στη μάχη έχουν ριχτεί 120 πυροσβέστες με 34 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 4 ελικόπτερα, ενώ τις δυνάμεις ενίσχυσαν από την ηπειρωτική χώρα ακόμη 6 οχήματα με 24 άνδρες. Λίγο πριν πέσει το φως της ημέρας, οι δυνάμεις πυρόσβεσης επικεντρωθήκαν στον Αγαλά, προκειμένου να μην κινδυνέψει το χωριό. Νωρίς το απόγευμα παραδόθηκε στις φλόγες ένα σπίτι που βρίσκεται κοντά στο χωριό, περίπου εκατό μέτρα από τον κύριο οικισμό του Αγαλά.

Μέχρι τις 20:30 το βράδυ, τα εναέρια μέσα βοήθησαν τη μάχη της κατάσβεσης. Τη νύχτα θα παραμείνουν οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις για να συνεχίσουν να δίνουν τη δύσκολη μάχη με τις φλόγες...






newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: