12.8.17

«Πολεμικές ιαχές» ΗΠΑ - Β. Κορέας...

Έκτακτη σύσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση...

Εκτάκτως στην Ουάσινγκτον για μία ημέρα θα μεταβεί τη Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, διακόπτοντας τις...
διακοπές του,  όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Παρασκευής από αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, χωρίς, όμως να γίνουν γνωστοί οι λόγοι του για αυτό το ταξίδι.

Πάντως ο Αμερικανός Πρόεδρος φρόντισε να στείλει, το βράδυ της Παρασκευής, νέο μήνυμα -τελεσίγραφο στον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εάν ο Κιμ επιτεθεί στο Γκουάμ θα το μετανιώσει».

Ο Τραμπ παραθερίζει σε γήπεδο του γκολφ ιδιοκτησίας του στο Μπέντμινστερ, στο Νιου Τζέρσεϊ, όπου είχε συναντήσεις με τους συμβούλους του με αντικείμενο την πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας και άλλα θέματα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, λίγες ώρες πριν το νέο τελεσίγραφο στον Κιμ έγραψε στο twitter ότι τα αμερικανικά οπλικά συστήματα είναι «κλειδωμένα και οπλισμένα», ενώ η Πιονγκγιάνγκ τον κατηγόρησε ότι οδηγεί την κορεατική χερσόνησο στο χείλος του πυρηνικού πολέμου.

Ο Τραμπ ανέβασε τους τόνους στον πόλεμο λέξεων στο Twitter λίγη ώρα αφού το βορειοκορεατικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε δήλωση στην οποία τον κατηγόρησε για την κλιμάκωση της έντασης: «Ο Τραμπ οδηγεί την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου, βγάζοντας κραυγές όπως 'οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν έναν πόλεμο εναντίον της DPRK'» (Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας), ανέφερε το KCNA.

Ανησυχία Λαβρόφ για στρατιωτική σύρραξη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ διατύπωσε χθες την εκτίμηση ότι ο κίνδυνος να ξεσπάσει μια στρατιωτική σύρραξη με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας είναι πολύ υψηλός, ενώ επισήμανε τη βαθιά ανησυχία της ρωσικής κυβέρνησης για τις απειλές επίθεσης που εκτοξεύουν εκατέρωθεν Ουάσιγκτον και Πιονγκγιάνγκ.

«Ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τη ρητορική» που υιοθετούν οι δύο πλευρές, είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Δυστυχώς, η ρητορική της Ουάσιγκτον και της Πιονγκγιάνγκ αρχίζει τώρα να ξεφεύγει» επισήμανε ο Ρώσος υπουργός.

«Δεν θα μπω στη διαδικασία να προβώ σε εικασίες σχετικά με το τί θα συμβεί "εάν". Θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέπουμε αυτό το "εάν"», υπογράμμισε.

AP: Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ΗΠΑ - Β. Κορέας

Αποκαλυπτίκό είναι, πάντως, το δημοσίευμα του Associated Press, σύμφωνα με το οποίο η διπλωματία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής διεξάγει ανεπισήμως προσπάθειες για να υπάρξει διάλογος με τη Βόρεια Κορέα εδώ και αρκετούς μήνες.

Στις επαφές συμμετέχουν ο Τζόζεφ Γιουν, ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ για την πολιτική έναντι της Βόρειας Κορέας, και ο Πακ Σονγκ Ιλ, ένας ανώτερος βορειοκορεάτης διπλωμάτης στα Ηνωμένα Έθνη, μετέδωσε το AP, επικαλούμενο αμερικανούς αξιωματούχους και άλλες πηγές ενήμερες για την διαδικασία.

Η διπλωματική αποστολή της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής στο αίτημα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς να σχολιάσει την πληροφορία.

Εκτακτη σύσκεψη στην Ε.Ε για την Β. Κορέα τη Δευτέρα 

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι συγκάλεσε μια έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ) της ΕΕ τη Δευτέρα 14η Αυγούστου για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο, αναφέρει μια ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).

«Μετά τις συνομιλίες της στη Μανίλα, στο περιθώριο του περιφερειακού φόρουμ της ASEAN (...) η Ύπατη Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) Φεντερίκα Μογκερίνι αποφάσισε να συγκαλέσει μια έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας τη Δευτέρα 14η Αυγούστου για να συζητηθούν τα πιθανά επόμενα βήματα στην κατάσταση της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας», αναφέρει η ανακοίνωση...

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: