18.8.17

Παγίδες και αγκάθια...

Για «καθαρή» έξοδο προσπαθεί η κυβέρνηση, αλλά είναι πολλές οι... τρικλοποδιές...

Η τρικυμία (μέσα σ’ ένα ποτήρι νερό...) με τη δήθεν αντικατάσταση του Ευκλείδη Τσακαλώτου έληξε άδοξα, οι...
υπουργοί επιστρέφουν από τις διακοπές τους και η κυβέρνηση ήδη βρίσκεται μπροστά σε μια ατζέντα αρκετά διαφορετική από εκείνη που είχε διαμορφώσει πριν από λίγες ημέρες.

Ήδη οι πυρκαγιές που έχουν κατακάψει τη χώρα – χειρότερες αυτές στη Μάνη, στα Κύθηρα, στη Ζάκυνθο, στην Ηλεία, και πιο δραματική αυτή στην Αττική – φέρνουν το γκουβέρνο σε δύσκολη θέση, αφού, παρά τις φωνές υπουργών περί οργανωμένου σχεδίου αποσταθεροποίησης της χώρας, το πολιτικό αποτύπωμα που αφήνει πίσω της η φωτιά είναι τόσο μαύρο όσο και οι ζωές των πληγέντων.

Εξ άλλου, παρά τις συλλήψεις, που υπενθυμίζουν ότι μεγάλο ποσοστό καταστροφικών πυρκαγιών είναι αποτέλεσμα προμελετημένου εμπρησμού, παρά τη σκληρή πραγματικότητα σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη και παρά τη συνειδητοποίηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, οι εκάστοτε κυβερνήσεις χρεώνονται σε κάθε περίπτωση:

 Τις περικοπές σε μέσα και έμψυχο δυναμικό.
 Τη χρόνια έλλειψη αξιόπιστου αντιπυρικού σχεδιασμού.
 Την απουσία κτηματολογίου.
 Την πληθώρα... «θεσμικών» κινήτρων για τους εμπρηστές.
 Την ολιγωρία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλων των βαθμών, η οποία άλλωστε πολλάκις ομολογήθηκε από στελέχη της αυτές τις ημέρες.

Η ατυχία για την κυβέρνηση βρίσκεται στο ότι οι πυρκαγιές συνέπεσαν με την προσπάθειά της να μετατοπίσει – τουλάχιστον μέχρι την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης, κάποια στιγμή το φθινόπωρο – την πολιτική ατζέντα από τις μνημονιακές υποχρεώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών, στη μείωση της ανεργίας και στις επιδόσεις κρίσιμων τομέων και μεγεθών της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και οι εξαγωγές.

Απόπειρα αναστροφής

Η δύσκολη πολιτική εικόνα επιβαρύνεται από τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά της εφορίας για τα μικρομεσαία και μεσαία κοινωνικά στρώματα, τα οποία θα κάνουν κόλαση τη ζωή των φορολογουμένων το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Καθώς μάλιστα η πληρωμή των φόρων δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση, οι φορολογούμενοι οδηγήθηκαν σε πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών, οι οποίες σύντομα θα επιβαρυνθούν με επιπλέον τόκους αν δεν γίνει εφικτή η έγκαιρη αποπληρωμή τους, και σε αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία, η οποία οδηγεί σε κατασχέσεις καταθέσεων.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα του κράτους, τα μεν καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού εμφανίζονται, κατά συνέπεια, μειωμένα, (730 εκατ. ευρώ η «μαύρη τρύπα» τον Ιούλιο), τα δε χρέη ιδιωτών προς το Δημόσιο εκτινάσσονται μήνα με τον μήνα.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει τον Σεπτέμβριο να προσφέρει ανάσες σε κάποιες κοινωνικές ομάδες με το νομοσχέδιο θεραπείας κάποιων αδικιών που προκάλεσε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, κινούμενη εκτός της μνημονιακής ατζέντας, ώστε να μη βρει εμπόδια από την πλευρά των θεσμών.

Για παράδειγμα, οι ελευθεροεπαγγελματίες μηχανικοί και δικηγόροι δεν θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές όταν δεν εμφανίζουν έσοδα. Οι μηχανικοί ωστόσο πολύ σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με την περαιτέρω «απελευθέρωση» του επαγγέλματός τους στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

Αξιολόγηση - κίνδυνοι

Τα δύσκολα ωστόσο έπονται, αφού, εκτός από τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2018, ο οποίος θα είναι πρώτη φορά υποχρεωτικό να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, με ανοιχτά τα ερωτήματα για τη δυνατότητα να επαναληφθούν οι μεγάλες επιδόσεις του 2016 (4,2% του ΑΕΠ σε όρους μνημονίου), η επερχόμενη τρίτη αξιολόγηση της εφαρμογής του μνημονίου δεν αναμένεται να είναι... «βόλτα στο πάρκο».

Ήδη υπάρχει κυβερνητική δέσμευση για ψήφιση 95 από τα 113 προαπαιτούμενα που απομένουν έως το τέλος του μνημονίου, ωστόσο είναι άγνωστο αν αυτή η δέσμευση θα τηρηθεί.

Πάντως τα πράγματα δεν θα είναι απλά, παρά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,05 δισ. ευρώ το πρώτο επτάμηνο του 2017, έναντι 2,71 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για 2,09 δισ. Στο κυβερνητικό επιτελείο λαμβάνουν ήδη σοβαρά υπ’ όψιν το ενδεχόμενο να τεθεί δημοσιονομικό θέμα από την πλευρά των δανειστών.

Πρώτος «ύποπτος» για μια τέτοια κίνηση είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ενδέχεται να χρησιμοποιήσει και αυτήν την αξιολόγηση ώστε να επιτύχει πολιτικούς στόχους. Αν αυτό συμβεί, δύο θα είναι οι σοβαρές παρενέργειες:

 Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.
 Η σύμπτωση της αξιολόγησης με τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2018, καθώς θα δοθεί σκληρή μάχη για την τελική του μορφή.

Ήδη, πάντως, παρότι η κυβέρνηση απεύχεται την εμπλοκή επί δημοσιονομικών θεμάτων, θα πρέπει να σημειωθεί μια «λεπτομέρεια» η οποία ενδέχεται να της δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα. Πρόκειται για το ενδεχόμενο να σημειωθούν περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Είναι γνωστό ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο Δημόσιο αμείβονται με βάση τις μνημονιακές επιταγές, ωστόσο οι παλαιοί εργαζόμενοι διαφόρων κατηγοριών δεν έχουν «ψαλιδιστεί» όσο απαιτούν οι δανειστές. Ενδέχεται λοιπόν συντόμως να δούμε μια κυβερνητική σύγκρουση με ευρέα στρώματα δημοσίων υπαλλήλων και με την ΑΔΕΔΥ, η οποία μόνο φιλική δεν είναι προς την κυβέρνηση.

Μια ακόμη παράμετρος που θα κρίνει την πορεία της αξιολόγησης θα είναι η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και η πολιτική που θα προκρίνει έναντι της Ελλάδας...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: