20.8.17

Όταν μιλάει ο ειδικός...

Πάνω στις στάχτες της Ανατολικής Αττικής και με προτάσεις αντιγραμμένες κατ’ ουσίαν από το πόρισμα της μόνιμης επιτροπής της Βουλής για την...
πυροπροστασία και τη δασοπροστασία την περίοδο 2007-2009, το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχείρησε αυτή την εβδομάδα να τονώσει το αρχηγικό προφίλ του προέδρου της Ν.Δ.

Η επιχείρηση συνοδεύεται κατά κανόνα –από τον οποίο και πάλι δεν ξέφυγαν– από την απόπειρα αποδόμησης του βασικού πολιτικού αντιπάλου του, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Το βασικό στοιχείο που «έπαιξε» σε αυτή την προσπάθεια ήταν η απουσία του πρωθυπουργού από την Αθήνα το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν και ο Κυρ. Μητσοτάκης βρισκόταν, όπως άλλωστε και η πλειονότητα του πολιτικού προσωπικού της χώρας, για ολιγοήμερες διακοπές στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Χανιά της Κρήτης.

Η Ν.Δ. δεν απέφυγε επίσης τον «πειρασμό» των συγκρίσεων. Συγκρίσεις... εφιαλτικές, καθώς ο διαγκωνισμός έγκειται στο ερώτημα «επί ποιας κυβέρνησης καήκαμε περισσότερο», στην προκειμένη περίπτωση στην κυριολεξία.

»Και βεβαίως, όπως κάθε αξιωματική αντιπολίτευση που... σέβεται τον εαυτό της, επέλεξε να υιοθετήσει τα στοιχεία εκείνα που δείχνουν ότι τελικά τα στρέμματα που κάηκαν είναι υπερδιπλάσια από όσα διατείνεται ο πρωθυπουργός. Οπως επίσης δεν απέφυγε, σαν να μην έχει διατελέσει ποτέ στη διακυβέρνηση της χώρας, να αποφανθεί το κοινώς λεγόμενο «εμείς σας είχαμε προειδοποιήσει από τον Μάρτιο κι εσείς δεν κάνατε απολύτως τίποτα».
«Μπαλάκι» οι ευθύνες

Η επιχειρηματολογία, λοιπόν, όπως ήταν αναμενόμενο, κινήθηκε στο επίπεδο «ανεύθυνος ο πρωθυπουργός» υπεύθυνος ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος «επέδειξε σοβαρότητα, αποφεύγοντας επικοινωνιακά παιχνίδια, και ρεαλισμό, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής στο ζήτημα της προστασίας των δασών και της αντιμετώπισης αντίστοιχων φαινομένων στο μέλλον».

Ο αρχηγός της Ν.Δ. επιχειρήθηκε να εμφανιστεί ως ιδιαίτερα έμπειρος στη διαχείριση τέτοιων θεμάτων απλώς και μόνο διότι «έχει διατελέσει από το 2007 έως το 2009 πρόεδρος της ειδικής μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής», ενώ «έχει και ιδιαίτερες περιβαλλοντικές ανησυχίες».

Το γεγονός ότι τις προτάσεις εκείνης της επιτροπής της οποίας προήδρευε παρουσίασε ως προτάσεις της Ν.Δ. τώρα, παραλείπεται επιμελώς στις όποιες αναφορές του επιτελείου του.

Σε δε χθεσινή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος-απάντηση σε δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος ότι είναι περίεργο που οι πυρκαγιές ξεκίνησαν το Δεκαπενταύγουστο, προτείνεται στον Σ. Φάμελλο να αφήσει τις θεωρίες συνωμοσίας και να υιοθετήσει τις «έξι προτάσεις Μητσοτάκη». Εννοείται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, μέχρις αποδείξεως του εναντίου, δεν αποδέχεται ούτε κατ’ ιδέα το ενδεχόμενο του εμπρησμού.

Στις αναφορές των επιτελών του Κ. Μητσοτάκη για τον Αλ. Τσίπρα η έμφαση δίνεται στο ότι «ήταν εξαφανισμένος για τέσσερις μέρες», συντόνιζε το επιτελείο του μέσω Twitter, κατέληξε στο απλοϊκό συμπέρασμα ότι η καταστροφή δεν ήταν μεγάλη γιατί ήταν μικρότερη εκείνης του 2009, αδιαφορεί για τις περιουσίες που χάθηκαν και τελικώς έχει άγνοια της αξίας του δασικού πλούτου των 15.000 στρεμμάτων που χάθηκαν».

Παρεμπιπτόντως, τελικά η Ν.Δ. υιοθέτησε τα επίσημα στοιχεία από το σύστημα FireHub του Αστεροσκοπείου Αθηνών, βάσει των οποίων οι καμένες εκτάσεις υπολογίζονται σε 39.120 στρέμματα, ενώ στον τελικό απολογισμό της καταστροφής περιλαμβάνονται 23 σπίτια, 5 επιχειρήσεις και 1 κατασκήνωση.

Αντιθέτως, δείχνουν να αγνοούν ότι και επί των ημερών τους, από το 1987 ώς το 2007, πάνω από 2,5 εκατ. στρέμματα δάσους χάθηκαν, όπως αποκάλυψε χθες η «Εφ.Συν.». Αλλά αυτού του είδους ο απολογισμός δεν συμφέρει...

Αλίκη Μάτση

Δεν υπάρχουν σχόλια: