31.8.17

Βαρουφάκης: Μόνη λύση η συγκρότηση μιας προοδευτικής διεθνούς...

Γ. Βαρουφάκης: Μόνη λύση η συγκρότηση μιας προοδευτικής διεθνούςΚριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον τρόπο που αντιμετώπισε την κρίση άσκησε ο Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Κοινωνιολογικής Εταιρίας, το οποίο...
πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα.

Ο επικεφαλής του κινήματος DiEM25 και πρώην υπουργός χαρακτήρισε «ανώριμη» τη στάση της ΕΕ σε σύγκριση με εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών. «Κάθισαν γύρω από το ίδιο το τραπέζι ο πρόεδρος, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Οικονομικών, κάποιοι "καλοί άνθρωποι" από την Goldman Sachs και την JP Morgan, που είναι και οι πραγματικοί αφέντες του σύμπαντος, και έθεσαν ένα απλό ερώτημα: πώς μπορούμε να σταματήσουμε αυτήν την κρίση που μας καταστρέφει;».

«Την ίδια ώρα - συνέχισε - οι Ευρωπαίοι είπαν κάτι άλλο: πώς μπορούμε κανόνες που είχαν θεσπιστεί πριν από χρόνια και δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν να τους εφαρμόσουμε τώρα».

«Πώς μπόρεσαν αυτοί οι έξυπνοι άνθρωποι να ενεργήσουν με έναν τόσο απογοητευτικό τρόπο;» διερωτήθηκε έχοντας κάνει νωρίτερα μια ιστορική αναδρομή στη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930 και το σύστημα ισοτιμιών του Μπρέντον Γουντς. «Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο ευρωπαϊκό DNA. Βρίσκεται στο γεγονός ότι δημιουργήσαμε ένα καρτέλ που σαν όλα τα καρτέλ είναι ανίκανο να αντιμετωπίσει την κρίση. Είναι σαν ένα ποταμόπλοιο να βγαίνει για να ταξιδέψει στον Ατλαντικό Ωκεανό. Μοιραία κάποια στιγμή θα αρχίσει να μπάζει νερά».

Σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η κρίση ευνόησε την ανάδυση μιας «εθνικιστικής διεθνούς», η οποία υποτίθεται ότι συγκρούεται με το «βαθύ κατεστημένο» στις τηλεοπτικές οθόνες, τη βουλή, τον δημόσιο χώρο. Το «βαθύ κατεστημένο» ωστόσο ευθύνεται για την επιβολή της λιτότητας και επομένως για την ενίσχυση αυτής της εθνικιστικής διεθνούς.

«Η εθνικιστική διεθνής χρειάζεται το βαθύ κατεστημένο γιατί χωρίς αυτό δεν θα υπήρχε. Η κυρία Λεπέν δεν θα υπήρχε χωρίς τον κύριο Ολάντ» και επομένως «το χρέος μας ως προοδευτικών, διανοούμενων, Ευρωπαίων, Ελλήνων, Ιταλών ή Γερμανών, η πρόκληση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι είναι η δημιουργία μιας προοδευτικής διεθνούς» ως αντίπαλο δέος απέναντι σε «δυο συνενόχους».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, τέλος, σύστησε το κίνημά του ως «μια συμμορία ριζοσπαστικών ουτοπιστών», ενώ κάλεσε το κοινό να το στηρίξει.

Το 13ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κοινωνιολογικής Εταιρίας, χορηγός επικοινωνίας του οποίου είναι το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ολοκληρώνει τις εργασίες του αύριο με εκδήλωση στον «φάρο» του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: