20.8.17

Εξι μήνες σχεδίαζαν την επίθεση στη Βαρκελώνη...

Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες που έρχονται στη δημοσιότητα λίγες ημέρες μόνο μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη.

Σύμφωνα με...
πηγές της ισπανικής αστυνομίας, οι δράστες σχεδίαζαν έξι μήνες την επίθεση στη Βαρκελώνη, με στόχο να πετύχουν το μεγαλύτερο τρομοκρατική χτύπημα στην Ευρώπη.

Εξάλλου, την ώρα που αποκαλύπτονται νέα, συγκλονιστικά στοιχεία για το σχέδιο των τρομοκρατών να αιματοκυλήσουν την Ισπανία, ο οδηγός του βαν παραμένει άφαντος. Ζωντανός μπορεί να είναι, σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές και ο ιμάμης, ο οποίος σχεδίασε το χτύπημα.

Την ίδια στιγμή, ημέρα μετά την αποκάλυψη των ισπανικών ΜΜΕ ότι το αρχικό τους σχέδιο ήταν να προκαλέσουν το μεγαλύτερο χτύπημα του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη χτυπώντας το ναό Sagrada Familia και λιμάνι έρχεται και νέα είδηση.

Η El Pais μεταδίδει ότι οι πέντε τζιχαντιστές που έφτασαν στην Καμπρίλς ήθελαν να σφάξουν όσους περισσότερους τουρίστες μπορούσαν στον παραλιακό δρόμο όπου τελικά ακινητοποιήθηκαν και εξουδετερώθηκαν από τους αστυνομικούς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτός ήταν και ο λόγος που επέλεξαν την Καμπρίλς καθώς ήξεραν ότι την ώρα αυτή, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, θα υπήρχαν πολλοί τουρίστες στην παραλιακή ζώνη της πόλης.

Αν το σχέδιό τους είχε υλοποιηθεί τότε θα θύμιζε σε πολλά την επίθεση στο Μπόροου Μάρκετ στις 4 Ιουνίου όταν οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους είχαν επιτεθεί με μαχαίρια κατά ανυποψίαστων πολιτών σκοτώνοντας επτά ανθρώπους.

Αυτό που ματαίωσε τα σχέδιά τους ήταν τα πολλά αστυνομικά μπλόκα που είχαν στηθεί στην πόλη. Σε ένα από αυτά ένας αστυνομικός σκότωσε τους τέσσερις από αυτούς ενώ λίγη ώρα αργότερα νεκρός έπεσε και ο πέμπτος τζιχαντιστής.

Το ενδιαφέρον των αστυνομικών στρέφεται στην κατάθεση του Μοχάμεντ Χούλι Κεμλάλ, του μοναδικού επιζώντα από την έκρηξη στο σπίτι στην Ακανάρ, λόγω της οποίας δεν πραγματοποιήθηκε το αρχικό σχέδιο για επίθεση στο ναό.

Οι αστυνομικοί αναμένουν τα αποτελέσματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια προκειμένου να ανακοινώσουν και επίσημα ότι το λευκό βαν που σκότωσε 13 ανθρώπους στη Λας Ράμπλας οδηγούσε ο Γιουνές Αμπουγιακούμπ καθώς στο τιμόνι του οχήματος βρέθηκε ένα αποτύπωμα.​
Σχεδίαζαν επιθέσεις με 120 φιάλες βουτανίου

Ο πυρήνας των τζιχαντιστών που ευθύνεται για τις επιθέσεις στην Καταλονία σχεδίαζε "μία ή περισσότερες επιθέσεις" στη Βαρκελώνη με τουλάχιστον 120 φιάλες βουτανίου που βρέθηκαν σε ένα σπίτι στο Αλκανάρ, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε ξεκάθαρα ότι αυτός ήταν ο χώρος όπου ετοίμαζαν τα εκρηκτικά για να διαπράξουν μία ή περισσότερες επιθέσεις στην πόλη της Βαρκελώνης», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας της Καταλονίας, Ζουσέπ Λουίς Τραπέρο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Πρόσθεσε επίσης ότι έχουν ταυτοποιηθεί δύο πρόσωπα από τα λείψανα που βρέθηκαν μέσα στο σπίτι, στο Αλκανάρ, όπου σημειώθηκε έκρηξη το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.

Ο αρχηγός της αστυνομίας είπε ότι οι αρχές πιστεύουν πλέον ότι στο φορτηγάκι που παρέσυρε δεκάδες πεζούς στη Λα Ράμπλα της Βαρκελόνης επέβαινε μόνο ένας άνδρας, ο οδηγός του. Τόνισε όμως ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την ταυτότητα του προσώπου αυτού. Η αστυνομία δεν αποκλείει επίσης το ενδεχόμενο ο ύποπτος που διαφεύγει και καταζητείται, ο 22χρονος Γιουνές Αμπουγιακούμπ από το Μαρόκο, να μην βρίσκεται πλέον στην Ισπανία αλλά να κατάφερε με κάποιο τρόπο να φύγει στη Γαλλία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: