19.8.17

Δεν έχει τέλος το «σίριαλ» Πολάνσκι...

  Δεν έχει τέλος το «σίριαλ» Πολάνσκι: Δικαστής αρνείται να αφήσει την υπόθεση - MediaΔικαστής αρνείται να αφήσει την υπόθεση...

Δικαστής του Λος Άντζελες αρνήθηκε, με απόφαση που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή (χθες), να σταματήσει τη δίωξη για...
σεξουαλική επίθεση εναντίον ανηλίκου, σε βάρος του γαλλοπολωνού σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι, όπως ζητούσαν ο κατηγορούμενος και το θύμα.

«Ο κατηγορούμενος στην υπόθεση αυτή είναι φυγάς που αρνείται να εκτελέσει τις διαταγές των δικαστηρίων», γράφει στην απόφασή του ο δικαστής Σκοτ Γκόρντον.

Σύμφωνα με τον δικαστή, αν και το κλείσιμο της υπόθεσης θα ήταν επωφελές για το θύμα, τη Σαμάνθα Γκάιμερ, «η κοινωνία έχει συμφέρον να αποδοθεί αδέκαστη δικαιοσύνη, κάτι που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί παρά με τη συνέχιση της δίωξης».

Η Σαμάνθα Γκάιμερ, 54 ετών σήμερα και 13 ετών την εποχή που συνέβησαν τα γεγονότα, είχε ζητήσει τον Ιούνιο από το δικαστήριο να «κλείσει την υπόθεση αυτή», λέγοντας πως οι ατέρμονες διαδικασίες υπονομεύουν τη ζωή της και πως έχει συγχωρήσει τον δράστη της επίθεσης εναντίον της.

Σύμφωνα με τον δικαστή, οι δηλώσεις αυτές αποδεικνύουν, αντίθετα, πως η άρνηση του κατηγορουμένου να πειθαρχήσει στις διαταγές του δικαστηρίου και να παρουσιαστεί ενώπιόν του προκειμένου να καταδικαστεί, είχε μια «μακρά και τραυματική» επίπτωση στη ζωή της Γκάιμερ.

Στην απόφασή του ο δικαστής Γκόρντον αναφέρει επίσης πως ο Πολάνσκι, «μέσω των δικηγόρων του, εξακολουθεί τις επιθέσεις εναντίον κάθε δικαστή που επιφορτίζεται με την υπόθεση (...). Μια τέτοια συμπεριφορά δεν αποτελεί βάση για το κλείσιμο των διώξεων», καταλήγει.

Ο δικηγόρος του σκηνοθέτη ταινιών όπως η Τσαϊνατάουν ή το Μωρό της Ρόζμαρι, Χάρλαντ Μπράον, είπε ότι «δεν καταλαβαίνει» την απόφαση του δικαστή: «γιατί το (δικαστικό) σύστημα δεν μπορεί να τελειώνει με μια πολύ απλή κατάσταση;» είπε, καταγγέλλοντας «την τρέλα γύρω από αυτή την υπόθεση».

Επανέλαβε πως, κατά την εκτίμησή του, η αντιδικία μπορεί να επιλυθεί με την ακύρωση ενός εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Πολάνσκι και επιτρέποντάς του να έλθει στο Λος Άντζελες προκειμένου να καταδικαστεί σε φυλάκιση 334 ημερών, ποινή την οποία ο σκηνοθέτης έχει ήδη εκτίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελβετία.

Ο σκηνοθέτης, που έλαβε βραβείο Όσκαρ για την ταινία Ο πιανίστας, πέρασε δύο μήνες στη φυλακή στην Ελβετία και στη συνέχεια οκτώ μήνες σε κατ΄οίκον περιορισμό στο σαλέ του στο Γκστάαντ, μετά τη σύλληψή του στη Ζυρίχη το 2009, βάσει ενός διεθνούς εντάλματος σύλληψης της αμερικανικής δικαιοσύνης.

Ο Πολάνσκι, που έκλεισε τα 84 χθες, κατηγορείται ότι είχε δώσει ναρκωτικά στη Σαμάνθα Γκάιμερ και τη βίασε στο σπίτι του Τζακ Νίκολσον στο Λος Άντζελες το 1977, ενώ ο ηθοποιός απουσίαζε σε ταξίδι.

Ο Ρομάν Πολάνσκι παραδέχθηκε ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικη και, σε αντάλλαγμα, ο δικαστής δέχθηκε να αποσύρει άλλες πιο σοβαρές κατηγορίες σε βάρος του, κυρίως για βιασμό με την προμήθεια και χρήση ναρκωτικών. Η δικαστική συμφωνία επιτεύχθηκε με τη συγκατάθεση της οικογένειες και των δικηγόρων της.

Έπειτα από 42 ημέρες κράτησης προκειμένου να υποβληθεί σε ψυχολογική εξέταση, αφέθηκε ελεύθερος ώστε να μπορέσει να τελειώσει μια περιοδεία.

Σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν από τον δικηγόρο του Χάρλαντ Μπράον, ο Ρομάν Πολάνσκι είχε εξασφαλίσει από τον δικαστή στον οποίο είχε ανατεθεί η υπόθεση τότε ότι οι έξι εβδομάδες που είχε περάσει στη φυλακή θα ήταν η μοναδική ποινή φυλάκισης.

Όμως το 1978, πεπεισμένος πως ο δικαστής θα ανακαλούσε την υπόσχεση αυτή και θα τον έστελνε στη φυλακή, ίσως για δεκαετίες, διέφυγε στη Γαλλία.

Ο Πολάνσκι, παντρεμένος με την ηθοποιό Εμανουέλ Σενιέ, με την οποία έχει δύο παιδιά, αρνείται από τότε να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής χωρίς να λάβει διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται πλέον να φυλακιστεί.

Μια τρίτη γυναίκα βγήκε αυτή την εβδομάδα από το σκοτάδι για να απευθύνει κατηγορίες σε βάρος του. Η Ρομπίν, όπως είναι το μικρό της όνομα με το οποίο έδωσε τη συνέντευξη Τύπου στο Λος Άντζελες την Τρίτη, είπε πως είχε «κακοπποιηθεί σεξουαλικά» από τον διάσημο γαλλο-πολωνό σκηνοθέτη όταν ήταν μόλις 16 ετών, το 1973.

Το 2012, η βρετανή ηθοποιός Σάρλοτ Λιούις είχε δηλώσει επίσης πως ο σκηνοθέτης την ανάγκασε σε σεξουαλική επαφή όταν ήταν 16 ετών...

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: